Vrijdag 12/08/2022

Cultuurtelex

Zelfs vanuit uw kot kunt u aan cultuur doen: dit zijn de tips van vandaag

Dit weekend host Lady Gaga het tv-benefietconcert 'One World: Together at Home'. Beeld EPA
Dit weekend host Lady Gaga het tv-benefietconcert 'One World: Together at Home'.Beeld EPA

Geen sector creatiever dan de culturele. Dus kan er zelfs in tijden van corona aan cultuur worden gedaan, vanuit uw eigen kot.

Robin Broos

Donderdag 16 april 2020

MUZIEK. Lady Gaga heeft een legendarische line-up van wereldartiesten samengekregen in de strijd tegen corona. Samen met de wereldgezondheidsorganisatie en Global Citizen zet ze zo het tv-benefietconcert One World: Together at Home op poten. Zaterdagnacht wordt dat live uitgezonden in de VS, zondag is de twee uur durende special om 17.30 en 22.45 uur te zien op Q2. Meteen daarna is de show ook online te bekijken via VTM GO. Tussen de artiesten zitten namen als Elton John, Billie Eilish en Paul McCartney, maar ook onze Angèle. De show wordt gehost door Gaga zelf, en aan elkaar gepraat door drie concurrerende talkshowhosts Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel en Stephen Colbert.

COMEDY. Normaal gezien was Bert Gabriëls dit voorjaar bij onze noorderburen de actualiteitsconference De wetten van de jungle aan het spelen, maar nu dat niet kan, richt hij zich online op het Vlaamse publiek. In aanloop naar zijn tweede eindejaarsconference maakt de komiek elke week een eindeweeksfilmpje vanuit zijn kot, waarin hij op Facebook de actualiteit onder de loep neemt. Daarnaast heeft hij op vraag van de Vlaams-Brabantse provinciegouverneur Lode De Witte een sensibiliseringsfilmpje opgenomen: “Bij ons zijn de slimste mensen de simpelste en de simpelste de slimste, dus bleft thoewes!”

KUNST. Of u nu de kleintjes wil bezighouden of gewoon zelf creatief wil zijn, de Londense Tate Gallery heeft enkele supereenvoudige activiteiten samengesteld om thuis uit te proberen. Beschilder een potje met lijnen, zigzaggen en vlekken, geïnspireerd door kunstenaar Bridget Riley. Maak een Jackson Pollock-druppelschilderij, die bovendien kan opgegeten worden. Wees als Damien Hirst, en doe wat met verfspetters. Alle DIY-ideeën staan gebundeld op tate.org.uk/kids.

Woensdag 15 april 2020

MUZIEK. Hij noemt het zelf een quarantainecadeautje. Lost Frequencies loste deze week een aftermovie van zijn uitverkochte concert in Vorst Nationaal op 9 november vorig jaar. “Zo’n concert op je smartphone of computer bekijken is misschien niet hetzelfde, maar je ziet wel meer details dan wanneer je ergens achteraan in een concertzaal of festivalweide staat. Mijn outfit bijvoorbeeld”, aldus Felix De Laet. De video staat op het YouTube-kanaal van de Brusselse producer.

FESTIVAL. De Kortrijkse concert- en festivalorganisator Wilde Westen start met Wilde Westen-TV. Zo kan u vanuit uw kot concerten bekijken van Sonic City Festival, Festival van Vlaanderen Kortrijk of een van de liveshows in concertzaal De Kreun. Alle info op wildewesten.be.

FILM. De twaalfde editie van Go Short-kortfilmfestival van Nijmegen kon niet doorgaan, maar werkte in alle stilte aan een online-alternatief. Vandaag opent het ondemandkortfilmfestival op goshort.nl, met een groot deel van de programmering van het originele festival, inclusief prijsuitreiking en interviewsessies. Met een eenmalige bijdrage van 10 euro krijgt u tot 13 mei toegang tot alle films. Ook blijft Go Short betrokken bij het wereldwijd gedragen gratis onlinefilmfestival My Darling Quarantine.

De twaalfde editie van Go Short-kortfilmfestival van Nijmegen werkte in alle stilte aan een online-alternatief. Beeld RV
De twaalfde editie van Go Short-kortfilmfestival van Nijmegen werkte in alle stilte aan een online-alternatief.Beeld RV

MUZIEK. Om 20 uur wordt er nog steeds steevast geklapt voor de mensen in de zorg. Ook Nathan Ambach ofte n8n doet dat vanuit zijn raam in Antwerpen, maar hij zingt er nog eens bij, en klinkt zijn stem in de Antwerpse straten. Vanuit zijn studio dropte hij begin april ook zijn nieuwe EP ‘Quarantine Swing’, een collectie jazz-covers en een origineel nummers. Te beluisteren op soundcloud.com/n8nmusic.

