Zaterdag 18/01/2020

Update

Zes maanden cel voor Fouad Belkacem

Fouad Belkacem, vandaag in het Antwerps gerechtsgebouw. Beeld AFP

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Fouad Belkacem (30), woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium, veroordeeld tot zes maanden cel voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims. Het openbaar ministerie had een jaar cel, 300 euro boete en een ontzetting uit de rechten voor tien jaar gevorderd.

Belkacem blijft voorlopig opgesloten in de gevangenis. Zijn advocaat vernam bij de gevangenis dat hij pas over 25 dagen in aanmerking zou komen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. Die 25 dagen is de termijn die het openbaar ministerie heeft om in beroep te gaan tegen het vonnis dat vandaag werd uitgesproken. "Ik ben het daar helemaal niet mee eens en ga maandag een brief schrijven naar de gevangenisdirectie", zegt meester Walter Damen. Hij is van mening dat Belkacem nu al in aanmerking komt voor een voorwaardelijke invrijheidstelling, aangezien hij de zes maanden cel die hij vrijdag kreeg op een week na heeft uitgezeten in voorhechtenis.

Volgens het Antwerpse parket zit Belkacem momenteel echter al in strafuitvoering voor de twee veroordelingen van telkens zes maanden die hij nog heeft uitstaan. Hoeveel tijd hij daarvan moet uitzitten, hangt van het ministerie van Justitie af.

Frank Vanhecke
Belkacem was in mei ook al veroordeeld voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims en voor het belagen van Frank Vanhecke, de weduwnaar van Marie-Rose Morel. Hij kreeg daarvoor twee jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 550 euro boete. Maar aangezien hij tegen het vonnis beroep aantekende, is die uitspraak nog niet definitief.

Vrouw in nikab
Belkacem verspreidde op 1 juni een videoboodschap via het YouTube-kanaal van Sharia4Belgium waarin hij zijn ongenoegen uitte over de controle van een vrouw in nikab in Sint-Jans-Molenbeek de dag ervoor. Hij sprak vol lof over de kopstoot die ze aan een politieagente gaf, verheerlijkte de rellen die na haar controle waren uitgebroken en riep andere moslims op om "op te staan" en "de eer van de moslims te verdedigen".

Belkacem ontkende dat hij met zijn boodschap had aangezet tot haat, geweld of discriminatie, maar de rechtbank dacht daar anders over. "In een context waarin reeds rellen aan de gang waren én in zijn hoedanigheid van feitelijk leider van Sharia4Belgium, kan zijn boodschap moeilijk anders worden geïnterpreteerd dan als een oproep om de aangevatte rellen verder te zetten en verder geweld te plegen", klinkt het in het vonnis.

Context
De discussie of bepaalde bewoordingen een smeekbede zouden uitmaken of letterlijke verzen uit de Koran zouden zijn, doet volgens de rechtbank niet ter zake. Rekening houdend met de context waarin ze geuit werden, konden de smeekbede of verzen ook deel uitmaken van een aanzet tot agressie.

Of zijn woorden ook de werkelijke katalysator waren voor de verdere baldadigheden of voor de aanval met een mes op twee politieambtenaren op 8 juni in een metrostation, vond de rechtbank niet aangetoond. "Maar voor het bewezen verklaren van de feiten doet dit eigenlijk niet ter zake. De duidelijke wil van de beklaagde om tot discriminatie, haat of geweld aan te zetten, is aangetoond en is voldoende."

"Concentreren op mijn gezin"
Het openbaar ministerie had de maximumstraf van een jaar cel, 300 euro boete en een ontzetting uit de rechten voor tien jaar gevorderd. De rechtbank hield echter rekening met het feit dat Sharia4Belgium intussen ontbonden is en dat Belkacem zich naar eigen zeggen nu wil concentreren op zijn gezin.

CGKR tevreden
Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR) reageert tevreden op de veroordeling van Fouad Belkacem voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims. Het Centrum had zich ook burgerlijke partij gesteld en een kreeg 1 euro schadevergoeding toegekend. "Het Centrum was in deze zaak van oordeel dat de uitlatingen van Belkacem de grenzen van de vrije meningsuiting overschreden en dat er volgens de bepalingen in de antidiscriminatiewet sprake was van aanzet tot haat. Dit kan niet getolereerd worden in een democratische samenleving. We zijn verheugd dat de rechter dezelfde conclusie getrokken heeft", zegt Jozef De Witte van het Centrum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234