Vrijdag 20/05/2022

'Zelfs de NAVO-kolonel spreekt hier Vlaams'

'Het is toch maar normaal dat we al het mogelijke doen om de mensen met elkaar te laten praten?' De Zaventemse burgemeester Francis Vermeiren begrijpt de heisa niet goed. Zijn gemeenteraad besliste maandag om een aantal sociale kavels in de deelgemeente Nossegem alleen te verkopen aan wie Nederlands kent of wil leren. De Franstalige politici zijn woest. En de buurtbewoners? Die halen de schouders op.

Door Gorik Van Holen

'Wat moet dit voorstellen? Een etnische zuivering?" Patrick Van Cauwenberghe, gemeenteraadslid voor de Union Francophone (UF), steekt zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken. "Ik heb er geen enkel probleem mee dat ze het gebruik van het Nederlands aanmoedigen. Maar het als voorwaarde opleggen om een bouwgrond te kopen, dat gaat me veel te ver. De grondwet garandeert iedereen het recht op een woning. En Europa verbiedt elke discriminatie op basis van taal. Ik zal er alles aan doen om deze beslissing te annuleren."

Wat is er aan de hand? Maandagavond besliste de gemeenteraad van Zaventem om een lap grond in het centrum van deelgemeente Nossegem te verkavelen. De gronden worden tegen een sociaal tarief verkocht, voor een prijs die 20 procent onder de marktwaarde ligt. Mensen uit de streek krijgen voorrang, maar Brussel is niet ver weg. Om het Vlaamse karakter van de gemeente te beschermen is de taalbereidheid een bijkomend criterium. Mensen die geen Nederlands kennen, moeten op zijn minst de bereidheid tonen om de taal aan te leren.

Burgemeester Francis Vermeiren (VLD) is niet onder de indruk van de frontale aanval van de UF. "Een storm in een glas water", vindt hij. "Als de gemeente investeert in goedkope kavels, die de mensen uit de streek in staat moeten stellen iets betaalbaars te kopen, is het toch maar normaal dat we iets terugvragen? Ze mogen gerust hun eigen taal blijven spreken, het enige wat we willen is dat ze een beetje hun best doen. Ze kunnen zelfs bij de gemeente aankloppen voor lessen Nederlands. Met discriminatie heeft dit niets te maken. Zelfs luitenant-kolonel Kilroy van de NAVO, die in Zaventem woont, spreekt perfect Nederlands. Waarom zouden anderen dan geen inspanning doen? Het is trouwens niet de eerste keer dat we een kavel onder die voorwaarden op de markt brengen. Maar het zijn binnenkort verkiezingen zeker?"

Op het dorpsplein van Nossegem is de gemeentepolitiek ver weg. Enkele jongeren genieten rondhangend van het begin van de vakantie, op een bank slaan twee oudere dames een praatje. Vijfhonderd meter verderop, achter het uitgestrekte grasveld naast de kerk, raast de trein Brussel-Leuven voorbij, terwijl snel dalende vliegtuigen de nabijheid van de luchthaven verraden. De man die vanuit het veld komt aangestapt haalt zijn schouders op. "Nederlands leren? Daar weet ik niets van." En weg is hij.

"Het is het eerste dat ik daarover hoor", zegt ook Alexandra verrast. Ze woont op een steenworp van het graanveld dat binnenkort wordt verkaveld. Tegen haar gsm kwebbelt ze Frans, maar als we haar aanspreken schakelt ze vlot over naar het Nederlands. "Ik zie het probleem niet echt. Alle Franstaligen die ik hier ken, spreken ook Nederlands. Zolang ze hun best maar doen is er toch niets aan de hand?"

Guy, haar buurman, ziet het anders. "Wat mij betreft moeten ze allemaal Vloams leren." Hier in de straat wonen Engelsen, Fransen en Brusselaars, vaak werknemers van de Europese Unie of de NAVO. "Maar die zeggen zelfs geen goeiedag. Ze huren hier enkele jaren iets, maar ze doen geen enkele moeite om zich eens te komen voorstellen."

De meeste buurtbewoners krijgen het koud noch warm van de beslissing van hun gemeenteraad. Problemen met anderstaligen? Nee hoor. Ja, je hoort de laatste tijd steeds meer Frans spreken op straat, dat klopt. Maar wat dan nog? Overdrijft de gemeente dan? "Ach, laat ze toch doen. Zij verkoopt haar grond toch aan wie ze wil, zeker?"

Maar daar zijn de Franstalige politici het niet mee eens. "Waar gaat dit eindigen?", foetert Van Cauwenberghe. "Onlangs kreeg een oude vrouw geen tegemoetkoming van de zorgverzekering, omdat haar dossier bij het ziekenfonds in het Frans was opgesteld. Men gaat steeds weer een stapje verder. Zware taal? Af en toe moet je je krachtig uitdrukken om te voorkomen dat het erger wordt."

"Is er dan geen enkel begrip voor onze inspanningen om mensen met elkaar te laten praten?", vraagt burgemeester Vermeiren zich af. "Eigenlijk is dit gewoon een wapen in de strijd tegen de verzuring. Maar de UF probeert er weer een communautaire zaak van te maken. Ze zoeken problemen waar er geen zijn. De meeste mensen willen wel degelijk inspanningen doen. Gelukkig zijn het niet allemaal politici die de zaken op de spits drijven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234