Zondag 13/06/2021

NieuwsWerk

Zelfstandige kan retroactief beroep doen op ziekte-uitkering

Groen-Kamerlid Evita Willaert: 'Aangezien zelfstandigen hun arts gemiddeld een tot twee weken te laat raadplegen na de eerste symptomen van een ziekte, was het essentieel om een zekere terugwerkende kracht toe te staan in hun compensatie, zodat ze niet worden bestraft in geval van ziekte.' Beeld BELGA
Groen-Kamerlid Evita Willaert: 'Aangezien zelfstandigen hun arts gemiddeld een tot twee weken te laat raadplegen na de eerste symptomen van een ziekte, was het essentieel om een zekere terugwerkende kracht toe te staan in hun compensatie, zodat ze niet worden bestraft in geval van ziekte.'Beeld BELGA

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft het licht op groen gezet voor een geamendeerd wetsvoorstel dat het mechanisme van de carenzperiode voor zelfstandigen aanpast. Concreet zorgt dit ervoor dat een zelfstandige met een terugwerkende kracht van 14 dagen een beroep op een ziekte-uitkering kan doen, zegt Evita Willaert, parlementslid voor Groen. De tekst moet wel nog goedgekeurd worden door de plenaire Kamer.

Sinds 2019 kunnen zelfstandigen die ziek vallen, vanaf de eerste dag een ziekte-uitkering ontvangen, op voorwaarde dat ze zeven dagen ziek zijn. Dat systeem zorgde in de praktijk voor heel wat problemen omdat er een systeem van niet-terugwerkende kracht was ingevoerd, zegt Evita Willaert. “Concreet kon een zelfstandige die zich te laat bij zijn arts meldde niet genieten van een vergoeding met terugwerkende kracht.”

Het wetsvoorstel van Ecolo-Groen past daar een mouw aan. “Aangezien zelfstandigen hun arts gemiddeld een tot twee weken te laat raadplegen na de eerste symptomen van een ziekte, was het essentieel om een zekere terugwerkende kracht toe te staan in hun compensatie, zodat ze niet worden bestraft in geval van ziekte”, zegt Willaert. “Dat is wat we hebben kunnen aanpassen, met de partners van de Vivaldi-meerderheid. Zelfstandigen hebben nu 14 dagen retroactiviteit voor hun vergoeding in geval van ziekte.”

“Op die manier moedigen we zelfstandigen aan om bij ziekte zo snel mogelijk naar de dokter te gaan”, zegt CDV-Kamerlid Nahima Lanjri, die amendementen indiende op het voorstel. “Tegelijkertijd voorzien we ook in een oplossing voor de schrijnende situaties waarbij zelfstandigen wegens overmacht niet binnen de veertien dagen naar de dokter gaan of het juiste attest konden bemachtigen.”

Catherine Fonck (cdH), die het wetsvoorstel mee indiende, had het woensdag over een “gemiste kans”. Het Kamerlid betreurde dat de terugwerkende kracht maar op een periode van 14 dagen slaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234