Dinsdag 07/12/2021

Zes jaar dood gewaand kind bleek ontvoerd

Een Amerikaanse die zes jaar geleden een pasgeboren baby ontvoerde, het huis van de moeder in brand stak om te doen geloven dat het kind was omgekomen, en het meisje opvoedde als haar eigen dochter, heeft zich bij de politie aangegeven. Carolyn Correa gaf zich aan in Philadelphia, een dag nadat een arrestatiebevel tegen haar was uitgevaardigd. Correa viel door de mand toen de echte moeder haar kind op een verjaardagsfeestje herkende.

Philadelphia

The New York Times

Jason George

Carolyn Correa werd gisteren aangeklaagd voor kidnapping, brandstichting, slagen en verwondingen, het achterhouden van de verblijfplaats van een kind en bemoeienissen met het hoederecht.

Volgens woordvoerders van de politie in Philadelphia kwam de misleiding die ze zes jaar volhield in januari aan het licht toen de biologische moeder van het meisje, Luz Cuevas, haar kind herkende op een verjaardagsfeestje. Cuevas (31) uit Philadelphia had haar dochter, die ze de naam Delimar Vera had gegeven, het laatst gezien toen ze tien dagen jong was. Toen ze zich afvroeg of het energieke kind het hare kon zijn benadrukte een verwante van Correa ongevraagd dat de zesjarige Aaliyah Hernandez Correa's dochter was en niet de hare. Dat maakte Cuevas achterdochtig. Correa (42) uit Willingboro, New Jersey, is Cuevas' nicht. Later op het feestje plukte ze een stukje haar van het kind, onder het mom dat ze een stukje kauwgum verwijderde. Enkele dagen na het feestje, op 24 januari, ging ze met haar verhaal naar het lokale congreslid Angel Cruz.

Cruz trok naar de politie in Philadelphia, die de autoriteiten in New Jersey op de hoogte bracht. De onderzoekers daar vergeleken het haar van het kind met Cuevas' speeksel, waarna onomstotelijk vast kwam te staan dat het meisje het hare was. De politie sommeerde Correa daarop om het meisje binnen te brengen voor een tweede dna-test. Toen dat gebeurde namen hulpverleners van de jeugdbescherming het kind van haar af.

Delimar Vera alias Aaliyah Hernandez werd naar een tehuis gebracht waar psychologen haar stapje voor stapje vertellen dat de vrouw die haar opvoedde een oplichtster is, zegt Andy Williams, woordvoerder van de afdeling jeugd- en familiezaken in New Jersey. Het is nog niet bekend wanneer en hoe ze opnieuw met haar echte moeder zal worden verenigd.

Vóór het feestje van 24 januari had Cuevas haar dochter voor het laatst gezien op de avond van 15 december 1997, toen een brand uitbrak op de tweede verdieping van haar huis in Philadelphia, waar haar dochtertje toen sliep. Hoewel Delimars lichaam nooit werd gevonden nam Cuevas aan dat de baby in de brand was omgekomen. De lijkschouwers en de brandweer sloten niet uit dat het stoffelijk overschot door de vlammen was verteerd.

Dinsdag verklaarde Harold Hairston, van de brandweer in Philadelphia, dat zijn departement de brand opnieuw zou onderzoeken. Uit processen-verbaal van toen blijkt dat Correa op het ogenblik van de brand in Cuevas' huis was. De openbare aanklager van Mercer County zegt nu ook dat Correa in juni 1998 al veroordeeld werd wegens brandstichting. Toen pleitte ze schuldig voor het in brand steken van een artsenpraktijk in Hamilton Township, waar ze zelf werkte als bediende. Casey DeBlasio, de woordvoerder van de openbare aanklager, zegt dat Correa de artsenpraktijk in brand stak na te zijn ontslagen.

Hoewel het mysterie van Delimar Vera's verdwijning deels is ontrafeld, worden de onderzoekers nog met talloze andere vragen geconfronteerd, met voorop hoe het komt dat Correa zes jaar lang iedereen kon doen geloven dat het kind van haar was.

Andre Moore, die op het moment van de verdwijning Correa's vriendje was, zegt "dat ze toen zwanger was" en dat ze hem later vertelde dat de baby haar dochter was. In 1999 kwam hij te weten dat het kind niet van hem was nadat hij een vaderschapstest had gevraagd. "Mijn vraag is waar het kind is dat wij samen hadden", zegt Moore uit West Hampton, New Jersey, nu. "Dit is een traumatische ervaring."

Correa leefde met haar moeder en drie andere kinderen in een ranchhuis in Willingboro, met oud meubilair en stapels banden in de voortuin. Buurman Jeffrey Murray zegt dat Correa verzot was op de kinderen. Lokaal politicus Cruz zegt dat hij Cuevas beslist uit zijn kantoor had gewerkt, ware het niet dat ze zo vastberaden was. "Niet dat ik haar niet kon geloven", zei hij, "maar het was zo moeilijk om te aanvaarden." Pas na lange gesprekken besloot hij te handelen, "want het moederinstinct laat je nooit in de steek".

Nicht van moeder voedde meisje op als eigen dochter

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234