Vrijdag 06/08/2021

Zesduizend mensen op straat tegen dalende koopkracht

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

"Politici, stop het communautair gekrakeel en bekommer u om de dagelijkse problemen van de mensen." Met die boodschap zetten de drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB vandaag in Antwerpen de toon voor een actieweek rond de dalende koopkracht. Voor de eerste actiedag in Antwerpen daagden naar schatting 6.000 actievoerders op. Die massale opkomst miste zijn effect op het economische leven niet. Het openbaar vervoer lag plat en bij autofabrikant Opel verliep de productie vertraagd.

"De grote opkomst toont aan dat het probleem lééft bij de mensen", luidde het bij de vakbonden. "De patroons zeggen dat we hysterisch reageren op de dalende koopkracht. Maar ze moeten stoppen met ons nog meer uit te dagen", sprak ABVV'er Dirk Schoeters.

Basisproducten
"Steeds meer mensen krijgen het moeilijk om aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. Voor de mensen met een laag inkomen lag dit al moeilijk, maar die groep wordt nu uitgebreid tot de mensen met een gemiddeld inkomen. De basisproducten nemen een steeds grotere hap uit het gezinsbudget. Wij roepen de onverantwoorde prijsstijgingen een halt toe", aldus Schoeters.

"Daarvoor hebben we nood aan een sterke en stabiele regering", pikte Redy de Leege van ACLVB daarop in. "Zij moet nu maatregelen nemen om de koopkrachtdaling te stoppen", eiste de liberale vakbond. Op het verlanglijstje van de drie vakbonden prijkt onder meer een verlaging van de btw op gas, elektriciteit en stookolie, een betere vergoeding voor het woon-werkverkeer en controle op de prijzen van de basisproducten.

Vertraagde productie
De actiedag werd bijgewoond door zo'n 6.000 mensen. Onder meer Opel, Agfa-Gevaert, Kraft, DAF, Atlas Copco en AGC Flatglass Europe (het vroegere Glaverbel) moesten heel wat werknemers missen omdat ze deelnamen aan de actiedag. Bij Opel verliep de productie daardoor vertraagd. Volgens Ann Wittemans, woordvoerster van General Motors, is 45 pct van het personeel vandaag komen werken.

Agfa-Gevaert had volgens zijn woordvoerder Johan Jacobs geen probleem om de productie draaiende te houden. "Er zijn wel veel mensen die vandaag vakantie hebben genomen, maar de productie is daardoor niet in het gedrang gekomen", aldus Jacobs.

Openbaar vervoer
Bij het openbaar vervoer was de actiedag wel heel sterk voelbaar. Op heel wat plaatsen reden nauwelijks trams of bussen, tot groot ongenoegen van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB). De Bond maakt van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een minimumdienst bij De Lijn. "Het openbaar vervoer is immers een maatschappelijke basisdienst, die altijd verzekerd moet worden", luidt het.

De BTTB is er bovendien allerminst over te spreken dat de acties plaatsvinden tijdens de examenperiodes, waardoor studenten riskeren niet tijdig op hun examen te geraken. Wel positief vindt de BTTB het initiatief van De Lijn om via zijn website te informeren over de mate van verstoring op elke bus- en tramlijn.

De hinder op het openbaar vervoer houdt deze week nog even aan vermits er morgen een actiedag op het programma staat in Oost-Vlaanderen. West-Vlaanderen is woensdag aan de beurt is en Brussel sluit het rijtje op donderdag. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234