Maandag 29/05/2023

Aanslagen Parijs

Zesde verdachte aangehouden: wie is wie in het terreuronderzoek?

null Beeld AFP
Beeld AFP

Twee weken na de aanslagen in Parijs raken steeds meer gegevens bekend over de daders en hun mogelijke medeplichtigen. Hoewel het onderzoek al een lange lijst namen heeft opgeleverd, ontbreken er ook nog verschillende puzzelstukken.

- Drie daders van aanslag op concertzaal Bataclan:

1. Omar Ismaïl Mostefaï
De Fransman van 29, geboren in een Parijse voorstad, werd acht keer veroordeeld tussen 2004 en 2010 maar zat nooit in de gevangenis. Hij staat sinds 2010 bekend omdat hij geradicaliseerd zou zijn. Hij verbleef in Syrië.

Omar Ismail Mostefai. Beeld Photo News
Omar Ismail Mostefai.Beeld Photo News

2. Samy Amimour
De gewezen buschauffeur van 28, ook uit een Parijse voorstad, werd in 2012 in verdenking gesteld in een terrorismezaak. Dat hield hem niet tegen om in 2013 naar Syrië te vertrekken. Er was sindsdien een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

Samy Amimour. Beeld Photo News
Samy Amimour.Beeld Photo News

3. Foued Mohamed Aggad
De 23-jarige Fransman, afkomstig uit Straatsburg, werd bijna een maand na de aanslagen geïdentificeerd. Zijn moeder kreeg naar verluidt een sms vanuit Syrië waarin stond dat haar zoon was gestorven "als martelaar". Hij zou eind 2013 naar Syrië vertrokken zijn.

- Drie daders van schietpartijen en explosies in uitgaansbuurt

4. Brahim Abdeslam
De 31-jarige Brahim Abdeslam is een Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek. Hij blies zichzelf op voor restaurant Comptoir Voltaire, na afloop van de dodelijke raids op bars en restaurants. Hij huurde de zwarte Seat, ingeschreven in België, die een dag na de aanslagen werd teruggevonden in Montreuil. Brahim Abdeslam is de broer van de nog voortvluchtige Salah Abdeslam. Zijn andere broer, Mohamed (29), werd opgepakt, maar daarna weer vrijgelaten, zonder in verdenking te zijn gesteld.

5. Abdelhamid Abaaoud
De speurders gaan ervan uit dat Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein van de aanslagen in Parijs, deel uitmaakte van de groep die bars en restaurants aanviel in Parijs. Via onder meer zijn telefoongegevens kwamen ze erachter dat hij op verschillende plaatsen in Parijs aanwezig was waar werd toegeslagen. Nadien zou hij zich naar de Bataclan hebben begeven, waar een gijzeling op dat moment aan de gang was.

Abdelhamid Abaaoud werd vijf dagen later gedood tijdens een politieraid in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. Abaaoud zou nog een aanslag hebben willen plegen in de Parijse zakenwijk La Défense.

Abaaoud is ook de hoofdverdachte van de verijdelde aanslagen begin 2015 in Verviers. Het uiterst actieve lid van terreurgroep IS wordt in verband gebracht met nog een resem andere mislukte aanslagen, onder meer die op een Thalys-trein in augustus.

null Beeld AFP
Beeld AFP

6. Chakib Akrouh
De Belgische Marokkaan van 25 uit Molenbeek vertrok in 2013 uit ons land en sloot zich later aan bij terreurgroep IS in Syrië. Hij werd bij verstek veroordeeld in België. Uiteindelijk blies hij zichzelf op tijdens de politieraid op het appartement in Saint-Denis.

- Drie daders van zelfmoordacties nabij Stade de France

7. Bilal Hadfi
De 20-jarige Fransman uit Laken blies zichzelf op nabij Stade de France. Videobeelden van IS bevestigen dat ook hij in Syrië verbleef. Op de beelden is te zien hoe hij iemand onthoofdt.

