Dinsdag 04/10/2022

Terrorisme

Zelfmoordterroriste in Saint-Denis was eerste noch de laatste

Hasna Ait Boulahcen, de eerste zelfmoordterroriste in een westers land. Beeld kos
Hasna Ait Boulahcen, de eerste zelfmoordterroriste in een westers land.Beeld kos

Franse forensische experts moeten nog uitmaken of Hasna Ait Boulahcen bewust haar bomgordel activeerde of dat deze per ongeluk tot ontploffing kwam. Toch geldt de 26-jarige Française, die zichzelf gisteren opblies bij de Franse anti-terreuractie in Saint-Denis, als de eerste vrouwelijke zelfmoordterroriste in een Westers land.

Iñaki Oñorbe Genovesi

Een macabere primeur voor de vrouwelijke kamikaze, die volgens Franse media tot 2013 nog als manager werkte bij bouwbedrijf Beko Construction in Epinay-sur-Seine. Ze zou een nicht zijn geweest van Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs. Ook hij werd gisteren gedood, zo werd vandaag bekend. Na een wilde jeugd, waarin Hasna Ait Boulahcen de bijnaam 'femme cow-boy' verwierf, zou ze tegenover haar familie hebben verklaard 'zich te verheugen op de jihad' tegen Frankrijk.

Boulahcen is zeker niet de eerste vrouw die zichzelf heeft opgeblazen voor een religieuze, politieke of sociale zaak. En vermoedelijk ook niet de laatste zelfmoordterroriste, getuige de twee vrouwelijke kamikazes van terreurgroep Boko Haram die zich woensdag opbliezen bij een markt voor mobiele telefoons in de Nigeriaanse stad Kano. Een van deze zelfmoordterroristes zou volgens de Nigeriaanse autoriteiten zelfs elf jaar oud zijn geweest.

Peugot vol explosieven

Dertig jaar geleden, op 9 april 1985, haalde de toen 16-jarige Sana'a Mehaidli het wereldnieuws nadat zij zich in Jezzine, in Zuid-Libanon, met een Peugeot vol explosieven opblies naast een Israëlisch militair konvooi. Bij de aanslag kwamen twee Israëlische militairen om het leven en raakten twaalf soldaten gewond. Sana'a Mehaidli, bijgenaamd de 'Bruid van het Zuiden' is de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste vrouwelijke zelfmoordterroriste.

Vele vrouwen volgden sindsdien haar fatale voorbeeld. Zo pleegden meisjes en vrouwen van de Koerdische Arbeidersbeweging PKK vooral in de jaren tachtig en negentig diverse zelfmoordaanslagen op Turkse militairen om hun separatistisch streven kracht bij te zetten. De meest recente aanslag vond plaats op 6 januari van dit jaar, toen een vrouw zichzelf opblies in een politiebureau in Istanboel. Daarbij werd een agent gedood en vier anderen raakten gewond.

Ook vrouwen van de Tamil Tijgers, die streden voor een onafhankelijke staat in het noorden van Sri Lanka, kozen met regelmaat voor een zelfmoordaanslag. Op 21 maart 1991 vermoorde Thenmozhi Rajaratnam de Indiase premier Rajiv Gandhi en veertien anderen door zichzelf op te blazen tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Sriperumbudur.

Zwarte Weduwen

Berucht zijn ook de zogeheten Zwarte Weduwen, veelal vrouwen en dochters van Tsjetsjenen die werden gedood in de bloedige strijd tegen de Russische troepen, die met zelfmoordaanslagen terreur zaaiden binnen en buiten Tsjetsjenië. Zo waren deze Shahidka (martelaressen) betrokken bij de aanslagen op het Dubrovkatheater in Moskou in 2002, waarbij 168 mensen om het leven kwamen, en de driedaagse gijzeling op een school in Beslan in 2004, waarbij 334 kinderen en volwassenen werden gedood.

Ook de Palestijnse strijd tegen Israël kende veel zelfmoordterroristes. Zeker nadat de leider van de fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas, sjeik Yassine, op 27 februari 2002 een fatwa uitvaardigde waarin het vrouwen werd toegestaan om deel te nemen aan zelfmoordacties en daarvoor beloond te worden in het leven na de dood. Nog diezelfde dag blies Darine Abu Aisha zich op bij een checkpoint van het Israëlische leger in Maccabim.

Belgische bakkersassistente

Bij Al Qaida was men lang tegen het gebruik van vrouwen als martelaren. Bij de soennitische terreurbeweging zagen ze liever mannen door een aanslag martelaar worden en beloond worden met 72 maagden in het paradijs. Zo beklaagde Al Qaida-leider Ayman al Zawahiri zich in 2004 openlijk: 'Zijn er geen echte mannen? Moeten we vrouwen rekruteren? Is het niet schaamtevol voor de kinderen van mijn eigen natie dat onze zusters geroepen moeten worden tot het martelaarschap, terwijl de mannen bang zijn voor hun eigen leven?'

Toch zou Abu Musab al-Zarqawi, leider van Al Qaida in Irak, waaruit later Islamitische Staat zou ontstaan, al een jaar later besluiten om actief vrouwelijke kamikazes in te zetten. En zo kon het gebeuren dat Muriel Degauque, een geradicaliseerde Belgische bakkersassistente, zichzelf op 9 november 2005 opblies nabij een Amerikaans militair konvooi ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarbij was de eerste westerse zelfmoordterroriste overigens het enige dodelijke slachtoffer.

Tot nu toe zijn vrouwen door Al Qaida en Islamitische Staat slechts sporadisch bij zelfmoordacties gebruikt. Bij Islamistische Staat lijkt men vooralsnog de voorkeur te geven aan de inzet van vrouwen in gedienstige rollen als verzorgster, 'bruid van jihadisten', seksslavin en 'moeder van de volgende generatie heilige strijders'. Al is volgens sommige terreurexperts de zelfmoordactie van Hasna Ait Boulahcen in Saint-Denis een mogelijk teken dat Islamistische Staat in toenemende mate beseft dat vrouwelijke kamikazes niet alleen meer media-aandacht generen, maar ook makkelijker dan mannen onder de radar van veiligheidsdiensten kunnen blijven.

Boko Haram

Voorlopig halen dus vooral de zelfmoorterroristes van Boko Haram het nieuws. Het verklaart wellicht waarom juist Boko Haram mogelijk de jongste zelfmoordterroriste uit de historie 'inzette': naar verluidt blies een 7-jarig meisje zich afgelopen februari op op een markt in de noordoostelijke Nigeriaanse stad Potiskum. Er vielen vijf doden en negentien gewonden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234