Zondag 13/06/2021

Werk

Zelfde loon voor gedetacheerden als voor collega's in land waar ze werken? EU ziet het niet zitten

Eurocommissaris Marianne Thyssen. Beeld EPA
Eurocommissaris Marianne Thyssen.Beeld EPA

Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen moet haar detacheringsvoorstel opnieuw tegen het licht houden. Nationale parlementen uit tien, voornamelijk Centraal- en Oost-Europese lidstaten hebben haar immers een gele kaart getoond, waarmee ze duidelijk maken dat ze vinden dat de kwestie op nationaal niveau behandeld moet worden.

Thyssen presenteerde in maart een voorstel dat ervoor moet zorgen dat gedetacheerde werknemers in Europa hetzelfde loon krijgen als hun collega's in het land waar ze aan de slag zijn. Het voorstel, een aanpassing van de detacheringsrichtlijn, moet de oneerlijke concurrentie met goedkopere tijdelijk tewerkgestelde buitenlanders in Europa beter bestrijden.

De deadline verstreek gisteren pas om middernacht, maar 's middags bleek al dat minstens een derde van de nationale parlementen in de lidstaten bezwaar aantekenen. Daarmee werd de drempel bereikt om de zogenaamde procedure van de gele kaart te activeren. De nationale parlementen argumenteren dat Thyssen met het voorstel het subsidiariteitsbeginsel met voeten treedt en dat de kwestie beter op nationaal niveau wordt aangepakt.

De bezwaren zijn ingediend vanuit Roemenië, Tsjechië, Polen, Litouwen, