Zondag 05/12/2021

Zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto maakt andere auto's in het verkeer zuiniger

Druk verkeer in de VS. Eén zelfrijdende auto in een rij van twintig wagens kan al een groot verschil maken, volgens de studie. Beeld Photo News
Druk verkeer in de VS. Eén zelfrijdende auto in een rij van twintig wagens kan al een groot verschil maken, volgens de studie.Beeld Photo News

Enkele zelfrijdende auto's volstaan al om het hele autoverkeer een stuk vlotter te doen verlopen. Dat blijkt uit experimenten in de VS. Het vlottere verkeer vermindert het totale brandstofverbruik aanzienlijk.

Het probleem bij autoverkeer is dat bestuurders vaak overmatig afremmen, wat gevolgen heeft voor de auto's achter hen. Via een kettingreactie gaan auto's in dezelfde stroom steeds trager rijden. Als er veel auto's op de weg zijn en de onderlinge volgafstanden kort zijn, kan dat zelfs tot zogeheten spookfiles leiden.

Stop-and-go

Dit stop-and-go-gedrag belemmert een vlotte doorstroming, jaagt het brandstofverbruik de hoogte in en leidt tot meer ongevallen. Met slechts enkele zelfrijdende auto's kun je dit probleem al voor een groot deel oplossen, stellen onderzoekers van de Universiteit van Illinois (VS).

"Onze experimenten tonen dat we de stop-and-go-golven die door menselijk gedrag worden veroorzaakt, kunnen elimineren als slechts 5 procent van de voertuigen geautomatiseerd en zorgvuldig gecontroleerd is", zegt hoofdonderzoeker Daniel Work.

40 procent minder brandstof

Zijn team voerde een reeks experimenten uit op wegen in de stad Tucson, in de staat Arizona. Eén zelfrijdende auto reed er op een baanvak met minstens 20 gewone auto's. Die ene auto slaagde erin het voortdurende remmen bij de andere auto's fors te verminderen en spookfiles te voorkomen. Het brandstofverbruik bij de betrokken auto's daalde aanzienlijk.

"De onderzoekers stelden vast dat ze door de snelheid van de zelfrijdende auto te controleren, in staat waren plooien in de verkeersstroom glad te strijken", zegt Work. "Voor het eerst hebben onderzoekers proefondervindelijk aangetoond dat zelfs een klein percentage van zulke voertuigen een significante impact kan hebben op het verkeer, door de golven te elimineren en het totale brandstofverbruik met 40 procent te verminderen."

Cruise control

Vandaag wordt de verkeersstroom vooral onder controle gehouden door snelheidsbeperkingen. De inzet van een beperkt aantal zelfrijdende auto's zou zoiets overbodig kunnen maken, zegt Work. Maar er is nog meer onderzoek nodig, voegt hij eraan toe: men moet nog beter begrijpen hoe de zelfrijdende auto's en echte bestuurders precies op elkaar inwerken.

Volgens de onderzoekers kan ook adaptive cruise control, technologie die vandaag al volop wordt gebruikt, helpen om het verkeer vlotter te doen verlopen. Met adaptive cruise control past een auto zijn snelheid automatisch aan aan de snelheid van de voorligger.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234