Donderdag 13/05/2021

Zestig radicaliserende militairen opgevolgd

De Militaire Inlichtingendienst volgt momenteel zestig soldaten op die verontrustend gedrag vertonen. Toch kunnen die militairen niet zomaar worden ontslagen, zolang ze geen strafbare feiten of inbreuken plegen. Wel krijgen ze een andere functie of mogen ze geen wapentuig meer bedienen.

De man die woensdag twee agenten neerstak in Schaarbeek, diende tot 2009 in het Belgisch leger. Of hij al radicale ideeën had tijdens zijn legerdienst is onduidelijk. Wat wél vaststaat is dat de Militaire Inlichtingendienst ADIV momenteel 55 soldaten en 5 onderofficieren opvolgt die tekenen van radicalisering en verontrustend gedrag vertonen. Dat gaat van mogelijke sympathieën voor beruchte moslimprekers tot vermeende banden met extreemrechtse motorbendes.

Hoewel Defensie over die informatie beschikt, worden de soldaten niet aan de deur gezet. "We kunnen niemand ontslaan, simpelweg op basis van vermoedens dat ze aan het radicaliseren zijn", zegt Defensiewoordvoerder Olivier Severin. "Pas als militairen écht iets strafbaars doen, kunnen we bijvoorbeeld overgaan tot ontslag."

Discreet

Hoewel de radicaliserende militairen aan de slag mogen blijven bij het leger, wordt hun situatie nauwlettend in het oog gehouden door de inlichtingendienst. Dat gebeurt discreet. Vaak weten de collega-militairen niet dat iemand van hun afdeling het onderwerp uitmaakt van een onderzoek. "Er heerst dan ook amper ongerustheid onder de collega's", zegt Yves Huwart van legervakbond ACMP. Bovendien bevestigt de vakbondsman dat Defensie een zeer voorzichtige politiek hanteert bij mensen die een mogelijk veiligheidsrisico vormen. "Vanaf het ogenblik dat een militair twijfelachtig is, zal de leiding die persoon niet langer op een functie houden waar een bepaald veiligheidscertificaat voor nodig is. Als men bijvoorbeeld bij screenings - die zeer vaak gebeuren - merkt dat iemand banden heeft met een notoire motorbende, kan het gerust zijn dat die persoon geen wachtdienst meer mag lopen. Of geen vertrouwelijke papieren meer kan behandelen."

Edwin Lauwereins van legervakbond VSOA Defensie bevestigt het vertrouwen in de opvolging en screening door de legerleiding en de militaire inlichtingendienst. "Het is goed dat die mensen worden opgevolgd door de diensten en we hebben alle geloof in hun professionele werking. Mocht het radicalisme écht problematisch zijn, vertrouwen we er natuurlijk ook op dat ze dan meteen de nodige stappen ondernemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234