Zaterdag 15/08/2020

Zelfverklaarde bisschop van de islam

‘Hij is de Philip Dewinter van de Marokkaanse gemeenschap. Alleen is Dewinter honderd keer slimmer.’ zegt CD&V-politicus Ergün Top. ‘Betekent het stilzwijgen van de Marokkaanse gemeenschap dat ze hiermee akkoord gaat?’

De man met de felle stem, baard en fez wrong zich het afgelopen decennium tussen elke manifestatie, elk debat en elk straathoekprotest in Antwerpen. “Taouil wordt niet uitgenodigd, hij is er gewoon”, zegt Top. Hij sprak op de begrafenis van Oulematou, riep moslims op om bloed te geven, verbood ze om zonder hoofddoek naar de klas te gaan en ging eerst zeker en daarna helemaal niet in de politiek. Veel moslims zijn de provocaties van de eigengereide imam ontzettend beu, vooral omdat hij zich telkens opwerpt als de Grote Manitou van de moslimgemeenschap. “Iedere gemeenschap heeft recht op een nar. Alleen is het bij ons een gevaarlijke nar”, klinkt het.Maar hoe geraakte de nar aan zijn macht? Taouil ontleent zijn status vooral aan zijn voorzitterschap van de Moslimraad en zijn werk in verschillende Belgische moskeeën. “Hij pakt uit met zijn voorzitterschap, maar eigenlijk stelt dat niet veel voor”, zegt senatrice Nahima Lanjri (CD&V). “Veel mensen voelen zich niet vertegenwoordigd door die raad omdat ze bevolkt wordt door eerder extreme moslims. De gematigde moslims, die menen dat je je geloof belijdt doorheen je daden en je overtuiging en niet door de lengte van je hoofddoek, herkennen zich niet in de standpunten van de raad. Taouil doet graag alsof de moslimgemeenschap dezelfde structuur heeft als de katholieke kerk. Als er een bisschop spreekt, dan kun je ervan uitgaan dat hij voor een grote groep katholieken staat. Maar in de islam heb je geen hiërarchie”.

Staatsveiligheid luistert mee

Dat hij imam is én deel uitmaakt van de raad verklaart waarschijnlijk wel waarom Marokkaanse Belgen aarzelen om hem terecht te wijzen. De Moslimexecutieve hult zich in stilzwijgen, de federatie van Marokkaanse verenigingen beraadt zich over een standpunt over zijn controversieel gedrag. “Hij is één van de weinige Marokkaanse imams die zich goed kan uitdrukken in het Nederlands. Meer is hij niet”, minimaliseert de Beringse schepen Selahattin Koçak (sp.a) zijn aanzien. “Hij is geen spreekbuis, geen maatschappelijk leider. Wel een provocateur en radicaal. Eigenlijk is het gewoon een zeveraar.”Als Taouil koketteert met zijn voorzitterschap van de Moslimraad, verzwijgt hij zedig dat hij geen lid kon worden van de Moslimexecutieve door een negatief advies van de Staatsveiligheid (de Moslimraad en de Moslimexecutieve verhouden zich zowat tot elkaar zoals het parlement en de regering). “Ze beweren dat ik opvattingen koester die niet stroken met de democratie”, zei Taouil destijds in Gazet Van Antwerpen over het advies van de Staatsveiligheid. “Maar als ik naar bewijzen vraag, willen ze me die niet geven. Mensen die me kennen, weten dat ik geen extremist ben.” De geheime diensten onderzochten grondig of Taouil bereid is om zich in de Belgische samenleving te integreren en hij geraakte absoluut niet door hun deliberaties. Vooral zijn ‘veelvuldige contacten met het buitenland’ stonden de Staatsveiligheid niet aan. Taouil, zo bevestigen goedgeplaatste bronnen, regelt onder meer opleidingen voor Belgische moslims in de madrassa’s of koranscholen van Pakistan en Algerije. “In die madrassa’s wordt de meest radicale vorm van de islam erin gedrild”, zegt één van zijn kennissen. “Als er tien van die moslims in Antwerpen rondlopen, kunnen zij veel ‘realiseren’. Wat Taouil doet, is echt eng en gevaarlijk.”Taouil kreeg niet alleen een negatief advies voor een zitje in de Moslimexecutieve. Ook de moskee waar hij preekt in de Jan Palfijnstraat in Antwerpen greep enkele jaren geleden naast een erkenning van toenmalig minister van Inburgering Marino Keulen (Open Vld). Taouils aanwezigheid zou de hoofdreden zijn voor die misgelopen erkenning en de daaraan vasthangende subsidies. Intussen is vooral Saïd Aberkan imam van de moskee El Muslimin, maar achter de schermen zou Taouil de touwtjes nog altijd stevig in handen houden. Ook elders in de hoofdstad heeft Taouil in bijbaantje. In de grote moskee van Brussel houdt hij zich bezig met de opleiding van bekeerlingen.

