Vrijdag 27/11/2020

Zelfmoordproces: "Stefaan was de god van Fien"

Stefaan Spooren.Beeld BELGA

Dat er een abnormale band was tussen moeder Fien Boonen en haar inwonende zoon Stefaan Spooren werd gisteravond in het Tongerse hof van assisen nog eens benadrukt door verschillende getuigen. "Stefaan was de god van Fien en dat was ook andersom. Fien had de broek aan thuis, terwijl Jacques een rustige man was", vertelde Pim Kroonen, die bevriend was met het gezin Spooren-Boonen. Spooren reed op 22 april 2011 met zijn moeder tegen een boom. De moeder overleed. Spooren zelf was lichtgewond. Volgens Spooren wilde hij met zijn moeder samen zelfmoord plegen.

Hij en zijn moeder waren naar eigen zeggen levensmoe, vooral sinds de dood van vader Jacques in december 2008. "Fien behandelde Stefaan nog als een kind. Dat was blijkbaar de normaalste zaak van de wereld binnen dat gezin. Vader Jacques kon Fien wel temperen in het bemoederen van Stefaan", voegde Pim eraan toen, die Spooren ook eenmaal in de gevangenis was gaan bezoeken. Er is toen even kort over de feiten gesproken. "Stefaan zei in zijn beleving dat hij iets goed gedaan had voor zijn moeder en dat hij niet zo veel spijt heeft", verklaarde Pim. Hij had Jacques Boonen -de overleden vader van Stefaan- leren kennen via hun gezamenlijke hobby, het houden van siervogels. Vader Jacques had er 107 in zijn volière zitten.

De 76-jarige Josephina "Mia" Thijs was bevriend met Fien Boonen. Ook zij vertelde dat Stefaan Fien haar lievelingske was. Een buurvrouw omschreef Fien als poetsziek. Het gezin Spooren-Boonen met vader Jacques, moeder Fien en de inwonende veertiger Stefaan leefde in Overpelt blijkbaar ook niet op goede voet met een buurman en dat leidde tot een zeer hoogoplopende burenruzie in de straat.

"Stefaan schermde zijn ma af"
Eenzelfde geluid bij Monique Verherstraeten en haar man Jean Winters, die goed bevriend waren met Fien en Jacques. Volgens het echtpaar was het Stefaan die zijn moeder na de dood van haar man afschermde van de buitenwereld. "We stonden er eens aan de deur, maar we kregen Fien niet te zien. Stefaan of 'Stefanneke', zoals Fien hem noemde, zei ons dat Fien in de kelder aan het strijken was, " aldus Monique.

Openbaar aanklager Patrick Boyen wilde weten wat Spoorens mening was over het verhaal van de vriendin van zijn moeder. "Het was mijn moeder haar initiatief om zich af te schermen. Zij deed 's avonds de gordijnen dicht", antwoordde Spooren. Monique schudde echter van neen en bleef bij haar verklaring dat Stefaan zijn moeder isoleerde na de dood van haar man Jacques begin december 2008.

Het koppel had het niet zien aankomen dat Fien op die manier aan haar einde zou komen. "Fien zag er altijd mooi uit. Ze ging naar de kapster en zag er picobello uit. Ze was altijd opgewekt. Ook na de dood van Jacques leek Fien nog opgewekt. We gingen elke week samen naar dezelfde taverne. Na Jacques zijn dood wilden we ook eens alleen met Fien iets gaan drinken, maar Stefaan was er altijd bij", vertelde Monique. Het ging ook over de zogenaamde depressies van Stefaan. "Jacques meende dat Stefaan die depressies of die ziekte misbruikte om aandacht te krijgen en thuis te kunnen blijven wonen", vertelde Jean Winters.

"Niet in staat om instructies te geven"
Eerder waren al gerechtspsychiaters Frans Mesotten en Jos Hannes aan het woord gekomen om een beeld te geven van de persoonlijkheid van Spooren. Hun visie verschilde van die van psychiater Lieve Dams, die een maand geleden als een soort van tegenexpertise Spooren in de gevangenis onderzocht. Een zevental geneesheren zag een manisch-depressieve Spooren met een bipolaire stoornis, terwijl Dams bij hem een autismespectrumstoornis zag.

Dams zag in haar onderzoek dat het zinnetje "Nu moet het gebeuren" van Fien Boonen tegen haar zoon als een soort trigger zou gewerkt hebben om de zelfmoordplannen door te zetten. Volgens Dams neemt een autist dergelijke woorden letterlijk. Gerechtspsychiater Mesotten meende dat Boonen gezien de toxische hoeveelheid kalmeermiddelen in haar bloed niet in staat was haar zoon nog instructies te geven. Spooren heeft immers altijd verklaard dat zijn moeder op de zandweg aan de Driepaal zou gezegd hebben, nadat hij eerst heen en weer had gereden: "Doe het maar. Hier is een goeie plek." Mesotten acht dat onwaarschijnlijk.

Alle psychiaters waren tot de conclusie gekomen dat moeder Fien en zoon Stefaan een wederzijdse sterk afhankelijke band hadden. Er werd zelfs gesproken over een sterk symbiotische band tussen moeder en zoon. "Hij heeft gehandeld onder extreme stress en dwang van zijn moeder. Er is sprake van stressopbouw, want zijn moeder zei altijd maar dat ze bij haar overleden man Jacques wilde zijn. Die vader, de stabiele factor binnen het gezin, was weggevallen en toen viel de moeder terug op Stefaan", vertelde psychiater Dams.

"Nood aan psychiatrische opvolging"
Hoe de toekomst er nu uitziet voor Spooren? "Hij nood heeft aan psychiatrische opvolging met medicatie en een dagstructuur", aldus Mesotten. De verdachte zou volgens hem niet alleen en zelfstandig kunnen wonen, maar wel in een omgeving met contacten rondom hem. "Het risico op depressie is er, net als het risico op zelfdoding, maar hij hoeft niet in een gesloten systeem te zitten", aldus Mesotten. Spooren zit gezien zijn detentie nu wel in een gesloten systeem.

Morgen komen nog de beste vriend van Spooren, de voorzitter van de wielerclub 't Breugels Wiel uit Kleine-Brogel, zijn broer en zijn zus getuigen. Dan starten de pleidooien over de eventuele schuld van Spooren aan oudermoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234