Woensdag 16/06/2021

sp.a

Zelfs Bart De Wever was onder de indruk: wordt politiek talent Jinnih Beels hét sp.a-kopstuk voor federale verkiezingen?

Jinnih Beels tijdens het kopstukkendebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen Beeld Photo News
Jinnih Beels tijdens het kopstukkendebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in AntwerpenBeeld Photo News

Met een partijkaart van sp.a op zak ligt de weg open om Jinnih Beels voor de federale verkiezingen uit te spelen als kopstuk. “Er is mij nog niets gevraagd”, zegt de Antwerpse kopvrouw. “Als de vraag komt, zal ik er over nadenken. Ik wil de partij sowieso helpen opbouwen.”

“Jinnih Beels, die staat er wel hé.” Wanneer Bart De Wever (N-VA) op verkiezingsavond haar toespraak beluistert, steekt hij zijn waardering bij ‘Jambers’ niet onder stoelen of banken. “Het resultaat is niet wat we hadden gehoopt”, hoort hij Beels speechen. Ze is zichtbaar ontgoocheld, ze draait niet rond de pot. Dat doet ze zelden. Sp.a kreeg die avond een flink pak slaag in Antwerpen - de partij verloor 6 zetels. Maar de analyse luidt dat zonder Jinnih Beels - het onafhankelijke boegbeeld - de klap groter was geweest.

Beels haalde meer voorkeurstemmen dan Kris Peeters (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld). “Toch twee ministers”, klinkt het bij de socialisten. Beels was dan ook wat het fenomeen van de Antwerpse campagne. Ze kwam als ex-flik sterk uit de verf in de debatten over veiligheid, al durfde ze ook De Wever met weinig inhoudelijke argumenten aanvallen. Haar parler-vrai valt in de smaak. En ze spreekt niet alleen vrank en vrij, ze is het ook. Weinig linkse politici zouden VB-kopman Filip Dewinter vriendelijk met een kus begroeten of hem een paraplu boven het hoofd houden voor een foto in deze krant. Niet Beels. Ze verfoeit zijn ideeën, maar ze vindt dat je tegen iedereen menselijk moet zijn. Ook haar strijdlust wordt geapprecieerd. Na de nederlaag rechtte ze snel haar rug. “The only way is up. Nooit opgeven, nooit. Vanavond verdienen wij het om te vieren. We stáán er nog”, sloot ze haar speech op 14 oktober af. De militanten joelden.

Zo’n talent laat je niet in Antwerpen zitten

Een talent als Beels laat je niet in Antwerpen zitten, zeker niet in dagen dat de partij elke meevaller kan gebruiken. Het idee om haar voor de federale verkiezingen van mei uit te spelen rijpt al een tijdje bij de partijtop. Haar thema veiligheid is federale materie. En Beels is de coulissen van het parlement aan de slag als veiligheidsadviseur. Het issue van de partijkaart is intussen van de baan. Op verkiezingsavond hakte Beels de knoop door, maandag was de kaart al gekocht. Dat maakte ze gisteren bekend op ATV. “Om de militanten te tonen dat ik hen niet in de steek zal laten”, vertelt ze. “Veel leden zijn teleurgesteld achtergebleven na de verkiezingen maar ik blijf geloven in de sp.a.” Maar Jinnih Beels, zo illustreerde Jambers, laat zich geen weg dicteren.

“Ik ben momenteel met niets anders bezig dan Antwerpen”, antwoordt ze op de vraag of ze nationaal een rol zal spelen. “Die vraag is mij ook nog niet gesteld. Als dat gebeurt, zal ik er over nadenken. Ik heb sowieso zin om de partij te helpen opbouwen. Want we moeten er niet omheen fietsen: de resultaten waren niet alleen in Antwerpen teleurstellend, dat waren ze in het hele land. Er zijn een aantal succesverhalen. Maar hoe maken we er een algemeen succesverhaal van? Hoe zorgen we ervoor dat het verhaal van sp.a gehoord wordt?” Dat sp.a nét een echt verhaal mist, spreekt ze tegen. “Er is absoluut genoeg inhoud. Sp.a is een partij die staat voor vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Maar de mensen moeten er oren naar hebben.” Met de mensen bedoelt ze overigens niet alleen de zwaksten. “Het is goed dat partijen voor die mensen opkomen, maar we mogen de middenmoot niet vergeten. Zij die het goed hebben en een groot deel bijdragen tot onze sociale zekerheid. Socialisme betekent vechten voor iedereen.”

Of de voorzittersstoel lonkt, zoals sommige media suggereren? We horen haar bijna met de ogen draaien. “Ik zit nog maar een jaar in de politiek. Ik heb net een partijkaart. Dat is niet aan de orde.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234