Dinsdag 26/01/2021

Zet militaire relaties met Israël stop

Gaza heeft geen liefdadigheid nodig, maar effectieve solidariteit

'Met het instellen van een relatie van onderdrukking, begint het geweld al. Nooit in de geschiedenis werd het geweld geïnitieerd door de onderdrukten... Er zouden geen onderdrukten zijn, als er geen geweld was gebruikt om hen te kunnen onderwerpen." - Paulo Freire

Israël heeft eens te meer zijn militaire macht ontketend tegen de in de Gazastrook opgesloten Palestijnse bevolking. De huidige aanval op Gaza heeft al meer dan vijfhonderd Palestijnse burgers gedood. Meer dan tweeduizend zijn gewond. De civiele infrastructuur is verwoest, inclusief de gezondheidssector, die met ernstige tekorten kampt.

Israël kan dergelijke verwoestende aanvallen straffeloos lanceren, mede door de grootschalige militaire samenwerking en handel met medeplichtige regeringen over de hele wereld.

Gedurende de periode 2009-2019 zullen de VS aan Israël militaire hulp verstrekken ter waarde van 30 miljard dollar, terwijl de jaarlijkse Israëlische militaire export miljarden dollars heeft bereikt. In de afgelopen jaren hebben de Europese landen voor miljarden euro's aan wapens naar Israël geëxporteerd en de Europese Unie verleende voor honderden miljoenen subsidies aan Israëlische militaire bedrijven en universiteiten voor militair gerelateerd onderzoek.

Opkomende economieën zoals India, Brazilië en Chili, drijven in snel tempo hun militaire handels- en samenwerkingsovereenkomsten met Israël op, ondanks hun verklaring de rechten van de Palestijnen te steunen.

Door de import en export van wapens van en naar Israël en het vergemakkelijken van de ontwikkeling van Israëlische militaire technologie, geven regeringen feitelijk een duidelijke boodschap van goedkeuring van Israëls militaire agressie, met inbegrip van oorlogsmisdaden en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid.

Apartheid

Israël is een van 's werelds toonaangevende producenten en exporteurs van drones voor militaire doeleinden. De Israëlische militaire technologie, ontwikkeld voor het handhaven van een decennialange onderdrukking, verkoopt zich als "getest op het terrein" en wordt over de hele wereld geëxporteerd.

De wapenhandel en de samenwerkingsverbanden op het vlak van militair gerelateerd onderzoek, betekenen een aanmoediging van de straffeloosheid waarmee Israël het internationaal recht met de voeten treedt en vergemakkelijken de verankering van Israëls systeem van bezetting en kolonisering, dat de rechten van de Palestijnen systematisch schendt.

Wij roepen de VN en de regeringen over de hele wereld op tot het nemen van onmiddellijke maatregelen om tot een alomvattend en bindend militair embargo tegen Israël te komen, dat vergelijkbaar is met het embargo tegen Zuid-Afrika tijdens de apartheid.

Regeringen die solidair zijn met het Palestijnse volk in de Gazastrook, dat geconfronteerd wordt met het volle gewicht van de militaire macht, de wreedheden en straffeloosheid van Israël, moeten alle militaire betrekkingen met Israël stopzetten.

De Palestijnen hebben nu effectieve solidariteit nodig, geen liefdadigheid.

Deze brief werd ondertekend door internationaal bekende personen als bisschop Desmond Tutu, cineast Ken Loach, auteur Alice Walker, rockmuzikant Roger Waters en filosoof Slavoj Zizek.

In België steunen onder meer choreograaf Alain Platel, auteur Kristien Hemmerechts, prof. em. Ludo Abicht, cineast Stijn Coninx, dichter des vaderlands Charles Ducal en auteur Tom Lanoye deze oproep.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234