Zondag 19/09/2021

KERK vs. Contrair

Zes geboden voor de culturele pop-up

Jules Gahide (midden) en co. maken zich op voor de sloop van KERK. Beeld Wannes Nimmegeers
Jules Gahide (midden) en co. maken zich op voor de sloop van KERK.Beeld Wannes Nimmegeers

Na bijna drie jaar maakt KERK zich klaar voor de sloop. Gedaan met feesten, creëren en spelen in de fijne Gentse pop-up. Maar eerst strooit organisator Jules Gahide met wijze raad. Yves Massignani luistert, want hij heeft in Antwerpen net Contrair geopend, een gelijkaardig initiatief. Ziehier de zes geboden voor de betere pop-up.

1. Gij zult eens iets anders doen

Gahide: "Dankzij een lage huurprijs konden we al eens experimenteren, wat toch een verschil is met puur commerciële pop-ups. We hebben het eerste foodtruckfestival georganiseerd, een concept dat daarna helemaal ontploft is. Het eerste podcastfestival en de Bring Your Own Beamer voor digitale kunst waren ook geslaagde probeersels."

Massignani: "Het experiment zit hem bij ons vooral in de programmatie. Natuurlijk heb je zekerheden nodig, concepten die vlot vijfhonderd mensen trekken. Maar evengoed programmeren we op zaterdag alternatieve elektronica, of King of Pong op woensdag, met custom made pingpongtafels."

2. Gij zult voldoen aan een prangende vraag

Massignani: "Wel zestig of zeventig aanvragen hebben we gekregen van jonge kunstenaars op zoek naar atelierruimte. En zonder Petrol en A-Tower is er ook in het nachtleven een grote nood aan goede, niet-commerciële feestruimtes waar de drank niet te duur is en er eens iets anders wordt gedraaid."

Gahide: "We kregen alle mogelijke vragen: van 'Ik wil een evenement organiseren, maar ik weet niet hoe' tot 'Ik wil een boot bouwen, maar ik heb geen plaats'. Nooit hebben we gezegd: dit kan niet. Van elke vraag hebben we geprobeerd iets te maken."

3. Gij zult niet met uw beste vrienden in zee gaan

Gahide: “Een paar keer heb ik op het punt gestaan om het op te geven: financieel ging het even moeilijk, de buren deden moeilijk en we kregen ruzie. We zijn gestart met vijf vrienden, nu zijn we nog met twee. Het is pijnlijk om vrienden te verliezen door ruzies over geld. Dan vraag je je af of het dat wel waard is.”

Massignani: “Te laat. Maar goed: we zijn met twee en we hebben al samengewerkt. We weten wat we aan elkaar hebben.”

Yves Massignani (links) en Thomas Van Praag zijn de mannen achter Contrair. Beeld Klaas De Scheirder
Yves Massignani (links) en Thomas Van Praag zijn de mannen achter Contrair.Beeld Klaas De Scheirder

4. Gij zult een plek zoeken met een verhaal

Gahide: “Op papier ligt KERK heel slecht: pal in een woonwijk, ver van het centrum en moeilijk bereikbaar. Maar de locatie is ondergeschikt aan je invulling. Inkleding is een meerwaarde, maar het mag ook gerust wat ruwer. KERK zit in een oude plasticfabriek, en mensen maken er heel graag foto's van. Het is een plek die tot de verbeelding spreekt.”

Massignani: “Wij hebben een paar grote hangars en oude kantoorgebouwen. Ooit zat er een bedrijf dat sifons maakte, de prikklok hangt er nog. Vorige week kreeg ik een mailtje van iemand die daar twintig jaar gewerkt heeft en die bij ons een reünie wil organiseren. Dat vind ik heel cool.”

Gahide: “In de jaren 80 moet onze locatie echt een grote fabriek geweest zijn, want veel bezoekers en leveranciers vertellen dat ze er ooit vakantiewerk deden. Wat we wel misten, was een kloppend hart, een plek waar je altijd kon binnenspringen. In de zomer hadden we een zomerbar, maar verder waren we enkel open bij evenementen.”

Massignani: “Dat hebben we wel: een warme ruimte met meubels van de Kringwinkel. Ik hoop dat het een plek wordt waar mensen elkaar ontmoeten, zeker bij de open ateliers.”

5. Gij zult denken aan uw buren

Gahide: “We zijn er ingevlogen met veel wilde plannen, waardoor we snel het overzicht verloren. Toen kwamen de klachten uit de buurt: lawaai op straat, of geen parkeerplaats meer voor de deur. Dat waren moeilijke momenten: als je de perceptie tegen hebt, dan krijg je de zotste verwijten naar je kop geslingerd.

"De stad had ons ook al gewaarschuwd: mensen klagen vandaag veel sneller, en als ze nachtlawaai horen, worden ze bang. We hebben dat opgelost door minder activiteiten te organiseren, en bij veel volk zorgden we voor een mobiliteitsplan. Als mensen uit de buurt zich welkom voelen, knijpen ze ook sneller een oogje dicht. Oudere mensen konden bij ons bijvoorbeeld petanque spelen.”

Massignani: “Na twee weken stilgelegd worden: dat is mijn grootste angst. Directe buren hebben we niet, maar ik wil niet dat mensen in de dure appartementen op het Eilandje last hebben van ons. Of een vechtpartij, nog zoiets dat je niet in de hand hebt. Maar ik ben alvast uitnodigingen gaan bussen.”

Gahide: “Je zult daar weinig respons op krijgen, maar je moet blijven proberen. Al is het maar om te tonen dat je moeite doet.”

6. Gij zult flink netwerken

Gahide: “Plots kwamen twee ex-paramilitairen aankloppen, die bezig waren met sport en gezond eten. We hebben hen 2.000 vierkante meter gegeven voor hun Military Sport Academy. Op den duur zaten ze aan zes lessen per dag, zoals Start to Fit, om mensen met overgewicht wat in gang te steken. Voortdurend liepen hier sportende mensen rond. In het atelier hebben we ook een meubelrestaurateur gehad die af en toe verkopen organiseerde: drieduizend man kwam daarop af.”

Massignani: “Je kunt niet elke avond in je eentje zeshonderd mensen trekken. Je hebt externe promotors nodig met een eigen netwerk. Net zoals we mensen nodig hebben om jonge kunstenaars tot bij ons te brengen.”

Gahide: “Je moet altijd een hand uitsteken naar de buitenwereld, je niet opsluiten in je eigen netwerk.

Massignani: “Ik word overspoeld met vragen en voorstellen. De reflex is groot om te kiezen vanuit je eigen interesses, maar die oogkleppen moeten weg.”

Gahide: “Op den duur ben je een hub, een bron van kennis. Constant krijg ik vragen van mensen die iemand zoeken met een bepaald talent of interesse. Mijn netwerk gaat tegenwoordig van straathoekwerkers tot graffitikunstenaars. Het enige wat we gemist hebben, is diversiteit. Pop-ups in Vlaanderen zijn heel wit en hoogopgeleid, en dat is iets wat wij niet hebben kunnen veranderen.”

Contrair trapt af met een expo van Charlotte De Cock, op 31 maart speelt Vuurwerk. Open van woensdag tot en met zondag. contrair.be

KERK sluit feestelijk af met Sloop, drie dagen feest, kunst en een gigantisch doolhof. Van 16 tot en met 18 maart. kerkgent.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234