Zendertjes ontmaskeren overvallers geldtransport
Dankzij zendertjes in de buit heeft de Franse politie een overval op een geldtransport van Brinks binnen de zestien uur kunnen oplossen. Volgens een woordvoerder van de waardetransporteur gaat het om een nieuw beveiligingssysteem, dat in Frankrijk wordt uitgetest. Overwogen wordt om Brinks-transporten in België eveneens uit te rusten met de technologie.
Parijs / Brussel
Eigen berichtgeving
Caspar Naber
De overval op het geldtransport vond dinsdag plaats in de Parijse voorstad Gentilly, in de buurt van de Parijse ring. Zwaargewapende criminelen sloten het geldtransport in met een verhuiswagen en een terreinwagen. Na het afvuren van een raket, waardoor een gat ontstond in de zijwand van het transport, gingen de overvallers ervandoor met zakken waarin voor 30 miljoen aan Franse frank zat (180 miljoen Belgische frank). Amper zestien uur later werden de zes daders gearresteerd in een woning in Gentilly.
Jean-Michel Houry, managing director van Brinks France, verklaarde op de Franse televisie dat de snelle arrestatie van de overvallers te danken was aan 'technische hulpstukken' verstopt in de buit. Directeur communicatie Eric Hersam legde gisteren aan De Morgen uit dat de 'hulpstukken' microscopisch kleine zendertjes waren die in verbinding staan met een satelliet. Het systeem is volgens hem niet revolutionair en wordt al toegepast om bijvoorbeeld boten te traceren die rond de wereld zeilen. Voor het opsporen van overvallers en buit werd het voor zover hij weet nog niet gebruikt. Brinks France test het naar zijn zeggen als eerste uit. "Omdat we de belangrijkste van alle Brinks-vestigingen in Europa zijn. Bovendien hebben we in Frankrijk jaarlijks af te rekenen met een vijftigtal gewapende overvallen op onze waardetransporten." Om dit aantal terug te dringen, besliste men het nieuwe systeem uit te testen. Dat moet overvallers ontmoedigen. De zendertjes kunnen volgens Hersam overal worden geplaatst. "Het is onmogelijk ze te ontdekken. Vanaf het moment dat de overvallers het geld pakken, kunnen we de buit volgen."
Meer details over het nieuwe systeem en de tests wil de communicatiedirecteur niet kwijt. Evenmin wenst hij in te gaan op eventuele uitbreiding van de tests naar andere landen, bijvoorbeeld België. Op de hoofdzetel van Brinks-Ziegler in Zaventem werd gisteren verwezen naar Brinks Europe in Londen. Daar was niemand bereikbaar voor commentaar.
Het nieuwe beveiligingssysteem lijkt zeer welkom in België. De meeste overvallen op geldtransporten gebeuren immers op wagens van Brinks. Intercitytransporten worden sinds twee jaar begeleid door de rijkswacht, maar niet begeleide transporten worden nog altijd overvallen. De invoering in maart vorig jaar van de intelligente koffer, die een derde begeleider niet langer nodig maakte, houdt overvallers evenmin tegen. In Frankrijk werd een geldloper doodgeschoten en beroofd van zo'n koffer, waarvan de inhoud bij opening door onbevoegden wordt besmeurd met verf. Waardetransporteurs en banken vonden nog altijd geen oplossing voor de verkleining van dit 'stoeprisico'. Een risico dat alles te maken heeft met investeringskosten. Wellicht liggen die lager bij de zendertjes van Brinks France.
'Het is onmogelijk de microscopisch kleine zendertjes die in de buit verstopt zitten, te ontdekken'