Zondag 27/11/2022

Zelfs eigen oma was niet veilig voor Sven Rottiers

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven zijn vandaag de eerste getuigen aan het woord gekomen over de aanloop naar de roofmoord die Sven Rottiers pleegde op Gisèle Havet. Zelfs zijn eigen oma was niet veilig voor de jongeman. Hij beroofde haar van haar portefeuille en probeerde geld af te halen met haar bankkaart.

Redactie

De 21-jarige Sven Rottiers wordt beschuldigd van roofmoord op Gisèle Havet (86) in Leuven in de nacht van 12 op 13 december 2013. De bejaarde vrouw kwam in de slaapkamer van haar appartement om het leven door een combinatie van wurging, smoring en stompe geweldpleging.

Jeanne Daeghsel is de grootmoeder van Rottiers en bovenbuur van het slachtoffer. Nadat Rottiers in de zomer van 2013 door zijn moeder buitengezet was in Blankenberge was de jongeman naar Leuven getrokken. Bij zijn oma en haar inwonende vader Alfred Daeghsel zocht en vond Rottiers op geregelde tijdstippen logies en eten.

Maar de drang naar onrechtmatig verkregen geld haalde zelfs in familiekring de bovenhand. Met een doortrapt manoeuvre slaagde Rottiers erin de portefeuille van zijn oma te stelen. Met haar bank- en identiteitskaart probeerde hij geld af te halen in een bankfiliaal. Sinds dat voorval wil Daeghsel haar kleinzoon niet meer zien. Vlak voor de feiten wilde Rottiers haar nog een bezoekje brengen maar zijn overgrootvader wees hem de deur.

Dakloos

Jeanne Daeghsel was opgeroepen als getuige maar kwam niet opdagen. Assisenvoorzitter Peter Hartoch moest zich noodgedwongen beperken tot het voorlezen van haar verklaring. "We hebben even geprobeerd om hem bij ons te laten inwonen maar we konden niet met hem leven. Sven loog altijd. Hij kon niet voor zichzelf zorgen. Sven had geen sterk karakter en omringde zich met slechte vrienden", verklaarde Daeghsel. Zij is ervan overtuigd dat haar kleinzoon Gisèle Havet niet kende op het moment dat hij haar appartement binnendrong.

Het getuigenverhoor van de jonge drugsvrienden van Rottiers verliep evenmin zoals gepland. Mathias Dewaersegger liet op zich wachten en Silke Raeymaekers kwam zelfs helemaal niet opdagen. Frederik Berthels en Lutiana Van Houtvinck probeerden het leven te schetsen in het Leuvense opvangcentrum voor daklozen waar zij samen met Rottiers verbleven in december 2013. De dag na de roofmoord werden zij door Rottiers, met wie ze in het centrum bevriend geraakt waren, financieel in de watten gelegd.

Vreemd gedrag

Tegen Berthels vertelde Rottiers de halve waarheid. "Plots beschikte Sven over veel cash geld en een bankkaart, afkomstig van diefstal. Hij was naar eigen zeggen betrapt en bij een confrontatie had hij het gevecht met een man van ongeveer 40 jaar gewonnen", stelde Berthels. "Ik vond dat hij zich vreemd gedroeg."

Van Houtvinck, die in het ongewisse werd gelaten, merkte niets verdacht aan Rottiers. "Ik kreeg een fietsje voor mijn petekind cadeau. Ik dacht dat het geld afkomstig was van de installatiepremie die Sven ontvangen had van het OCMW van Leuven", zei Van Houtvinck. Die premie was de aanloop naar een eigen studio die het OCMW voor hem had gereserveerd vanaf 1 december 2013. De premie ging net zoals zijn maandelijks leefloon van 817 euro integraal naar de aankoop van harddrugs.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234