Maandag 25/01/2021

Zesduizend Belgen krijgen altijd toegang tot gsm-netwerk

Na de aanslagen in ons land ging het gsm-netwerk onderuit waardoor niemand nog kon bellen, zelfs de top van onze veiligheidsdiensten niet. Om dat te voorkomen krijgen 6.000 personen van de veiligheids- en hulpdiensten vanaf 1 november een speciale gsm-kaart. Daardoor hebben ze altijd toegang tot het netwerk.

Het was een van de grote pijnpunten na de aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart: het hele telefonienetwerk ging plat waardoor niemand nog kon bellen of sms'en. Zelfs minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) niet. Pas in de late namiddag werkte het gsm-netwerk weer zoals het moest.

Het was niet de eerste keer dat het netwerk overbelast raakte - denk maar aan de Pukkelpop-storm in 2011. Ook de radiocommunicatie van de hulpdiensten via het eigen communicatienetwerk Astrid liep in het honderd. Niet alleen bleek de capaciteit onvoldoende, heel wat hulpverleners gebruikten het radiotoestel op de foute manier. WhatsApp was telkens de redder in nood.

Virtueel zwaailicht

In de parlementaire onderzoekscommissie werden enkele oplossingen genoemd, zoals extra noodantennes of een versterking van het net op cruciale plaatsen zoals de luchthaven. Maar die lossen niet alles op, want de plaats van een aanslag kun je niet voorspellen. Enter: Blue Light Mobile. Een prioritaire sim-kaart die de gebruiker voorrang geeft op het gsm-netwerk. De naam is niet toevallig. Hij verwijst naar het blauwe zwaailicht van prioritaire voertuigen op de weg.

Hoe het juist werkt? "Stel dat Proximus tijdens zo'n ramp overbelast is, dan schakelt de telefoon met prioritaire sim-kaart meteen over naar Base of Mobistar. Interne roaming, zeg maar. Slibt elk netwerk dicht, dan worden mensen geblokkeerd zodat de personen met de prioritaire sim-kaart kunnen bellen."

Voor de duidelijkheid: wie de noodcentrale 112 belt, zal nooit worden geblokkeerd. Minister Jambon benadrukt ook dat de sim-kaarten niet het radionetwerk Astrid vervangen, maar er vanaf 1 november bij komen.

Wie krijgt nu zo'n virtueel zwaailicht? Het gaat om een lijst van 6.000 personen. Jambon noemt de lijst beperkt, want anders mist ze haar opzet. Er staan zo'n 120 'beleidsmensen' op. Denk aan de voltallige federale regering, de ministers-presidenten van de gewestregeringen en de gouverneurs. Net als de bazen van de veiligheidsdiensten - de Staatsveiligheid, het OCAD, het ADIV, het crisiscentrum en de federale politie -, de volledige veiligheidsraad dus. Hun voornaamste adviseurs en woordvoerders krijgen ook zo'n gsm-kaart. Bij het gerecht kunnen alle procureurs-generaal op de voorrangskaart rekenen.

Maar de meeste sim-kaarten gaan volgens de minister naar mensen die bij een ramp op het terrein actief zijn: de spoeddiensten van de 112-ziekenhuizen, het Rode Kruis, de brandweer, de luchthavens. "De lijst is samengesteld door Astrid, de beheerder van het radionetwerk voor de hulpdiensten. Op die manier zit ook alle technische kennis bij één organisatie", zegt het kabinet-Jambon.

Minister Jambon verhoogt op termijn ook de capaciteit van het Astrid-netwerk. Daarnaast voorziet hij ook in een opleiding voor hulpverleners zodat ze zich kunnen trainen in het correct gebruiken van de communicatieradio's.

Zij kunnen bellen met speciale gsm

► Voltallige federale regering

► Minister-presidenten van de gewestregeringen

► Alle procureurs-generaal

► Federaal procureur

► Commissaris-generaal van de federale politie

► Hoofd van de Staatsveiligheid

► Hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV

► Hoofd van de FOD Binnenlandse Zaken

► Hoofd van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD)

► Hoofd van het Crisiscentrum

► Alle gouverneurs

► Personen met een sleutelpositie binnen de magistratuur en de politie.

► Personen met een sleutelpositie binnen Defensie

► Burgemeesters

► Brandweer

► Douane

► Luchthavens

► Kustreddingsdiensten

► Het Rode Kruis

► De 112-ziekenhuizen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234