Dinsdag 20/04/2021

ExitstrategieOnderwijs

‘Zelfs als ik de poetsvrouw inschakel, kom ik er niet’: lerarentekort dreigt bij heropening scholen op 15 mei

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) – voor de lockdown – op bezoek in het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Beeld Photo News
Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) – voor de lockdown – op bezoek in het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel.Beeld Photo News

De meeste scholen zullen erin slagen om alles klaar te hebben voor de heropening op 15 mei, zo blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws in 100 Vlaamse basis- en middelbare scholen. Maar of er voldoende leerkrachten zullen zijn, is voor een op de vier directeurs nog een raadsel.

De directies hebben nog exact twee weken om alle aanbevelingen en regels in de praktijk te brengen. Zo moet er per leerling 4 vierkante meter ruimte voorzien worden, mogen er niet meer dan veertien leerlingen in een klas en in het secundair worden mondkapjes verplicht. Zullen de scholen klaar zijn op D-Day? Ja, zo zegt 95 procent van de verantwoordelijken in de rondvraag. “Er zijn nog wel enkele struikelblokken, vooral op logistiek vlak”, zegt Karin Hellemans van het Atheneum in Antwerpen. “Zo is er een tekort aan mondmaskers, handgels en poetsdoeken. Voor de gels, die we in bulk kopen, zijn vooral kleine verpakkingen met pompje nodig.”

Slechts vijf scholen antwoordden pertinent dat ze er niet in zullen slagen alles klaar te hebben op 15 mei. De redenen zijn vooral van praktische aard. “Proefdraaien op 15 mei is onmogelijk. Daarvoor telt onze school te veel leerlingen in de drie leerjaren die die dag moeten komen. Het ‘coronaproof’ maken vraagt nog serieuze inspanningen. We zullen pas op 18 mei openen en niet volgens het voorgestelde systeem van vier volle lesdagen”, zegt Els Verbraekel van De Weg-Wijzer in Zaffelare.

Ontdubbeld

Een veel groter probleem dan het gebrek aan logistiek materiaal is genoeg leerkrachten in de klassen te voorzien. Doordat klassen ontdubbeld worden en er aan maximaal 14 leerlingen kan les gegeven worden, is er meer personeel nodig. Daar wringt het schoentje bij 15 procent van de scholen. Zij zeggen er niet genoeg te hebben, 11 procent weet het nog niet. “Zelfs als ik de poetsvrouw inschakel, geraak ik er niet”, zegt Stefaan Debouver van basisschool Het Spoor in Tielt.

Zowat een tiende van de Vlaamse scholen zegt nu al onvoldoende ruimte te hebben om opvang te voorzien voor kinderen. En nog eens 17 procent weet niet of het gaat lukken.“Opvang verlenen is geen essentiële taak van het onderwijs”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Als er conflict ontstaat tussen onze niet-primaire en primaire taken, dan zullen we onze onderwijsopdracht voor laten gaan.”

In het Vlaams parlement zei minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat hij op zoek gaat naar bijkomende opvanglocaties buiten de schoolmuren. “Dat zou de druk op de scholen wat kunnen verminderen”, zegt Weyts. Daarnaast wil de minister de studenten in het laatste jaar van de lerarenopleiding inschakelen om bij te springen. Zij konden door de coronacrisis vaak geen stage doen. “Het onderwijs zit met handen tekort, dus zouden we hen kunnen inschakelen in de klas.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234