Zaterdag 31/07/2021

Zestien miljoen voor 'onzichtbare renovatie'

Infrastructuur

gents museum voor schone kunsten krijgt ingrijpende opknapbeurt

Gent

Van onze verslaggevers ter plaatse

Eric Rinckhout en Hans Van Goethem

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent krijgt bijna 16 miljoen euro om zijn beschermde museumgebouw grondig te renoveren. Het museum kiest resoluut voor de korte pijn en sluit op 18 augustus de deuren tot maart 2006, zodat de werken in één ruk kunnen worden uitgevoerd.

"We blijven wel actief en willen de band met het publiek behouden", aldus conservator Robert Hoozee. Daarom verhuist het museum tijdens de werkzaamheden naar de nabijgelegen Leopoldskazerne, waar er tijdelijke tentoonstellingen plaats kunnen vinden. "Met haar dikke muren en droge constructie is de kazerne een uitstekende plek voor kunst", zegt Hoozee. Een deel van de kunstwerken gaat 'op tournee' of wordt elders ondergebracht. Zo verhuizen de Primitieven samen met Jeroen Bosch naar de crypte van de Sint-Baafskathedraal, waar ook Van Eycks meesterwerk het Lam Gods hangt. "Een unieke belevenis voor de toeschouwer", noemt Hoozee het. Expressionisten en modernen zullen te zien zijn bij 'overbuur' S.M.A.K., maar ook het Designmuseum, het MIAT en het Museum van Deinze en de Leiestreek ontvangen werken in bruikleen. Grote formaten gaan voor een tijd naar het Koninklijk Museum in Antwerpen.

In de voormalige officiersmess van de Leopoldskazerne wil Hoozee de komende jaren enkele bescheiden tentoonstellingen van 30 tot 50 schilderijen brengen, onder meer over Variété, een populair artistiek tijdschrift uit de jaren dertig, en het grafische oeuvre van George Minne. Uit zijn bezit stelde het Gentse museum drie schilderijenpakketten samen die de wereld rondtrekken. In Japan zal er een tentoonstelling lopen in 2005 en 2006, terwijl voor de Ensor-collectie in Minneapolis belangstelling is.

In totaal zal de renovatie van het museum 15.840.000 euro kosten. De stad Gent brengt met bijna 9 miljoen euro het leeuwendeel van het bedrag in, een zware inspanning voor de stad, aldus schepen van Cultuur Sas Van Rouveroij (VLD). De rest bestaat uit subsidies van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Oost-Vlaanderen.

De buitenkant van het museum en meer bepaald de 240 meter lange, sterk vervuilde gele fries zijn dringend aan restauratie toe. Binnen in het gebouw worden de onstabiele vloeren van het oudste gedeelte, dat dateert van 1904, helemaal uitgebroken en heraangelegd in natuursteen. Het gebouw wordt zoveel mogelijk in zijn vroegere grandeur hersteld, maar ook de kunstwerken zelf zullen na de grotendeels 'onzichtbare' renovatie veel beter af zijn. Het museum krijgt eindelijk de onontbeerlijke klimaatregeling, de beveiliging tegen brand en diefstal wordt grondig verbeterd en uitgebreid, en de vaak te sterke daglichtinval zal door een ingenieus systeem getemperd worden. In de rotonde wordt een prentenkabinet ondergebracht.

De grootste verbouwingen zijn gepland voor de benedenverdieping, waar een ruime bibliotheek, een cafetaria met terras, kantoren, de reserve, een auditorium, een jeugdatelier en een ruimte voor kleine tot middelgrote tijdelijke tentoonstellingen komen.

Wanneer het museum helemaal leeg staat, wil men er afscheid van nemen met een weekend lang fuiven en happenings. Van 5 tot 7 september kunnen jonge kunstenaars hun werk tentoonstellen en wordt er 's avonds feest gevierd. Zo vrolijkt op zaterdag de Gentse Culture Club de boel op met de dj'ende Dewaele Brothers.

Museum organiseert fuif voor tijdelijke sluiting

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234