Vrijdag 18/10/2019

China

Zelfs op de wc kijkt China mee

President Xi nam zijn tijd om het toekomstige China te portretteren. Voor 'achterlijke, decadente cultuur' is alvast geen plaats. Beeld Getty Images

De Communistische Partij van China (CPC) gaat een veel grotere rol spelen in het dagelijkse leven. President en partijleider Xi Jinping nam ruim drie uur de tijd voor zijn uiteenzetting over zijn Nieuwe Tijdperk. "De partij oefent het totale leiderschap over inspanningen op alle gebieden in elk deel van het land uit", zei Xi op de openingsdag van het Partijcongres.

Xi zette 89 miljoen partijgenoten aan het werk: een "groots gevecht" met als inzet eerherstel van China's antieke glorie, ooit kapotgemaakt door buitenlandse imperialistische mogendheden en eigen incompetente keizers. Communisten kunnen niet zonder strijd, dus "herrijzenis van de natie wordt geen kinderspel, en er moet meer gebeuren dan ketelmuziek maken op trommels en gongs", aldus Xi.

Bij zijn aantreden, vijf jaar geleden, verkeerde de Communistische Partij in crisis. Corruptie vrat aan de legitimiteit, facties lagen openlijk met elkaar overhoop en de partijleiding werd verlamd door consensuspolitiek.

Controle overal

Nu is er nieuw elan. Ook al is de strijd tegen "hedonistische" slampampers, principelozen en zwakke broeders niet gestreden, Xi heeft de partij voldoende opgekalefaterd voor een nieuwe taak. Het is allang geen uitdaging meer om genoeg voedsel of 'made in China'-electronica te produceren; het gaat nu om verbetering van de kwaliteit van leven in een land dat het centrum van de wereld wordt. Dat project - communisten zijn dol op de lange termijn - is rond 2049 voltooid.

Xi concentreert zich op "de bewapening van de hele partij met de gedachten over socialisme met Chinese karakteristieken voor een nieuw tijdperk." Partijleden gaan in alle facetten van de samenleving doen wat Xi van ze vraagt. Van het "verenigen en mobiliseren van het volk" tot een socialistisch culturele renaissance en fijnmazig "sociaal bestuur op wijkniveau" - lees controle overal.

Propaganda belonen

"We zullen erop toezien dat alle terreinen van sociale ontwikkeling worden doordrongen met de socialistische kernwaarden, die onderdeel worden van het denken en gedrag van mensen. (...) Onze functionarissen nemen daarin de leiding, te beginnen met gezinnen en kinderen", aldus Xi. Academici merken dat publicatie van artikelen met 'socialistische kernwaarden' loont. Universiteiten belonen propaganda even goed als gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Alle burgers worden opgenomen in een hightechrevolutie, inclusief politieke algoritmen. Bijvoorbeeld: het nauwkeurig in de gaten houden van het gedrag van burgers via een kredietscore die alles bijhoudt wat een Chinees online en offline doet, en daar in real time straf en beloning aan verbindt. China bouwt ook aan een systeem voor gezichtsherkenning met kunstmatige intelligentie, dat binnen de drie seconden iedere Chinees - 1,3 miljard zijn er! - herkent. Dat leent zich nu al tot extreme vormen van controle, beschrijft de Hongkongse krant South China Morning Post. In Peking straft dit systeem bezoekers van openbare toiletten die vaker dan nodig de billen afvegen. Die worden herkend en krijgen geen papier meer. Zo heeft China nog meer geavanceerde technieken waarmee de partij de bevolking overal en altijd ideologisch kan bereiken, controleren en corrigeren. Tot iedereen denkt zoals Xi graag ziet.

Dat betekent niet dat China zich sluit, zegt Xi. "China is open en zal alleen maar verder opengaan." Mits de buitenlanders zich aanpassen, want voor "achterlijke, decadente cultuur" en "geïmporteerde politieke systemen" is in het nieuwe sterke China geen plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234