Dinsdag 28/03/2023

NieuwsVS en Japan

Zelfs met Chinese ruimteaanval wordt rekening gehouden: Japan en VS versterken militaire samenwerking

Japans minister van Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi, Japans defensieminister Yasukazu Hamada en de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin  Beeld REUTERS
Japans minister van Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi, Japans defensieminister Yasukazu Hamada en de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en defensieminister Lloyd AustinBeeld REUTERS

De Verenigde Staten en Japan versterken hun militaire samenwerking om zo een vuist te maken tegen China. Een aanval op een van de bondgenoten is een aanval op beide landen, bevestigen de ministers van Buitenlandse Zaken. Dat zal ook gelden voor aanvallen vanuit of in de ruimte.

tvdw

Japan en de Verenigde Staten beschouwen China als “de grootste gezamenlijke strategische uitdaging waarmee wij, onze bondgenoten en partners worden geconfronteerd”. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, woensdag na een ontmoeting met zijn Japanse ambtsgenoot Yoshimasa Hayashi in Washington.

Ook de ministers van Defensie van beide landen waren aanwezig. Zij kwamen ook overeen dat bij aanvallen “naar, vanuit en in” de ruimte op een van de landen hun militair veiligheidsverdrag in werking zou treden. Met andere woorden: een aanval op het ene land is ook een aanval op het andere, en een militaire reactie is dan te verwachten.

Bovendien kondigde de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, aan om tegen 2025 een snelle, wendbare interventiemacht van de marine te installeren op het Japanse eiland Okinawa. Meer dan de helft van de zowat 50.000 Amerikaanse soldaten in Japan is al gestationeerd op dat zuidelijke eiland, dicht bij Taiwan.

Lees ook

Japan vreest China en investeert 320 miljard in het leger: grootste herbewapening sinds 1945

‘Alsjeblieft, laat China Taiwan niet aanvallen’: op deze Japanse eilandjes nabij Taiwan groeit de onrust

Japan maakt zich steeds meer zorgen over de activiteiten van China in die regio en over de claim die het land legt op Taiwan, dat het als een afvallige provincie beschouwt die eigenlijk aan China toebehoort. Daarnaast is ook Noord-Korea actief in de regio. Dat land voerde het afgelopen jaar regelmatig raketproeven, die ook in het Japanse luchtruim binnendrongen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hayashi spreekt van een “nieuw tijdperk van strategische concurrentie” en het land investeerde onlangs in de grootste herbewapening sinds de Tweede Wereldoorlog, om indien nodig tegenaanvallen uit te kunnen voeren. “We juichen die nieuwe strategie toe”, zei Blinken gisteren. Volgens defensieminister Austin zal dit “bijdragen aan onze inspanningen om Japan te helpen verdedigen en om een vrije en open Indo-Pacifische regio te bevorderen”.

Eerder deze week kreeg de Japanse premier Fumio Kishida ook de steun van de Britse premier Rishi Sunak. Beide premiers ondertekenden een defensiepact dat het mogelijk maakt om Britse of Japanse troepen op elkaars grondgebied in te zetten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234