Woensdag 24/07/2019

Sparen

Zes bruikbare verzekeringen voor wie wat meer gemoedsrust wil

Met deze verzekeringen kan je je indekken tegen diverse soorten schade Beeld Shutterstock

Voor particulieren zijn er maar twee verzekeringen die wettelijk verplicht zijn (de BA-autoverzekering en de arbeidsongevallenverzekering). Toch doet een doorsnee gezin er goed aan om de verzekeringsportefeuille nog uit te breiden met enkele andere. 

1. De BA-autoverzekering

Deze verzekering is verplicht voor iedereen die met zijn auto de weg op gaat. BA staat voor ‘burgerlijke aansprakelijkheid’: de verzekering vergoedt de schade aan derden vergoedt de bestuurder een ongeval veroorzaakt. Dat gaat zowel over materiële als lichamelijke schade. De wettelijke verplichting slaat op het luik rond ‘burgerlijke aansprakelijkheid’. Elke autoverzekering dekt dat aspect. Bovenop dat wettelijke minimum is het ook mogelijk om bijkomende dekkingen af te sluiten (bijvoorbeeld: tegen diefstal, glasbreuk of schade aan de eigen wagen).

TIP: Bekijk hier de goedkoopste autoverzekering

2. De brandverzekering

Het is een gangbare misvatting, maar je bent dus niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. En toch heeft meer dan 95 procent van de gezinnen wel zo’n verzekering. Een goede zaak, want de verzekering dekt veel meer dan enkel brandschade. Eigenlijk spreek je beter over een woningverzekering, want naast brandschade dekt de verzekering ook stormschade, natuurrampen, waterschade en aanrijdingen door voertuigen. Daarnaast neemt de woningverzekering ook de aansprakelijkheid op zich tegenover derden. Denk bijvoorbeeld aan een waterlek dat schade veroorzaakt bij de buren. 

3. De schuldsaldoverzekering

Wie bij de bank aanklopt voor een lening om een woning te kopen of (ver)bouwen, krijgt sowieso ook een schuldsaldoverzekering voorgeschoteld. Die verzekering zorgt voor de terugbetaling van de woonlening wanneer een kredietnemer overlijdt. Dat moet vermijden dat de langstlevende partner in de problemen komt met de afbetaling van de lening. De verzekering is dus nuttig, maar niet verplicht. Trouwens: het is ook niet verplicht om je schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de financiële instelling waar je leent voor je woonst. Soms kan het wel degelijk voordeliger zijn om aan te kloppen bij een andere verzekeraar.

TIP: Bereken de goedkoopste schuldsaldoverzekering

4. De familiale verzekering

Ook bekend als de familiale BA-verzekering of de gezinsverzekering. Ze vergoedt de schade die binnen de privésfeer wordt toegebracht aan derden. Bijvoorbeeld: de hond die op de straat rent en zo een ongeval veroorzaakt, of de kinderen die een bal door het raam van de buren trappen. De verzekering dekt de schade die wordt veroorzaakt door iedereen die in de woning woont, de mensen die er werken (de poetsvrouw of de babysitter) of de huisdieren. De verzekerde bedragen van de familiale verzekering zijn behoorlijk hoog. Elke polis waarborgt minimaal 20 miljoen euro voor lichamelijke schade en minimaal 1 miljoen euro aan materiële schade. De eventuele franchise of het deel van de schade dat mensen zelf moeten vergoeden schommelt volgens sectorfederatie Assuralia rond de 200 euro.

5. De hospitalisatieverzekering

De hospitalisatieverzekering vergoedt de kosten van een verblijf in een ziekenhuis. Zo’n verzekering kan je afsluiten bij het ziekenfonds of bij een verzekeringsmaatschappij. Veel werknemers krijgen ze als extralegaal voordeel van hun werkgever. Tussen de verschillende verzekeringen zijn er wel grote verschillen. Worden de kosten van een eenpersoonskamer vergoed, of enkel die van een twee- of meerpersoonskamer? Wat is de tussenkomst bij zware ziekten, zoals kanker? Dat zijn allemaal zaken die je best bekijkt wanneer je op zoek gaat naar een geschikte hospitalisatieverzekering. Meestal is er ook een franchise (een vrijstelling die de patiënt zelf moet betalen). Hoe hoger de franchise, hoe goedkoper de verzekering.

TIP: Vergelijk hier diverse ziekenfondsen

6. Verzekering voor huispersoneel

Eigenlijk is dit een verzekering tegen arbeidsongevallen. Dit is de tweede verplichte verzekering; je moet deze nemen wanneer er mensen tegen betaling klusjes uitvoeren in je woning. De verzekering dekt bijvoorbeeld de lichamelijke schade wanneer de babysit, de buurvrouw die af en toe komt poetsen of de vriend de geregeld de tuin onderhoudt tijdens hun klus een ongeval hebben. Je moet ze niét afsluiten wanneer je beroep doet op een professionele tuinman of een poetshulp die je via dienstencheques betaalt: die mensen zijn al verzekerd via het bedrijf waar ze voor werken. 

Bronspaargids.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden