Zestig asielzoekers betogen voor ambassade van Guinee
Meer dan zestig mensen van het Collectief Sans-papiers België hebben van 11 tot 13 uur een betoging gehouden voor de ambassade van Guinee, aan de Reyerslaan in Schaarbeek. De asielzoekers willen dat er bij de asielaanvragen rekening wordt gehouden met de onstabiele politieke en sociale situatie in Guinee.
De Solidariteitsmars voor Mensen zonder papieren eindigde op 21 april met een manifestatie voor het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel om een twintigtal Guineeërs in hongerstaking te steunen.
Niet in oorlog
Op 24 april werden 28 Guineeërs en 2 Senegalezen terug naar hun land gestuurd tijdens een collectieve uitwijzing. "Ze hebben die mensen uitgewezen tijdens hun hongerstaking en een van hen pleegde zelfmoord bij zijn aankomst", vertelt Abourairata Balde, lid van het collectief.
"Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat ons land niet in oorlog is, maar elke week worden er demonstranten gedood. Waarom wil België de mensen niet helpen die hier zijn? ", vraagt hij zich af.
1.447 aanvragen
Volgens het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen is Guinee met 1.447 asielaanvragen in maart goed voor 10,5 procent van de aanvragen. Het West-Afrikaanse land steekt zo Afghanistan voorbij (9,8 procent).
"België houdt geen rekening met de politieke instabiliteit van het land", betreurt Maryvonne Maes, bezoekster van de gesloten centra voor de vluchtelingenorganisatie CRER (Coordination contre les Ralfles, les Expulsions et pour la Régularisation).
undefined