Maandag 01/06/2020

Zeshonderd belissingen van Vreemdelingenzaken vernietigd

Al heb je hiv of kanker, een migrant met medische problemen hoeft in België niet op bescherming te rekenen. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) interpreteert de vreemdelingenwet op haar smalst. Meer dan 600 beslissingen van DVZ zijn vorig jaar vernietigd.

Een jaar geleden is de 'medische filter' ingevoerd: een extra rem op de toelating, om excessen te voorkomen, zoals vreemdelingen met een ingegroeide teennagel die een verblijfsvergunning krijgen op medische gronden. Het te soepele beleid leidde tot een veel hogere instroom van bijvoorbeeld Armeense nierpatiënten en zieke Nepalezen.

Sindsdien komen enkel mensen met een 'levensbedreigende' ziekte nog in aanmerking voor papieren. In de praktijk geraakt enkel wie terminaal is nog door de filter. Een cynische arts die veel mensen zonder papieren verzorgt, noemt het 'palliatieve regularisatie'.

Het nieuwe beleid werpt vruchten af. Nooit werden minder mensen geregulariseerd dan vorig jaar. Het aantal nieuwe aanvragen bij DVZ is gezakt.

Maar de strenge aanpak van DVZ stuit op haar grenzen. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) vernietigde vorig jaar 601 beslissingen van DVZ over medische regularisatie. Bij een negatieve beslissing verliezen patiënten steun van het OCMW en steeds vaker ook de terugbetaling van hun behandeling.

Op dit moment liggen er drie zaken bij de Raad van State over medische regularisatie. Dat DVZ systematisch in de fout gaat, wil persmagistraat Frédéric Tamborijn niet gezegd hebben. "Het zijn complexe dossiers, vernietiging kan veel redenen hebben. Maar de medische regularisatie is duidelijk een juridische knoop."

"DVZ speelt een gevaarlijk spelletje", zegt advocate Mieke Van den Broeck. Ze verwijst naar de zaak van de Afghaanse familie N., die voor de derde keer in beroep behandeld moet worden. Vader en moeder N. ontvluchtten met hun drie dochters vier jaar geleden het woelige Kaboel. Tijdens de asielprocedure kreeg de 52-jarige meneer N. een herseninfarct. De familie kreeg geen asiel, maar de vader vroeg medische regularisatie aan. Meneer N. kan gerust in Afghanistan gaan revalideren, oordeelde DVZ. De regularisatie werd geweigerd.

Toen advocate Van den Broeck in beroep ging, trok DVZ de beslissing opeens in. DVZ trok vorig jaar 440 medische beslissingen snel weer in, terwijl beroep hangende was, zo stelde de RvV vast.

We hebben geen bezwaar tegen de medische filter, reageert specialiste Ellen Druyts van expertisecentrum Kruispunt Migratie Integratie. "Maar DVZ past de vreemdelingenwet niet correct toe. Zij interpreteren Europese wetgeving op haar strengst, terwijl de Belgische wet hier van toepassing is. Die wet is veel ruimer."

Vandaag wordt de problematiek aangekaart in een colloquium in het federaal parlement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234