Maandag 20/09/2021

'Zelfs met een succesreeks wordt een tekenaar niet rijk'

Na zijn midlifecrisis en vertrek uit België, was het even stil rond de Vlaamse stripauteur Steven Dupré. Nu is hij terug met een tweeluik waarin, kort samengevat, 19de-eeuwse rijkelui kindjes eten. Rond zijn succesreeks Kaamelott waren wat problemen, maar die zijn intussen opgelost. 'Al blijft de situatie erg precair.'

Welk taboe in de strip nog niet behandeld was, vroeg de grote baas van Casterman in Frankrijk aan scenariste Valérie Mangin. Haar antwoord kwam in de vorm van het thriller-tweeluik De roofdierenclub, waarvan deze week het slot verschijnt. Daarin komen een arme schoorsteenveger en een rijkeluisdochter erachter dat hooggeplaatste mannen uit het Londen van 1865 samentroepen in een club waar kinderen uit de achterbuurten worden opgediend als fijne vleeswaren. "In eerste instantie schreef ze sciencefiction voor me, maar dat werd niets," grijnst Dupré. "Haar man, de bekende sf- tekenaar Denis Bajram, liet me weten dat mijn schetsen niet geloofwaardig genoeg waren. Ik moest hem gelijk geven. Haar volgende scenario situeerde ze in het Victoriaanse tijdperk, en dat lag me stukken beter. Ze is van opleiding historicus, dus doet ze veel onderzoek en documenteert haar scènes met foto's en illustraties. Dat hielp ook mij enorm." Van de goorste steegjes uit de achterbuurten tot de meest elitaire clubs: Steven Dupré bracht ze beide tot leven, inclusief de à point en saignant gebakken kinderen.

Weg uit de ratrace

Dupré heeft als stripauteur een deftige reputatie opgebouwd. Eerst in Vlaanderen met reeksen als Wolf, Coma of Sarah en Robin, waardoor hij in 2011 de Vlaamse Gemeenschapsprijs voor Strips/Bronzen Adhemar kreeg. Later werkte hij vooral voor de Franse markt en leverde hij reeksen als Interpol, Pandora Box en de bestseller Kaamelott. Het was enkele jaren geleden dat Steven Dupré, die deze week 50 wordt, nog een Nederlandstalige striptitel had uitgebracht. Daar had hij zo zijn redenen toe.

In 2014 pakten donkere wolken zich samen boven Dupré. Dat jaar trok hij naar Andalusië voor een nieuw leven. "Ik wist eerst niet wat ik had. Midlifecrisis? Depressie? Burn-out? Op zulke momenten maak je de balans op. Ik hield me voor: wat wil ik eigenlijk? Weg uit de ratrace, dat wist ik zeker. Ik werkte elke dag, terwijl elk weekend was gereserveerd voor signeersessies. Daarnaast zette ik me ook in voor de Stripgilde en de auteursvereniging, waarmee ik hoopte richtlijnen uit te zetten die het auteurs makkelijk zouden maken. Ik reed van vergadering naar vergadering. Ik was op."

Dupré: "Ik werk graag hoor, maar de routine sloopte me. Ik wilde altijd al weg uit België, liefst richting warm klimaat." Hij hertrouwde en kocht, zonder een woord Spaans te kennen, een huisje in Andalusië. "Het leven ziet er sindsdien helemaal anders uit," lacht hij.

Hoewel herboren, blijft het krabben in de stripscène, stelt hij vast. Of je nu de auteur bent van een succesreeks als Kaamelott of niet. Die satirische ridderreeks, gebaseerd op de gelijknamige, erg populaire Franse tv-reeks, legde hem geen windeieren. Van de zeven delen die sinds 2006 verschenen, gingen bijna een miljoen exemplaren over de toonbank. Maar door een aanslepende juridische kwestie tussen de producer van de reeks en Alexandre Astier, de schrijver van zowel de televisie- als stripreeks, liet een vervolg vier jaar op zich wachten. "En dat voel ik enorm", zegt Dupré. "Het is maar één voorbeeld van hoe turbulent het leven van een stripauteur kan zijn. De situatie is op dit moment precair. In de dertig jaar dat ik meedraai, zag ik het systeem steeds nadeliger worden: van plaatprijzen naar voorschotten op royalty's die jaar na jaar minderen, tot voorschotten waarbij je zelf je inkleurder moet betalen."

Uitgevers lachten die kritiek de afgelopen jaren weg. Maar Dupré en co. werden bijgestaan door een stichting opgericht door Hergé-biograaf en De duistere steden-scenarist Benoît Peeters, sf-stripauteur Denis Bajram en diens partner Valérie Mangin: Les États Généraux de la Bande Dessinée. In 2015 onderzochten zij via die stichting de economische realiteit van Franse stripauteurs. De resultaten waren bedroevend: 36 procent van de Franse stripauteurs verdiende minder dan een werkloze.

Maar daar hield het niet bij op. Van dat inkomen moest dan nog eens wettelijk 8 procent worden afgetrokken voor verplicht pensioen- sparen. "Als zovelen van ons onder de armoedegrens leven, dan mag je echt wel spreken over een precaire situatie", zegt Dupré. "Ja, goed, natuurlijk zijn er auteurs die miljonair werden door die ene reeks, maar dat is eerder uitzondering dan regel. De meesten van ons mogen blij zijn dat ze een gemiddeld inkomen bereiken. Ik ondervind dat aan den lijve, ook al heb ik dan zogezegd een succesreeks."

Nieuwe ideeën

Op zijn tekentafel in Spanje liggen ze: de drie laatste platen van het achtste deel van Kaamelott. Over een week worden ze geïnkt. Daarna vertrekken ze naar uitgeverij Casterman, voor wie die titel minstens even belangrijk is. Kaamelott prikt namelijk in hun top tien van best verkochte reeksen. "Hoe langer de reeks liep, hoe onregelmatiger de scenario's arriveerden", blikt Dupré terug. Niettemin neemt hij meteen de verdediging op van scenarist Astier. "Die man schreef alle afleveringen, schrijft en regisseert alle Asterix-films, trekt met enkele onemanshows door Frankrijk en buigt zich momenteel over het script van een eerste Kaamelott-film." Het dispuut met zijn producer - een rechtenkwestie - is intussen weggewerkt, en zo kan de achtste Kaamelott vanaf januari in de winkels liggen. "Ik was er niet bij betrokken, het zal wel over geld zijn gegaan", aldus Dupré.

Intussen broedt de Vlaming op talloze projecten. Op zijn Facebook-pagina post hij regelmatig nieuwe ideetjes, zelfs hele proefplaten van mogelijke nieuwe reeksen. Maar of het nu antropomorfe hondjes, kaartende duiveltjes, Mongolen of middeleeuwse personages zijn, niet één uitgever schoof hem voorlopig een contract onder de neus. "In afwachting van de voortzetting van Kaamelott móést ik wel met iets nieuws komen. Het voorbije jaar heb ik dus aan verschillende ideeën gewerkt. Daar koop je niets voor, natuurlijk, maar het moet wel gebeuren. Brood op de plank, en zo. (Grijnzend) Wat dat betreft, kijk ik, nu alle problemen van de baan zijn, nu al uit naar alle komende vervolgen van Kaamelott."

De roofdierenclub verscheen bij Casterman.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234