Woensdag 26/02/2020

Zet jezelf buitenspel deze zomer

Niets heerlijker dan eropuit trekken met een picknickmand en toffe vrienden. Maar ga dan niet op gsm's en iPods zitten tokkelen. Wees actief, zoals deze buitenspelers.

Het petanque van het noorden

KUBB

Oftewel 'houten blok' in het Zweeds, werpspel voor jong en oud

"De populariteit van KUBB is de afgelopen jaren gigantisch gestegen. Het is ook poepsimpel, hè," zegt Edward Vandermeersch, in het Gentse Zuidpark. "Je hebt weinig techniek nodig en na twee keer spelen ken je de spelregels. De ideale ondergrond voor dit spel is verdord gras, maar eigenlijk kan het overal.

"Het komt er uiteindelijk op neer om met houten blokken op strategische wijze andere blokken omver te gooien. Belangrijk is een balans te vinden in de arm. Daarvoor moet je goed geconcentreerd zijn. Dus hoort het erbij de ander van zijn à propos te brengen door hem af en toe een beetje te jennen.

"Er is toch sprake van een zekere psychologische oorlogsvoering, ja. Je speelt altijd samen met één of meerdere partners, dus hangt het resultaat ook af van jouw medespelers. Te vroeg victorie kraaien kan je zuur opbreken.

"Iedereen kan eraan meedoen: 8 of 88 jaar, vriend of gewoon een vreemde uit het park. Tegelijkertijd is het een heel relaxed spel. Het petanque van het noorden, zeg maar. Concentratie en een drankje gaan ook hier hand in hand.

"Je weet nooit hoe lang een spelletje KUBB duurt. Dat kan een halfuur zijn, maar evengoed twee uur. De ene keer is het zeer spannend, de andere keer wat minder. Maar dan brengt een frisse pint wel redding."

kubbspel.be

Ook verslavend voor papa's

Megaknikkerbaan

Zelfgemaakt, hoe langer en hoger, hoe beter

In een verborgen bosje aan de Leie is Jolle Desloover druk aan het werk: "Samen met vrienden hebben we Lieve Zusjes Stoere Broers opgericht, een vrijwilligersorganisatie die zich richt op buiten spelen. Alles wat we doen, is geïnspireerd op ons collectief, nostalgisch geheugen. Katapultschieten, boomhutten bouwen...

"Zo is ook onze knikkerbaan in het leven geroepen. Dit is mijn jongensdroom: grote glij- en knikkerbanen bouwen. Bamboestokjes, elastiekjes, kartonnen buizen, gekleurde plastic balletjes en een mooi plekje in de natuur: that's it.

"Niet alleen kinderen vinden dit prachtig, ook de papa's zijn er meteen door gebiologeerd. Ze kunnen prutsen en blijven nadenken over hoe het bouwwerk eruit kan gaan zien.

"Ons meest indrukwekkende exemplaar was er eentje van 5 meter hoog en 30 meter lang. Inclusief een omgekeerde stofzuiger die de ballen een zestal meter omhoog schoot. Maar het kan ook heel simpel. De stokken en ballen kunnen mee wanneer we op reis gaan. Op een verloren momentje staat er dan zo een knikkerbaan ergens in Frankrijk. De locatie is mijn inspiratie."

lzsb.be

Blaas je blij

Blaaspijpschieten

Indiaantje spelen gaat nooit vervelen

"Wat je nodig hebt voor blaaspijpschieten: een boom, een roos, een buis - uit pvc, bijvoorbeeld - en pijltjes," Less is duidelijke more voor Aaron Vanneste: "Alle attributen kun je ook eenvoudig zelf maken.

"Ons bedrijfje, Avanco Adventure, is gespecialiseerd in natuursporten. Blaaspijpschieten spelen we dagelijks op onze locatie. Vandaag nog komen er meer dan honderd kinderen pijlen blazen.

"Ideaal is zo'n acht personen per roos. Dan is de wachttijd beperkt. Vaste regels zijn er niet. We variëren de moeilijkheidsgraad. Van de standaardregels van pakweg darts tot meer ingewikkelde spelregels waarbij je kunt mikken op ballonnen die afhankelijk van de kleur plus- of minpunten opleveren.

"Werkelijk iedereen kan het spelen. Ook mensen in een rolstoel. Vorige week nog organiseerden we een volledige dag voor MS-patiënten. Fantastisch, toch?

"Het is divers, toegankelijk, het kan overal en je stoort er niemand mee. Bovendien is het verhaal erachter even spannend als het spel zelf. Zo gebruikten indianen pijpjes en pijlen om apen uit de bomen te blazen. Alleen al daarom."

avanco-adventure.com

Regels zijn niet belangrijk

Reuzen-vier-op-een-rij

En wat je al niet meer kunt doen in de Leefstraat

"De experimentele Leefstraten in Gent zijn zo veel meer dan straten waar het doorgaand verkeer een tijd afgesloten wordt," vertelt Pieter Deschamps, bezieler van het project. "Het zijn dromen die werkelijkheid worden. Er wordt aan de bewoners gevraagd hoe hun ideale straat eruitziet. Het moet zeker geen vakantieoord worden, maar een plaats waar je buiten kunt leven en spelen in een stedelijke, maar toch groene omgeving. Zo engageren bewoners zich om hun auto op een park-and-ride te zetten zodat er speelplaats gecreëerd kan worden.

"Elke Leefstraat is anders. Willen de bewoners een cafeetje bouwen, een kippenasiel opzetten of gewoon een groen plekje bouwen, alles is in principe mogelijk. Er wordt vanalles gespeeld, van tikkertje tot verstoppertje. Door kinderen én volwassenen.

"De zandbak en glijbaan blijven populair, maar Twister en de 'reuzen-vier-op-een-rij' zijn echte toppers. De opzet van dat laatste spel is dezelfde als bij een gewoon exemplaar, maar omdat het zo groot is en buiten gespeeld wordt, zijn de regels van minder belang. De kinderen doen gewoon hun ding met de jetons."

leefstraat.be

Gefascineerd door het edele Scandinavische buitenspel dat KUBB heet? De Morgen biedt u een prachtige KUBB-set aan voor een zeer schappelijke prijs dankzij de bon die u op p. 43 vindt. Abonnees surfen naar demorgen.be/kubb en slaan een nog betere slag!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234