Zaterdag 16/01/2021

Zelfs de regulator zegt dat stroom duurder wordt

Creg roept regering op om ombudsdienst voor energiesector te lanceren

Tijdens het jaar 2003 veranderde er zeer veel op de Belgische energiemarkt, maar de elektriciteisprijzen zijn blijven stijgen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Creg, de federale regulator van de gas- en elektriciteitsmarkt. Volgens de Creg ligt dat vooral aan de gestegen brandstofprijzen, die het opwekken van elektriciteit duurder maken, en aan de vele extra heffingen en belastingen die de regering ingevoerd heeft. Bovendien zijn de transport- en distributiekosten voor elektriciteit sterk gestegen vorig jaar.

De Creg riep de federale regering en de gewesten gisteren op dringend werk te maken van een ombudsdienst voor de energiesector. Volgens voorzitster Christine Vanderveeren krijgt de Creg heel wat klachten van kleine elektriciteitsverbruikers binnen, terwijl ze die niet kan behandelen. "Wij zijn van oordeel dat er dringend werk gemaakt moet worden van één aanspreekpunt voor klachten", zei Vanderveeren gisteren. "De consument weet vaak niet tot wie hij zich moet richten als er zich problemen voordoen. Maar één klachtendienst oprichten is niet vanzelfsprekend in dit land."

Omdat de gewesten bevoegd zijn voor de relatie tussen klant en stroomleverancier moet er per regio een ombudsdienst opgericht worden, maar de Creg dringt nu dus aan op een snelle oplossing. "De consument wordt door de veelheid aan instanties en regulatoren vaak van het kastje naar de muur gestuurd", aldus Vanderveeren.

Een ander heikel punt is de concurrentie op de markt. De Creg heeft maar weinig macht om dominante marktspelers als Electrabel aan te pakken. "Bovendien weet iedereen dat de Raad voor de Mededinging onderbemand is", zegt Vanderveeren. De Raad heeft dus onvoldoende macht om in de markt in te grijpen. De Creg vraagt daarom meer bevoegdheid om de naleving van de spelregels op de markt op te volgen en waar nodig op te treden.

Om meer inzicht te krijgen in de marktwerking bestelde federaal minister van Energie Fientje Moerman (VLD) bij de Creg een zogenaamde 'benchmarkingstudie' waarin de elektriciteitsprijzen in een groot aantal Europese landen met elkaar vergeleken worden. Die studie moet binnen enkele weken klaar zijn en dienen als leidraad voor het verdere energiebeleid van de minister.

(FSm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234