Van Medina naar Merksem

In 2006 wou Taouil meer en lonkte hij naar de politiek. Het slechte rapport van de Staatsveiligheid stond hem niet aan, via een politieke carrière wou hij zichzelf witwassen en aantonen dat hij geen losgeslagen radicaal is. Even zou hij ook op de vijfde plaats van de Antwerpse sp.a-lijst geprijkt hebben, maar de socialisten hebben dat altijd ten stelligste ontkend. De imam stond ook op de stoep bij CD&V. “Maar voor enkele stemmen meer, wilden we de goede naam van de CD&V niet te grabbel gooien”, reageert Top. “Iemand met een negatief advies van de Staatsveiligheid komt niet op onze lijst. Taouil is een clown, een dommerik. Zijn strategie is volledig ondergeschikt aan zijn ijdelheid. We zullen nooit weten hoe radicaal hij is, want hij zal nooit het achterste van zijn tong laten zien. Maar er doen zéér veel verhalen de ronde over hem.”Toen bleek dat hij overal op gesloten deuren botste, beweerde Taouil dat hij helemaal niet (meer?) de stap wou zetten naar de politiek. “Ik wil mijn gemeenschap trouw blijven”, zei hij in maart 2006. “Als imam kan ik veel meer betekenen voor mijn gemeenschap dan als politicus.” Taouil werd in 1974 in Antwerpen geboren in een gezin van negen. Zijn familie verhuisde tien jaar eerder van Tanger naar Hoboken. Toen hij elf was, stierf zijn vader. In de jaren daarna zag hij naar eigen zeggen hoe veel van zijn vrienden op het slechte pad geraakten. “Ik wilde zelf niet in de criminaliteit belanden en zocht een beschermend milieu. Ik besloot me in de islam te verdiepen.” Hij trok naar Londen om les te volgen op een islamitische school, op zijn zestiende verkaste hij naar de islamitische universiteit van Medina in Saudi-Arabië. Terug in België studeerde hij kort rechten aan de Ufsia en startte hij als vrijwilliger bij de Centrale Moskee van Brussel. Om de kost te verdienen begon hij als controleur bij De Lijn, wat hij nog steeds doet. Eerst was hij imam in Merksem, daarna werd hij voorganger in El Muslimin. Volgens ingewijden heeft Taouil een verborgen agenda. “Hij wil gebombardeerd worden tot boegbeeld van de Belgische moslims omdat hij dan makkelijker buitenlandse fondsen kan werven”, luidt het. “Met die fondsen wil hij eigen instellingen creëren: scholen, moskeeën, bejaardentehuizen. Over tien jaar is dat een miljoenenbusiness en Taouil beseft dat zeer goed. Hij is dus niet alleen machtsgeil, maar ook geldbelust.” Ook in de boomende export in halalvlees, die van de Moslimexecutieve een keurmerk krijgt, zou hij zijn kans willen wagen. Taouil zou volop contacten aan het leggen zijn om een eigen bedrijf of slachthuis op te richten. “Hij rekent er echt op dat enkele sjeiks diep in hun buidel zullen starten dankzij zijn mediaoptredens. Hij verkoopt show met bijbedoelingen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234