Woensdag 03/06/2020

Zelfs de politie is een doelwit geworden

Khaled B. (33), de Algerijn die zaterdag in Charleroi twee politievrouwen aanviel met een machete, verbleef al minstens vier jaar illegaal in ons land. Hij kreeg tot twee keer toe het bevel ons grondgebied te verlaten, maar legde dat naast zich neer.

B. trok zaterdagnamiddag naar het commissariaat van de politie in Charleroi. Hij deed dat op eigen initiatief, want niemand had hem daar uitgenodigd. Aan het veiligheidssas in de Pierre Mayencelaan viel hij twee vrouwelijke inspecteurs aan die de bezoekers moesten controleren. Tijdens de aanval kon een van hen nog twee keer op hem vuren. De agente hield er diepe snijwonden in haar gezicht aan over. Een derde agente slaagde er uiteindelijk in de dader neer te schieten. Hij overleed later in het ziekenhuis.

De twee gewonde politievrouwen werden geopereerd in het gezicht en de nek. Ze werden in een kunstmatige coma gebracht om de pijn draaglijk te maken, maar zijn inmiddels weer bij bewustzijn. Ze verkeren niet in levensgevaar. De politie van Charleroi zegt in shock te zijn. "We zijn een doelwit van terroristen, dat maakt ons bang en zeer ongerust over de toekomst", klonk het.

Epilepsie

Volgens federaal procureur Eric Van der Sypt toonden de twee gewonde agentes veel moed om de dader te kunnen stoppen. De aanvaller droeg ook een rugzak. Die werd door de ontmijningsdienst DOVO onderzocht, maar er werden geen sporen van explosieven gevonden, noch zat er een ander wapen in. Intussen werden ook twee huiszoekingen uitgevoerd, onder meer in een pand in buurgemeente Farciennes waar de dader zou hebben verbleven, maar over de resultaten van die acties kon het parket nog niets meedelen.

IS eiste de aanslag gisteren op via zijn eigen nieuwsagentschap Amaq. Het bestempelt B. als een soldaat van de Islamitische Staat. "Hij leidde de operatie die een antwoord is op onze oproepen om de bevolking van de coalitie van de kruisvaarders aan te vallen." De terreurorganisatie verspreidde maanden geleden al berichten waarin ze eenzame strijders opriep om toe te slaan in hun onmiddellijke omgeving en met de wapens die binnen hun bereik zijn. Een machete is een kapmes met een lemmet van ongeveer 50 centimeter lang dat gemakkelijk kan worden aangekocht. B. heeft het dus niet ver gezocht.

Het gerecht onderzoekt nu zijn verleden. De dader was alvast niet bekend voor eerdere terroristische activiteiten of sympathieën. Hij is ook geen Syrië-strijder. Zijn levensloop in ons land is onduidelijk. Wel zou hij naar eigen zeggen al acht jaar illegaal op Belgisch grondgebied hebben verkeerd. Volgens onze informatie verbleef hij doorgaans bij zijn broer in Farciennes.

Khaled B. werd in december 2012 betrapt op zwartwerk door de politie van Florennes en de sociale inspectie. Hij verklaarde toen dat hij al sinds 2008 in ons land was. Als verblijfplaats gaf hij het adres van zijn broer op. Na de betrapping kreeg hij een eerste bevel om ons grondgebied te verlaten en een inreisverbod van drie jaar wegens zwartwerk.

B. trok zich niet veel aan van deze uitspraak en zocht een oplossing. Twee advocaten uit Charleroi gaven hem in 2013 de raad om dan maar vlug een procedure tot regularisatie wegens medische redenen in gang te zetten. Hij leed naar eigen zeggen aan een zeldzame vorm van epilepsie. Dat was volgens zijn advocaten een reden om niet te moeten terugreizen naar Algerije, want daar zouden ze die aandoening onvoldoende verzorgen. De overheid liep niet in de val en verklaarde zijn aanvraag in 2014 ongegrond. B. kreeg een tweede bevel om het grondgebied te verlaten, maar gaf daar opnieuw geen gevolg aan. In plaats daarvan startte hij een nieuwe regularisatieprocedure om medische redenen, maar ook die werd geweigerd.

Rapport

Vervolgens kreeg B. het aan de stok met zijn broer. Deze laatste liet over de handel en wandel van zijn broer een informatierapport opstellen door de politie. Of daarin iets vermeld wordt over radicalisering of sympathieën voor terreurorganisaties, wordt nog onderzocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234