Donderdag 28/01/2021

Zelfs openbare aanklager hekelt speurders Wesphael

Bernard Wesphael geflankeerd door zijn advocaten Jean-Philippe Mayence (links) en Tom Bauwens (rechts).Beeld BELGA

Jean-Philippe Mayence, de advocaat van beschuldigde Bernard Wesphael, heeft vandaag aan de voorzitter van het hof van assisen van Henegouwen gevraagd om te stoppen met de ondervraging van de speurders belast met het onderzoek naar de dood van Véronique Pirotton. "Ik geloof er niets meer van", luidde het. Ook de advocaat-generaal (openbaar aanklager) spaarde zijn kritiek niet: "Ik heb de politie al betere rapporten weten voorbereiden."

Mayence had voordien vastgesteld, dat er heel wat fouten zitten in de tijdslijn die door de speurders werd naar voren gebracht. De ondervraging van een getuige die op de avond van de feiten niets had gehoord en die ook niet in het proces-verbaal was opgenomen, was de spreekwoordelijke druppel voor de verdediging van Wesphael.

De getuige verbleef met zijn vrouw in kamer 604 en werd op 1 november ondervraagd. Hij zei aan de politie dat hij niets gehoord had, behalve geluiden van een radio in de gang. Dit koppel was teruggekomen op hun kamer tussen 22.15 en 23.00 uur. Wesphael was om 22.58 uur naar beneden gegaan om de zelfdoding van zijn vrouw te melden, nadat hij wakker was geworden.

Volgens meester Mayence moest die getuige langs kamer 602 van de Wesphaels voorbijgekomen zijn, omdat de lift zich tegenover hun deur bevond. De advocaat merkt ook op dat andere mensen eveneens aan de politie verklaard hebben, dat ze niets gehoord hebben op de avond van 31 oktober en dat er daarvan geen pv's zijn opgesteld. De advocaat vroeg dan aan de voorzitter om te stoppen met de ondervraging van politiemensen, omdat de verdediging geen enkel vertrouwen meer in hen heeft. "Ik geloof er niets meer van", besloot de advocaat.

Ondervraagd door de voorzitter van het hof, antwoordde de onderzoeksrechter dat de speurders de mensen niet ondervraagd hebben die verklaarden niets te hebben gehoord in de nacht van 31 oktober tot 1 november, en dat zulks ook geakteerd werd in de processen-verbaal. "Er is genoteerd dat er een negatief resultaat was voor verschillende kamers, " aldus de onderzoeksrechter.

Assisenvoorzitter Philippe Morandini onderbrak de hoorzitting van de onderzoekers.Beeld Photo News
Advocaat-generaal Alain Lescrenier.Beeld Photo News

De tijdslijn zorgde voor onduidelijkheid over het precieze uur waarop Pirotton een tafel voor twee reserveerde in een restaurant op de zeedijk in Oostende. De verdediging wees ook op verschillen tussen de tekstuele tijdslijn en deze die tijdens de zitting werd geprojecteerd. Op de tijdslijn die geprojecteerd werd tijdens de zitting van dinsdag gaven de onderzoekers aan dat Pirotton een tafel voor twee reserveerde in een restaurant op 30 oktober om 16 uur. Een dag ervoor spraken ze van 15 uur.

De advocaten van de verdediging hadden ook vragen bij het uur op de tijdslijn waarop de hotelgasten van kamer 502 lawaai hoorden in kamer 602. "Ik zie niet goed in waarom de getuigenis op de tijdslijn niet vermeld staat op het tijdstip dat ze opgeschreven is. Als ze toch maar bedoeld is om een stelling te ondersteunen. Ik ben het meer dan eens met de advocaat-generaal." "De correcte gegevens staan op de tekstuele tijdslijn", antwoordde de politie.

"Ik heb er geen uitleg voor"

Tom Bauwens, de andere advocaat van Wesphael, beklaagde zich over een fout in de papieren versie, waarin gesproken wordt over een sms van Victor, de zoon van Pirotton, aan zijn moeder op 30 oktober om 14.11 uur. "We hebben dat ook gezien, dat de sms verkeerd genoteerd stond. Misschien gaat het om een bug aan het einde van twee pagina's. Ik heb er geen uitleg voor, maar het werd gecorrigeerd", zei de politie. Waarop Bauwens antwoordde: "We zijn nog geen twee slides ver en er rijzen al vragen over ieder element."

De fouten werkten voorzitter Philippe Morandini op de zenuwen, vooral omdat sommige wijzigingen niet aan het hof gemeld werden. Hij onderbrak de hoorzitting van de onderzoekers, en vroeg hen om terug te gaan naar de getuigenzaal om hun data te verifiëren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234