Bilal Hadfi. Beeld afp
Bilal Hadfi.Beeld afp

8. "Ahmad al-Mohammad"
Naast het lichaam van een kamikaze werd een Syrisch paspoort teruggevonden op naam van Ahmad al-Mohammad, naar verluidt een dode soldaat van de Syrische president Bashar al-Assad. De kamikaze werd gecontroleerd op het Griekse eiland Leros, zo blijkt uit zijn vingerafdrukken, tussen de vluchtelingen die uit Syrië waren vertrokken.

Ahmad Al-Mohammad. Beeld rv
Ahmad Al-Mohammad.Beeld rv

9. "Mohammad al-Mahmod"
Ook een tweede kamikaze werd gecontroleerd op Leros. Hij had een Syrisch paspoort op naam van Mohammad al-Mahmod. Wellicht was het paspoort vals, net als het paspoort dat werd aangetroffen naast de andere kamikaze aan Stade de France. De politie lanceerde voor beide kamikazes een oproep tot getuigen, met foto.

De verdachten die omkwamen bij de politieraid in Saint-Denis

10. Abdelhamid Abaaoud
Na onderzoek van vingerafdrukken werd bevestigd dat Abdelhamid Abaaoud een van de drie lichamen was die werden aangetroffen in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. De politie viel er binnen vijf dagen na de aanslagen in Parijs.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

11. Hasna Aitboulahcen
Een van de twee andere lichamen die gevonden werden in het appartement is via vingerafdrukken geïdentificeerd als dat van Hasna Aitboulahcen. Zij is de nicht van Abdelhamid Abaaoud. Aitboulahcen zou de schuilplaats geregeld hebben. Door haar te volgen, zouden de speurders tot bij Abaaoud zijn geraakt.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

12. Chakib Akrouh
Chakib Akrouh werd twee maanden na de aanslagen geïdentificeerd door zijn DNA te vergelijken met dat van zijn moeder.

De verdachten tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd

12. Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (26), een Fransman die verbleef in Sint-Jans-Molenbeek, is wellicht de enige dader van de aanslagen van 13 november in Parijs die nog op vrije voeten is. De speurders gingen er eerst van uit dat hij deel uitmaakte van het team dat terrassen van restaurants beschoot, waar ook zijn broer Brahim deel van uitmaakte.

Maar intussen hebben ze vastgesteld dat hij in het achttiende arrondissement was, daar waar op 13 november iets voor 21 uur een zwarte Clio toekwam. De politie probeert te achterhalen of hij de kamikazes aan het Stade de France escorteerde, die zich kort voordien opbliezen. En of hij een aanslag moest plegen in het achttiende arrondissement. Daar werd uiteindelijk geen aanslag gepleegd, maar terreurgroep IS sprak er aanvankelijk wel over toen het de terreurdaden opeiste.

Er loopt een internationaal aanhoudingsbevel tegen Salah Abdeslam. Grootscheepse politieacties waarbij gezocht werd naar hem leverden niets op. Salah Abdeslam zou bevriend zijn geweest met Abdelhamid Abaaoud.

Salah Abdeslam. Beeld afp
Salah Abdeslam.Beeld afp

13. Mohamed Abrini
De 30-jarige Fransman Mohamed Abrini werd gefilmd op 11 november in de Renault Clio die twee dagen later zou gebruikt worden bij de aanslagen in Parijs. Abrini werd gefilmd in een tankstation in Noord-Frankrijk, samen met Salah Abdeslam. Volgens het internationaal aanhoudingsbevel tegen hem is hij "gevaarlijk en waarschijnlijk gewapend".