Dinsdag 14 april 2020

JAZZ. Ook in New York blijven de mensen in hun kot. Toch zal het jaarlijkse Spring Gala van Jazz at Lincoln Center woensdag doorgaan. Online, evenwel, onder de noemer Worldwide Concert for Our Culture. Het orkest onder leiding van Wynton Marsalis vraagt daarvoor gerenommeerde artiesten uit de hele wereld om hen voor dit virtuele concert te vervoegen, ook Brussels Jazz Orchestra prijkt op de affiche. Live te bekijken in de nacht van woensdag op donderdag om 1.30 uur of uitgesteld via Facebook Live en YouTube.

POËZIE. Huisdokters of apothekers van wacht, die kent u. De Dichters van Wacht, een initiatief van Verb(l)ind.be, zitten nog tot 18 april op post en kunnen elke avond tussen 20 en 22 uur telefonisch bereikt worden. De namen zijn niet min: zo kunt u onder meer Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert of Maud Vanhauwaert aan de lijn krijgen. De Dichters van Wacht zijn te bereiken op het gratis nummer 0800/11.233. “We luisteren en lezen op eenvoudig verzoek een vers, of misschien wel twee”, zegt Pat Donnez. (Dat rijmt, maar dat was per toeval.)

MUZIEK. De Antwerpse coverband Cookies And Cream brengt voor de gelegenheid een lockdown-proof single uit. Voor de opname en productie van ‘Chillen in ons ondergoed’ deden ze een beroep op Peter Lesage, een derde van Ertebrekers. Een ander derde, Jeffrey Jefferson, zat mee aan de schrijftafel. Allemaal volgens de socialeafstandsregels, uiteraard. De single is te beluisteren op fanlink.to/chilleninonsondergoed.

EXPO. In afwezigheid van de kunstenaar is een virtuele expo op maat van het web, en dus geen gedigitaliseerde bestaande expo zoals er vandaag enkele honderden te bezoeken zijn. Het initiatief kwam van beeldend kunstenaar Dirk Schellekens, die werk van 33 kunstenaars cureerde. Op de website dirkschellekens.com kunt u in een white cube-omgeving zelf navigeren, afstand houden hoeft even niet.

'In afwezigheid van de kunstenaar' is een virtuele expo op maat van het web. Beeld RV
'In afwezigheid van de kunstenaar' is een virtuele expo op maat van het web.Beeld RV

Maandag 13 april 2020

KUNST. Meer dan 6.000 mensen hebben vorige week woensdagavond via Facebook de virtuele rondleiding door de tentoonstelling Van Eyck, een optische resolutie van het Gentse MSK gevolgd. Sindsdien is de video al meer dan 100.000 keer herbekeken. Het initiatief kaderde in de actie Stay At Home Museum van Toerisme Vlaanderen. Deze woensdag staat een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel op het programma, volgende week is het Rubenshuis in Antwerpen aan de beurt. De premières volgen kan via facebook.com/flemishmasters.

MEDIA. “Storytelling is te essentieel. Het is geen luxe, het is een menselijke behoefte.” Volgens de Amerikaanse techondernemer en futurist Peter Csathy zal de entertainment- en mediasector weer heropleven na deze crisis, omdat mensen nu eenmaal nood hebben aan een verzetje. Zijn analyse beschrijft hij in het gratis e-book Viral Media – Entertainment in the Age of the Great Pandemic, dat wordt gedeeld door het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Viral Media – Entertainment in the Age of the Great Pandemic Beeld RV
Viral Media – Entertainment in the Age of the Great PandemicBeeld RV

KUNST. Altijd al eens zelf een tentoonstelling willen cureren? Of zoekt u artistiek verantwoorde DIY-dingen om te doen met de kinderen? De afgelopen weken doken medewerkers van het S.M.A.K. in Gent in de collectie op zoek naar inspiratie voor ouders om hun kinderen weg te houden van een scherm. Zo meet Stanley Brouwn de wereld met zijn lichaam in het werk Seven Objects each 1 ell. Hoeveel stappen is uw woonkamer, eigenlijk? Deze en andere doe-dingen op collections.smak.be.

De afgelopen weken doken medewerkers van het S.M.A.K. in Gent in de collectie op zoek naar inspiratie voor ouders om hun kinderen weg te houden van een scherm. Beeld RV
De afgelopen weken doken medewerkers van het S.M.A.K. in Gent in de collectie op zoek naar inspiratie voor ouders om hun kinderen weg te houden van een scherm.Beeld RV

PODIUM. Al meer dan 10.000 mensen zagen de voorstelling Het gezin van Paemel van De Kwelm, gespeeld door Jo De Meyere en verschillende amateurs. Op Pasen werd de voorstelling live gestreamd in Gentse woon-zorgcentra. Maar de voorstelling is ook gratis te bekijken op hetgezinvanpaemel.be.

Donderdag 9 april 2020

MUZIEK. De festivalzomer hangt aan een zijden draadje, maar dat belet ons niet om stevig vanuit ons kot te feesten. In intieme kring, uiteraard. DJ Rakesh, dehardest working man van Tomorrowland, speelt vanavond een live set op de Facebook Live van het festival en Radio Ultra Modern, “visueel vanuit 20 verschillende landen”. En de Brusselse dj The Magician doet zondagavond 21 uur zijn tweede Supervision livestream set met uitsluitend vinyl. Allemaal achteraf te herbekijken en te herdansen.

PODCAST. Het is toeval dat het project net nu wordt ontsloten. Phonorama van aifoon, een Gentse kunstenorganisatie, liep over meerdere jaren, en liet meer dan 200 mensen opnames maken in de Papegaaiwijk. Dat komt nu samen in vijfdelige podcast rond luisteren naar de stad. “In deze vreemde, aan huis gebonden tijden zou je bijna vergeten hoe een stad klinkt”, aldus de makers. Te beluisteren op SoundCloud of uw podcast-app.

TALK. Het Nederlandse platform Ruimte om te Raken is een initiatief van mensen uit de cultuurwereld. Bij hun live talks is het publiek niet fysiek aanwezig, maar wel via speciale iPads die over het hele podium staan opgesteld. Vrijdag om 13 uur gaan onder meer corporate antropoloog Jitske Kramer, cabaretier Dolf Jansen en ex-judoka Edith Bosch – net hersteld van Covid-19 – in gesprek over wat hun hart raakt. Aanmelden kan op ruimteomteraken.nl.

Het Nederlandse platform Ruimte om te Raken houdt live talks waarbij het publiek via speciale iPads over het hele podium aanwezig is. Beeld RV
Het Nederlandse platform Ruimte om te Raken houdt live talks waarbij het publiek via speciale iPads over het hele podium aanwezig is.Beeld RV

COMEDY. In tijden van crisis heeft iedereen nood aan humor. Daarom start Live Comedy, promotor van nationale en internationale comedy, het streamingplatform LiveComedyTV. Dat zet vooral in op #PlayLocal, waarbij voorstellingen van lokale komieken te koop of te huur zijn. Die van Jan Jaap van der Wal en de eindejaarsconference van Kamal Kharmach zijn momenteel gratis te bekijken. Meer info op LiveComedy.be/tv.

Live Comedy start het streamingplatform LiveComedyTV. Beeld RV
Live Comedy start het streamingplatform LiveComedyTV.Beeld RV

Woensdag 8 april 2020

FILM. Cinematek start morgen met een wekelijks filmconcert via Facebook Live. Het gaat om stille kortfilms die gelijktijdig met de live-improvisatie van pianisten Stéphane Orlando of Hughes Maréchal worden gestreamd. Het filmarchief heeft zulke filmvertoningen normaal minstens drie keer per week in de reguliere programmatie, het is de eerste keer dat ze dat voor een online publiek doen. Het eerste concert is donderdag te bekijken om 15 uur op facebook.com/CINEMATEK.be.

TELEVISIE. Het is natuurlijk een handig toeval, maar deze paasvakantie heeft Canvas heel wat topfictie klaarstaan. Volgende week woensdag start de HBO-hit Chernobyl. En vanaf vandaag zijn er al ook de Scandinavische reeks Exit en de Britse relatiekomedie State of the Union. En alles staat meteen integraal op vrtnu.be. Ideaal om te bingekijken in uw kot.

Chernobyl. Beeld HBO
Chernobyl.Beeld HBO

MUZIEK. Zottegemnaar Bert De Cock heeft speciaal voor de lockdown een wals gecomponeerd. Op Facebook plaatste hij een oproep wie er vanuit hun eigen kot wou meespelen. Niet alleen leden uit zijn popkoor en muziekschool reageerden, maar in totaal zo’n 75 muzikanten uit drie continenten en dertien landen, waaronder Brazilië en Peru. Al hun ingestuurde filmpjes samen zitten in zijn drie minuten durende montage, te zien op Facebook.

FILM. Omwille van de coronamaatregelen komt de jeugdfilm De club van lelijke kinderen deze week niet in de zalen. Hij is wel te bekijken via de onlineplatformen van Dalton en Lumière. Aanvullend bedachten de makers een ontsnappingsgame om dezer dagen thuis te spelen. Niet zomaar een spel, maar een ding dat spelenderwijs maatschappelijke thema’s onder de loep neemt. Gratis te spelen op declubvanlelijkekinderen.jeugdfilm.be.

Dinsdag 7 april 2020

FILM. Wat als je werkt voor de populairste animatiestudio ter wereld, maar nu niet naar je werk kan? Van thuis filmpjes maken! Disney-tekenaar Hyrum Osmond maakt elke dag een kort filmpje met publiekslieveling Olaf, de sneeuwpop uit Frozen. Acteur Josh Gad spreekt op zijn beurt het stemmetje in vanuit zijn kot. Elke dag een nieuw mini-avontuur, te vinden op YouTube onder de hashtag #AtHomeWithOlaf.

EXPO. Het Londense Tate Modern had nog maar pas zijn retrospectieve van Andy Warhol geopend, toen het alweer de deuren moest sluiten. Maar, net daarvoor hebben de curatoren enkele van hun favoriete delen van de tentoonstelling gefilmd. De opnames werpen een nieuwe blik op Warhols leven en werk, en behandelen thema’s als queerness, religie en celebrity’s. Te bekijken op tate.org.uk.

LITERATUUR. Naast online muziek, theater en expo biedt Bozar@Home nu ook een leeslijst aan. Lezen in tijden van corona is samengesteld door literatuurprogrammator Tom Van de Voorde, en lijst titels op die deze donkere dagen in een ander daglicht kunnen plaatsen. “Sommige zijn beschouwend, andere ludiek, sommige beangstigend, andere vertroostend. Stuk voor stuk boeken die het meer dan waard zijn om gelezen te worden.” Alles te vinden op bozar.be.

Lezen in tijden van corona is samengesteld door Bozar-literatuurprogrammator Tom Van de Voorde. Beeld RV
Lezen in tijden van corona is samengesteld door Bozar-literatuurprogrammator Tom Van de Voorde.Beeld RV

TELEVISIE. Alle VTM-gezichten zullen woensdagavond de handen virtueel in elkaar slaan voor een live tv-programma op verzoek van de kijker. “De voorbije weken hebben we zo veel schoons gezien, zo’n grote verbondenheid tussen de mensen”, aldus Koen Wauters. “We gaan nog efkes in ons kot moeten blijven en aangezien ik – en bij uitbreiding al mijn collega’s bij VTM – nu technisch werkloos thuis zitten, willen we graag met z’n allen iets terugdoen.” Wie ideeën heeft voor deze extra uitzending van Blijf in uw kot kan mailen naar blijfinuwkot@vtm.be.

Maandag 6 april 2020

LITERATUUR. De West-Vlaamse afdeling van progressieve cultuurfabriek Curieus vroeg schrijfster Saskia de Coster om de aanzet te schrijven van One Moment in Time, een verhaal in tijden van corona. Want, zo wil de legende, in 1606 schreef Shakespeare zijn King Lear tijdens de lockdown door de pest. Iedereen die wil meeschrijven, kan terecht op curieuswest.be/verhaal. De Coster zelf zal nog een tussenstuk en einde van het verhaal breien.

Saskia De Coster Beeld bob van mol
Saskia De CosterBeeld bob van mol

KUNST. Kent u de vakantieblaadjes nog van vroeger? M Leuven zorgt de komende weken voor een kunstzinnige variant, met elke week een kunstblaadje voor kinderen vanaf acht jaar waarmee ze een kunstwerk op een creatieve manier leren kennen. Daarnaast voorziet het museum de podcastreeks Klinkt als kunst, als aanvulling op het digitale aanbod. Alles is terug te vinden op mleuven.be/beleefmdigitaal.

M Leuven zorgt elke week voor een kunstblaadje voor kinderen vanaf acht jaar waarmee ze een kunstwerk op een creatieve manier leren kennen. Beeld RV
M Leuven zorgt elke week voor een kunstblaadje voor kinderen vanaf acht jaar waarmee ze een kunstwerk op een creatieve manier leren kennen.Beeld RV

MUZIEK. Artiesten wereldwijd spelen deze dagen gratis concerten vanuit hun eigen kot, live te bekijken op het internet. Waarom moeten die gratis zijn, dacht Erykah Badu. “Optreden is mijn belangrijkste bron van inkomen en er is een hele groep mensen die afhankelijk is van de toer”, stelt de Amerikaanse zangeres in de New York Post. De komende weken zal ze meerdere digitale shows te geven, die u van thuis kunt volgen voor een bedrag van 2 dollar (1,85 euro).

“Optreden is mijn belangrijkste bron van inkomen en er is een hele groep mensen die afhankelijk is van de toer”, stelt de Amerikaanse zangeres Erykah Badu. Beeld ANP Kippa
“Optreden is mijn belangrijkste bron van inkomen en er is een hele groep mensen die afhankelijk is van de toer”, stelt de Amerikaanse zangeres Erykah Badu.Beeld ANP Kippa

EXPO. Al 50.000 bezitters van een Museumpas hebben de voorbije weken een virtueel bezoek gebracht aan een museum. Op museumpas.be worden acht digitale tours in Belgische en zeven in buitenlandse musea aangeboden. Het gaat onder meer om het Brusselse Stripmuseum, het Gentse STAM en het Luikse La Boverie, maar ook het Parijse Musée d’Orsay, het Londense British Museum en het Amsterdamse Rijksmuseum. De onlinelijst blijft groeien.

Op museumpas.be kan u onder meer het British Museum in Londen virtueel bezoeken. Beeld EPA
Op museumpas.be kan u onder meer het British Museum in Londen virtueel bezoeken.Beeld EPA

Zondag 5 april 2020

TELEVISIE. Telenet heeft het #samenerdoor-aanbod verlengd en zal dat vanaf maandag ook aanvullen met nieuwe films en series voor alle televisieklanten. Het gaat onder meer over verschillende Woestijnvis-series, zoals In de Gloria, De Ronde en Neveneffecten. Tussen de film ook heel wat nieuws voor voor de allerkleinsten, zoals Spacedogs, De sneeuwkoningin en de feelgoodfilms The Book of Love en Walk of Shame. Het aanbod blijft een maand beschikbaar in de TV-theek.

PODIUM. In betere tijden was de cast van NTGent nog druk Yellow. The Sorrows of Belgium II: Rex aan het repeteren. Het tweede deel in de trilogie van Luk Perceval gaat over de Vlaamse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarover kwam professor Bruno De Wever, historicus en gespecialiseerd in het Vlaamse nationalisme, net voor de lockdown light spreken. De hele opname is te bekijken op ntgent.be. En het werpt ook nog eens een licht op de sfeer tijdens kerst bij de familie De Wever.

Bruno De Wever over de sfeer tijdens kerst in de familie De Wever.  Beeld RV/NTGent
Bruno De Wever over de sfeer tijdens kerst in de familie De Wever.Beeld RV/NTGent

KLASSIEK. Met Klara4Kids wou Klara het jonge volkje warm maken voor klassieke muziek. Vier jaar geleden bracht de radiozender een box uit met cd’s en een 204 pagina’s tellend boek. De box is vrijwel uitverkocht, maar voor wie zijn kroost deze paasvakantie nog wil introduceren tot klassiek, zette Klara de cd’s op Spotify en het volledige boek op zijn website.

In 2016 gaf Klara een cd-box uit om kinderen enthousiast te maken voor klassieke muziek. Beeld RV
In 2016 gaf Klara een cd-box uit om kinderen enthousiast te maken voor klassieke muziek.Beeld RV

LITERATUUR. Met #LeuvenLeestVoor zet de Bib Leuven een onlineverhalenketting in gang. Want geen betere manier om je minder afgesloten te voelen dan een duik te nemen in de wondere wereld van verhalen. Wie wil voorlezen uit zijn favoriete (jeugd)boek, kan een opname insturen naar bibliotheek@leuven.be of via Facebook Messenger (@debibleuven).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234