Woensdag 24/04/2019

Milieu

Zes op de tien Belgen denken dat industrie zonder fossiele brandstof onhaalbaar is

De meeste van onze landgenoten vindt dat het vandaag slechter gaat met milieu en klimaat in ons land dan voorheen. Beeld ap

Meer dan de helft (60 procent) van de Belgen denkt niet dat onze industrie ooit kan draaien zonder gas of olie. Slechts een kleine minderheid van net geen 7 procent ziet dat nog binnen de tien jaar wel gebeuren.

Dat staat in een representatieve steekproef bij 1.000 Belgen door onderzoeksbureau iVox, in opdracht van het Paper Chain Forum, dat zich inzet voor correcte informatie over de relatie tussen papier en milieu.

De twijfels over de haalbaarheid van een groene economie betekenen echter niet dat we geen opties zien om wat nu misloopt beter aan te pakken. Als de industrie de juiste extra inspanningen doet, geloven zeven op de tien Belgen dat onze milieusituatie erop vooruit zal gaan.

Nog blijkt dat zeven op de tien landgenoten zich grote zorgen maken over de opwarming van de aarde. Twee op de drie vinden dat het in ons land slechter gaat met het milieu en het klimaat dan voorheen. Een minderheid (ongeveer één op de tien) is niet bezorgd en/of ligt niet wakker van milieu.

Topprioriteit

Als het gaat over oplossingen, noemen heel veel mensen (acht op de tien) een meer milieuvriendelijke industrie een topprioriteit. De meesten (zeven op de tien) vinden dat onze bedrijven nu al vergroenen, maar volgens acht op de tien Belgen kunnen en moeten ze nog meer doen om de opwarming af te remmen.

De CO2-uitstoot verlagen, beter recycleren, zorgen voor een langere levensduur van producten of herbruikbaarheid, afval reduceren en grondstoffen en energie optimaal gebruiken schuift de grote meerderheid naar voren als slimme oplossingen.

Groene inspanningen

Concreet verwachten we vooral meer recyclage (vijf op de tien), een langere levensduur van producten (vier op de tien) en minder afval (bijna vier op de tien).

Gevraagd naar hoe groen ze zelf bezig zijn, meldt driekwart dat ze veel milieuvriendelijke inspanningen doen. Een minderheid van iets meer dan één op de tien doet zelf niets. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.