Mohamed Abrini. Beeld Photo News
Mohamed Abrini.Beeld Photo News

De verdachten die aangehouden zijn in het Belgische onderzoek

14. Mohammed Amri
Mohammed Amri (27) werd opgepakt in Molenbeek, nadat hij Salah Abdeslam was gaan oppikken in Parijs. Volgens zijn advocaat verklaarde hij aan de speurders dat Salah Abdeslam hem de nacht van de aanslagen had opgebeld en had gezegd dat hij met zijn auto in panne stond. Er zou met geen woord gesproken zijn over de aanslagen tijdens de hele rit. Ook zegt hij geen wapens gezien te hebben. Mohammed Amri werd in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag.

15. Hamza Attouh
Hamza Attouh (21) zou Mohammed Amri vergezeld hebben toen hij in Parijs Salah Abdeslam ging ophalen. Het is Attouh die zei dat Salah Abdeslam aan het Koning Boudewijnstadion is afgezet. Net als Mohammed Amri werd hij in verdenking gesteld.

16. Lazez A.
Lazez A, een 39-jarige Marokkaan uit Jette, werd donderdag 19 november opgepakt bij een reeks huiszoekingen. In zijn voertuig werden twee handvuurwapens en bloedsporen aangetroffen. Welke hulp hij Salah Abdeslam zou verleend hebben, is onduidelijk. Volgens zijn advocaat ontkent de man in ieder geval in alle toonaarden dat hij Salah Abdeslam de dagen voor zijn aanhouding zou gezien, gehoord of geholpen hebben.

17. Ali Oulkadi
Ali Oulkadi, een 31-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek, werd opgepakt tijdens de grootschalige politieoperaties op zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik. Hij pikte Salah Abdeslam de zaterdag na de aanslagen in Brussel op, nadat hij door Hamza Attou en Mohammed Amri in Parijs was opgehaald en in Brussel was afgezet. Naar eigen zeggen, zette hij Salah Abdeslam af in Schaarbeek. Oulkadi ontkent iedere betrokkenheid bij de voorbereiding of de uitvoering van de aanslagen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

18. Abdeilah Chouaa
Ook een tweede man die opgepakt werd tijdens de grote politieoperaties zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik is aangehouden. Over zijn rol in het onderzoek is voorlopig niets bekend.

19. Een nog onbekende verdachte
Een nog onbekende man is donderdag 26 november opgepakt in Brussel, na drie huiszoekingen in Auvelais en Verviers, onder meer bij de ouders van de man. Over zijn identiteit is nog niets bekend. De man werd in verdenking gesteld voor aan terrorisme gerelateerde feiten.

De verdachte die aangehouden is in het Franse onderzoek

20. Jawad Bendaoud
Jawad Bendaoud werd opgepakt bij de politieraid in Saint-Denis. Hij gaf Abdelhamid Abaaoud en zijn kompanen onderdak. Net voor hij werd opgepakt, verklaarde de man dat hij twee mensen "die uit België kwamen" en die "enkel water wilden en bidden", had ondergebracht. Bendaoud werd in verdenking gesteld voor aan terreur gerelateerde feiten.

Jawad Bendaoud. Beeld Photo News
Jawad Bendaoud.Beeld Photo News

De verdachte die opgepakt werd in Turkije

21. Ahmad Dahmani
De Turkse politie pakte de Belg van Marokkaanse origine Ahmad Dahmani op in een luxehotel in het Turkse Antalya. Hij wordt ervan verdacht voorbereidend werk te hebben verricht voor de aanslagen in Parijs, zo meldde het Turkse persagentschap Dogan. Dahmani zou de doelwitten verkend hebben, maar dat is nog niet officieel bevestigd. In zijn nabije omgeving werden nog twee Syriërs opgepakt, zij zouden door IS gestuurd zijn om de Belg de grens te helpen oversteken.

Ahmad Dahmani. Beeld AFP
Ahmad Dahmani.Beeld AFP

De stemmen die de aanslagen opeisten

22. en 23. De broers-Clain
Fabien Clain, een Franse jihadi van 37, nam de audioboodschap op waarin hij de aanslagen van Parijs opeist in naam van IS. Zijn broer Jean-Michel werd geïdentificeerd als de zanger die te horen is in de boodschap.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234