Donderdag 24/06/2021

Nieuws

Zelfs vaccintwijfelaars gaan overstag als ze zouden mogen reizen

Testcentrum op Brussels Airport.  Beeld Tiene Carlier
Testcentrum op Brussels Airport.Beeld Tiene Carlier

Op reis kunnen gaan. Dat kan het ultieme argument zijn om mensen de mouw te laten oprollen voor de coronaprik, leert de vakantiebarometer van Europ Assistence. Hoe komt het dat reizen kan wat experts niet kunnen: twijfelaars overtuigen?

Reizen komt boven als vaccinatiemotivator uit een online enquête van 8.700 reizigers uit acht landen, onder wie 1.100 Belgen. In maart is hen gevraagd wat ze doen indien coronavaccinatie vereist wordt om het vliegtuig op te mogen. Voor de meesten maakt het weinig uit: ze laten zich inenten. Een Belg op de tien schrapt liever zijn reis dan die spuit te laten zetten. Bijna een op de drie zet zijn twijfels aan de kant.

Laten antivaxers hun bezwaren vallen voor een vlucht? Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry denkt van niet. “Faliekante weigeraars die geloven dat het vaccin schadelijk is, overhaal je niet zo snel. Vaak zijn het aanhangers van de alternatieve geneeskunde die ervan overtuigd zijn dat álles wat uit de natuur komt, beter is voor ons lichaam dan wat in een chemische fabriek wordt gemaakt. De antivaccinatiebeweging bestaat al veel langer en we hebben allemaal wel een beetje weerzin tegen het onnatuurlijke. Mijn ouders hebben mij, met de beste bedoelingen, ook niet laten inenten tegen mazelen en bof. Ze waren niet tegen alle vaccins, maar geloofden dat het beter was voor de weerstand om een kinderziekte door te maken. Ik heb dat ook lang geloofd, tot ik over mazelen ging lezen. Elk jaar gaan er in ontwikkelingslanden tienduizenden kinderen aan dood. De ziekte kan in rijke landen ook voor zware complicaties zorgen en moet met alle middelen bestreden worden, net als covid. Mijn ouders zijn dat ook gaan inzien. Ze werken beiden in de zorg en kregen hun coronaprik.”

Die omslag maak je niet in een vingerknip. Twijfelaars kan je op korte termijn wel over de streep trekken, gelooft Boudry. “Veelal zijn zij niet zo goed geïnformeerd over covid. Tegelijk horen ze in het nieuws veel over nevenwerkingen van de vaccins. Wat hen makkelijk laat overhellen naar het antivax-kamp is een ander psychologisch mechanisme waarvan we ons meestal niet bewust zijn: we doen liever niets dan iets. Omdat kiezen ook verliezen is, want je bent verantwoordelijk voor de gevolgen van je keuzes. Zo is het bekend dat mensen zich de vaccinatie beklagen wanneer ze complicaties krijgen. Statistisch ben je veiliger met vaccin, in de perceptie speelt dat anders. Wie corona krijgt, voelt zich daar níét verantwoordelijk voor: dat virus is nu eenmaal een dreiging uit de natuur. Het overkomt je, als een loterij. En dus worden bloedklonters na vaccinatie uitvergroot, terwijl veel meer mensen bloedklonters krijgen door covid zelf. De terugslag komt er in vele hoofden als men door te weigeren niet kan reizen. ‘Zo fanatiek ben ik niet’, is de overweging dan. Mensen zijn niet altijd even altruïstisch. Hen iets zelfzuchtig geven om ze over de streep te trekken, is pragmatisch een goede tussenoplossing. Je houdt de groep pertinente weigeraars kleiner en komt met zachte hand tot groepsimmuniteit.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234