Maandag 16/05/2022

Zesduizend zieke reddingswerkers 9/11 klagen stad New York aan

Al zesduizend zwaar zieke reddingswerkers en vrijwilligers die na de aanslagen op 11 september 2001 puin hielpen ruimen op ground zero, klagen de stad New York aan. In totaal raakten er veertigduizend geïntoxiceerd of ziek of zijn ze bang het te worden. Hun eis dat de regering-Bush de zaak zou onderzoeken, valt in dovemansoren.

Door Lode Delputte

NEW YORK l Bijna vijf jaar nadat de Twin Towers in een wolk van as en puin naar beneden zijn gekomen, blijft het wachten op een onderzoek ten gronde naar de gezondheidsgevolgen voor hulpverleners en bewoners.

Er sloten zich nog eens 1.000 zieke helpers aan bij de gemeenschappelijke aanklacht tegen de stad New York en de Port Authority, de vroegere eigenaars van de tweelingtorens. De gemeenschappelijke klagers beschuldigen de stad ervan geen informatie te hebben gegeven over het gevaar van de werkzaamheden en te hebben bezuinigd op mondmaskers en andere veiligheidsvoorzieningen voor de helpers.

Voor veel zieken of ex-reddingswerkers die bang zijn ziek te worden, is de maat vol. Met de parlementsverkiezingen van november in het vooruitzicht, lijkt Washington meer begaan met politieke 9/11-spelletjes dan met de gezondheid van hen die toen hun leven op het spel zetten. Uit medisch onderzoek blijkt dat veel toenmalige hulpverleners aan de zogenaamde WTC-hoest lijden, gekuch waarbij aanvankelijk ook zwarte deeltjes vrijkwamen.

Uit een studie van het Mount Sinaigezondheidscentrum in New York blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte WTC-reddingswerkers met zware ademhalingsproblemen te kampen hadden. Andere hulpverleners klagen over gastro-intestinale problemen, astma en stress. Voorts is gebleken dat veel symptomen langer aanhielden dan aanvankelijk voorspeld.

Een eerder dit jaar verschenen rapport van de New Yorkse brandweer stelt dan weer dat de longcapaciteit van de betrokken spuitgasten even sterk verminderd was als die van niet-betrokken brandweerlui in twaalf jaar tijd. Ook de incidentie van de longaandoening sarcoidose kwam na 11 september vijf keer hoger te liggen dan normaal, aldus het rapport. Meer dan vijftig ground zero-helpers, de meesten van hen uit politie- en brandweerrangen, zouden aan de gevolgen van toxische rookschade en gevaarlijke stoffen gestorven zijn. In januari dit jaar nog overleed de 34-jarige James Zadroga, een detective die na 9/11 met ernstige longproblemen was komen te zitten.

Twee derde van de deelnemers aan een onderzoek van het Rode Kruis zeiden op hun beurt dat ze blijvend last hadden van psychologische problemen. Alles samen zou meer dan de helft van de 71.437 New Yorkers die zich na de gebeurtenissen op het WTC-gezondheidsregister lieten inschrijven, met medische problemen te maken hebben.

Het is nochtans niet zo dat de regering-Bush helemaal bij de pakken is blijven zitten. In februari dit jaar werd John Howard aangesteld als federaal coördinator voor aan 9/11 gelieerde gezondheidsproblemen. Maar, zegt dokter Howard nu in een gesprek met de New York Times, "ik begrijp de frustratie en boosheid van de betrokkenen, en meer nog, hun angst om de toekomst."

Volgens Howard en zijn team komt het geld dat Washington voor de zaak heeft uitgetrokken, veel te laat. Het is immers pas voor het eerst dat een magere 52 miljoen dollar op de federale begroting werd ingeschreven, bedoeld voor de financiering van medicatie en raadpleging.

Maar ook de stad New York gaat niet vrijuit: niet eerder dan vorige week pakte ze uit met richtlijnen die dokters moeten helpen om 9/11-gevallen te diagnosticeren. De stad krijgt ook het verwijt destijds te zuinig met mondmaskertjes te zijn omgesprongen.

"Het lijkt wel alsof de autoriteiten weglopen van mensen die ziek zijn, veeleer dan aan hun kant te staan en hen te helpen", meent het Democratische Congreslid Carolyn Maloney. "Dat is totaal fout."

Met name voor pas in de VS gearriveerde migranten die hun loyaliteit aan hun nieuwe vaderland kracht wilden bijzetten door te helpen bij het puinruimen, ziet het er niet goed uit: de meesten onder hen bezitten geen verzekering die hen dekt voor langdurige ziekte.

Een van de redenen waarom uitbetalingen op zich laten wachten, is de moeilijkheid om het oorzakelijke verband met 9/11 te bewijzen. De onderzoeken die daartoe nodig zijn, zijn erg gesofistikeerd en daardoor ook erg duur, zo verluidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234