Dinsdag 30/05/2023

Zelfmoordpiloot had nog grootse plannen

Andreas Lubitz Beeld reuters
Andreas LubitzBeeld reuters

Wat voor een mens was Andreas Lubitz, de copiloot die doelbewust een toestel van Germanwings liet neerstorten en 149 onschuldige zielen mee de dood in nam? Zijn psychische problemen waren al genoegzaam bekend, nu zijn er ook details over zijn karakter, zijn liefdesleven en zijn financiële situatie vrijgegeven. Dat melden Bild en Der Spiegel op basis van documenten van het Openbaar Ministerie te Düsseldorf. Feit is dat de Duitse zelfmoordpiloot nog grootse plannen had.

Karen Van Eyken

Zowel zijn ouders als zijn vriendin wisten dat Lubitz voor psychische problemen in behandeling was. Dat hij ook zelfmoordgedachten had, wist echter niemand van de intimi. De copiloot van Germanwings gedroeg zich trouwens volledig normaal in de dagen voorafgaand aan de tragedie op 24 maart dit jaar.

Grote plannen
Bovendien hadden Lubitz en zijn vriendin grote plannen voor de toekomst. In 2016 zouden ze trouwen en in 2017 wilden ze kinderen samen. Niets leek op een nakende zelfmoord te wijzen.

Na het drama werd de ouderlijke woning en het appartement van de 'amok-piloot' doorzocht. Daar troffen de onderzoekers het volgende aan:

- Boeken over het besturen van een vliegtuig, meer bepaald een Airbus A320;

- Documenten over motivatietraining;

- Briefjes en kaarten die hem moed gaven;

- Een PC en een Notebook van Samsung;

- Medische documenten en diverse medicamenten;

- Het magzine 'Flight Safety Info' van Germanwings, opengeslagen op een pagina waar het over een bijna-botsing ging tussen een toestel van Germanwings en een legervliegtuig.

- Een kaartje met daarop de tekst: "Ik weet niet waarom ik je aan het wenen breng. Ik zal jouw tranen wegkussen." Een aanwijzing voor zijn problemen?

null Beeld GETTY
Beeld GETTY
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld GETTY
Beeld GETTY

Geschokt
Zowel de ouders van Lubitz als zijn ouders werden na de tragedie ondervraagd. Volgens zijn vriendin hadden ze al acht jaar een vaste relatie die al tijd "harmonieus", "intens" en "gelukkig" verliep. Ze hadden zelfs plannen voor een huwelijk in 2016 om daarna aan kinderen te beginnen. Gezien deze achtergrond laat het zich dan ook raden hoe geschokt de vriendin moet geweest zijn na de daad van haar vriend. Hoeveel ze uiteindelijk wist over zijn ziekte, is niet duidelijk maar over zijn zelfmoordgedachten had ze niet de minste idee.

Volgens de documenten was ze wel op de hoogte van zijn depressie in 2008 waar hij toen kon van herstellen. Ze wist ook dat hij nog steeds in behandeling was en ook dat er bij hem verkeerdelijk een zeer ernstige oogaandoening was vastgesteld die tot een bepaalde mate van blindheid had kunnen leiden. Meerdere artsen hebben bevestigd dat het om een verkeerde diagnose ging. Lubitz zijn zicht was heel goed.

null Beeld epa
Beeld epa

Geluksdagboek
In januari van dit jaar was Lubitz opnieuw in behandeling gegaan. Als deel van de therapie hield de copiloot een geluksdagboek bij waarin hij zijn gemoedstoestand beschreef met woorden en emoticons. Hij kreeg een middel tegen slaapstoornissen voorgeschreven en de behandelende psychiater had hem gevraagd om dit met zijn werkgever uit te klaren. Later kreeg hij een voorschrift voor een antidepressivum. Op 23 maart zag zijn vriendin hem voor het laatst, dat is een dag voor de zelfmoord. De week ervoor was hij ziek.

Financiële problemen had Lubitz niet. En indien dat het geval moest geweest zijn, dan was zijn familie in staat om hem te financieel te steunen. Blijkbaar leidde de copiloot een onopvallend leven maar in zijn hoofd voerde hij een zware psychische strijd. De onderzoekers zoeken het motief van zijn daad dan ook niet binnen zijn familie, relatie of mogelijke financiële problemen maar wel in zijn psychische gezondheidstoestand.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234