Woensdag 21/08/2019

Zeppelin boven Waddenzee toegestaan

Vluchten met zeppelins boven de Waddenzee zijn toegestaan. Dat heeft de Raad van State bepaald. Verschillende milieuorganisaties hadden protest aangetekend, maar vonden daarvoor geen gehoor.

Initiatiefnemer Bé Jansema had vorig jaar al proefvluchten met de zeppelin willen maken, maar de milieugroeperingen staken daar een stokje voor. Zij wezen erop dat nooit wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van zeppelins op natuurgebieden. De verenigingen It Fryske Gea en de Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee stelden dat de provincie om die reden geen vergunning voor de proefvluchten had mogen geven.

De Raad van State wijst erop dat in de vergunning strenge voorwaarden zijn opgenomen om schade aan het milieu te voorkomen. Zo moeten rustgebieden voor zeehonden worden gemeden. De 'neutrale' kleur van de witte zeppelin zou volgens de raad het landschap niet storen.

Jansema is verheugd en teleurgesteld tegelijk. "De klacht werd in september ingediend, de zitting was in juli en nu is er dan eindelijk de uitspraak." Dit terwijl alles volgens de oud-burgemeester van Harlingen en Coevorden vorig jaar in de startblokken stond.
Hoe lang het gaat duren voor de eerste proefvluchten de lucht ingaan, kan Jansema nog niet zeggen. "De vergunning kan inmiddels verlopen zijn, maar opnieuw aanvragen is slechts een formaliteit." Jansema weet echter niet of de beoogde Zwitserse zeppelin nog te huur is.

De bedoeling is dat geïnteresseerden uiteindelijk voor zo'n 200 euro een tochtje met de zeppelin kunnen maken. De vluchten moeten tussen april en september vanuit Harlingen vertrekken. De rondvlucht gaat deels over de Waddenzee en deels over Friesland. (novum/jv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden