Zelfs valse patiënten in ambulances vol drugs van Nederland naar Engeland
In Birmingham start het proces tegen twee van de vier Nederlanders die grote hoeveelheden cocaïne naar Engeland smokkelden in tweedehandsambulances. Ze gebruikten daarvoor waarschijnlijk zelfs valse patiënten om geen argwaan te wekken bij de douane. Vermomd als ambulancebroeders reden ze in 14 maanden tijd 45 keer de grens over met meer dan 500 miljoen euro aan drugs. Dat zegt het Openbaar Ministerie in Birmingham.
Dat de vier regelmatig neppatiënten gebruikten, blijkt onder meer uit papieren die ze bij zich hadden om 'een Nederlander naar een Londens ziekenhuis te vervoeren'. Wie de valse patiënt was, is onbekend, maar wel iemand van vlees en bloed.
Verzonnen identiteit
"We weten zeker dat ze af en toe iemand bij zich hadden die dan waarschijnlijk de patiënt moest voorstellen", zegt een Nederlandse rechercheur die bij het onderzoek betrokken is. "Op de papieren en facturen die ze bij zich hadden, stond dan gewoon een verzonnen identiteit. Maar lang niet bij alle ritten hadden ze en neppatiënt bij zich."
De personen die meereden als patiënt zijn overigens niet opgepakt, maar het onderzoek in Nederland loopt nog. Met de 'minstens' 45 ritjes die de vier mannen hebben gemaakt, hebben ze waarschijnlijk voor meer dan 500 miljoen euro aan drugs van 'topkwaliteit' Engeland weten binnen te smokkelen.
Daders
Noord-Hollanders Leonardus B. (55) en Dennis V. (28) staan deze week voor de rechter in Birmingham. Zij ontkennen nog steeds dat ze iets van de drugs afwisten. Hun twee maten Olof S. (38) en Richard E (51) bekenden onlangs schuld en hoeven alleen over een paar weken te verschijnen om hun straf aan te horen.
Het viertal Noord-Hollanders werd in juni van dit jaar op heterdaad betrapt in het Engelse Smethwick met een ambulance waarin 270 kilo drugs (vooral cocaïne) was verstopt. De straatwaarde daarvan bedroeg meer dan 50 miljoen euro. Drugs zijn in Engelang meer waard, juist vanwege de grenscontroles die het land nog kent.
Met het ambulancevervoer wisten de vier criminelen lange tijd ongezien en zonder argwaan te wekken de grens te passeren. In Nederland werden tien tweedehandsambulances in beslag genomen.