Zondag 04/12/2022

Zes vrouwelijke sterren, maar deze keer niet in Vlaanderen

Veuve Cliquot is niet alleen een champagnemerk, het was ook de naam van een van eerste zakenvrouwen van de moderne tijd: Barbe Cliquot. Daarom zetten Veuve Cliquot en Michelin de vrouwelijke chefs van België en Luxemburg in de kijker met een speciale Michelingids. Dames met een michelinster werden in de bloemetjes gezet in de champagnestreek, in Hôtel du Marc van Veuve Cliquot. DM Magazine schoof mee aan tafel.

Restaurant Léa Linster in Frisange (Luxemburg)

Er zijn zo weinig vrouwelijke topchefs. Niet wegens gebrek aan talent of omwille van de kinderen, maar omdat ze minder indruk willen maken. Akkoord?

"Op zich blijft het wel bizar dat in de echte keuken de vrouw domineert terwijl het in de gastronomie net andersom is. Als je aan een man vraagt wat zijn favoriete gerecht is, is het altijd eentje van zijn grootmoeder of zijn mama. In het echte leven wil hij niets weten (of eten) van zijn professionele concurrenten.

"Waarom er dan zo weinig vrouwen een ster hebben? Misschien omdat de mannelijke normen domineren en vrouwen inderdaad minder indruk willen maken. Zelf heb ik al meer dan dertig jaar een ster. Ik ontdekte al snel dat mannen schrik van me hadden. Er wás al zoveel concurrentie, en nu ook nog van de vrouwen, dat was te veel voor ze. Volgens mij worden mannen in hun job niet graag vergeleken met vrouwen.

"En ja, ik werkte samen met mijn zoon, maar om diezelfde reden wil hij nu zijn eigen weg gaan. Hij wil de concurrentie met mij niet aangaan.

"Ik zou echt niets anders kunnen doen. Natuurlijk is het niet elke dag feest, maar het is zoals in de liefde. Als je echt van iemand houdt, dan wil je ook de sokken wel opruimen."

Werkte tot voor kort bij WY by Bart De Pooter in Brussel

Waarom zijn er in Vlaanderen geen vrouwelijke chefs met een ster?

"Volgens mij is dat puur toeval. Vroeger was er een vrouw met een ster in Vlaanderen, maar dit jaar dus niet. Volgend jaar zal er wel iemand opstaan.

"Volgens mij is het niet moeilijker voor een vrouw. Zo'n sterrenkeuken vraagt gewoon veel van iedereen. Net zoals directeur worden van het IMF even moeilijk is voor een man als voor een vrouw."

Les Gourmands in Blaregnies

Wat is de grootste verandering die je doorheen je carrière hebt gezien?

"Intussen ben ik 68 en heb ik heel veel zien veranderen in mijn 47 jaar als chef.

"Chefs worden steeds vaker gevraagd voor tv-programma's. Daardoor krijgen we ook meer klanten over de vloer, en die zijn ook veel beter geïnformeerd over de producten en alle nieuwigheden.

"Zelf doe ik nooit mee aan tv-programma's, maar de jonge chef bij ons - mijn man en ik hebben ons verbonden met een koppel dat twintig jaar jonger is - doet dat wel. In mijn tijd bestond dat nog niet. Als deze bijeenkomst bij Veuve Cliquot niet over vrouwen ging, dan had ik mijn plaats ook met plezier aan hem afgestaan." (lacht)

Restaurant Arabelle Meirlaen in Marchin

Komen sommige gasten speciaal naar je restaurant omdat je een vrouw bent?

"Ja, dat gebeurt. Klanten zijn nieuwsgierig en ze willen het verschil proeven. Waarin dat verschil dan zit? Ze zeggen vaak dat het delicater is, fijner, en meer in harmonie. Een kleine vrouwelijke toets als het ware. Maar er zijn natuurlijk ook mannen die zo koken. Dat is dan een man met een extra vrouwelijk kantje. (lacht)

"Eigenlijk ben ik het gelukkigste in mijn moestuin. Daar ben ik buiten, in de openlucht, en zie ik de scheutjes groeien. Je raakt daar de aarde aan.

"Met mijn gezonde keuken wil ik goed doen voor mijn kinderen, en ook voor mijn klanten. Ik houd van het spirituele, leef graag met de seizoenen. Oorspronkelijk ging ik lichter en gezonder koken voor mezelf, omdat ik nood had aan eten met voldoende vitaminen. En hoewel men het me zwaar heeft afgeraden, kookte ik daarna ook zo voor het personeel en de klanten."

Quardras in Sankt-Vith

Eerste prijs van Vrouwelijke Chef van het Jaar

Je hebt zopas je eerste Michelinster ontvangen, en dat terwijl je restaurant pas sinds april 2016 open is. Heeft dat veel veranderd?

"Veel heeft die ster niet gewijzigd. We zijn wel bekender geworden, en er komen meer Vlamingen en Walen naar ons.

"Ik ben in mijn eentje begonnen als chef, tot ik mijn man vijf jaar geleden heb leren kennen. Hij werkt zowel in de zaal als in de keuken, hij is graag bij mij. (lacht) Maar ik blijf wel de chef. Af en toe maken we wel eens ruzie, maar als we de trap naar ons huis oplopen, is alle stress vergeten. We praten er wel over, maar het wordt nooit persoonlijk.

"We zijn natuurlijk nog jong: ik ben 33 en hij is eind de twintig. Ons eerste kindje is onderweg voor juli. Ik veronderstel dat er dan wel wat zal veranderen, maar ik ga de baby gewoon meenemen in de keuken. Dan zien we wel hoe het loopt."

Au Gré du Vent in Seneffe

Hoe belangrijk is bekendheid voor een chef als jij? Zou men je kunnen verleiden om deel te nemen aan een tv-programma?

"Waarom niet, zolang het maar op een maandag of een dinsdag kan. Ik wil in mijn restaurant zijn als het open is. Ik moet daar zijn voor de klanten, dat vind ik zeer belangrijk.

"Overigens ben ik wel vrij aanwezig in de media. De vrouwenbladen vragen me bijvoorbeeld regelmatig om recepten en dergelijke."

De vrouwelijke chefs van de Michelin Gids, tweede editie, 8,95 euro

Ben je abonnee van De Morgen? Dan kun je een van de 20 exemplaren van de gids winnen via demorgen.be/ michelingids.

De chefs die bekroond werden met een ster in de gewone én de 'vrouwelijke' Michelingids.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234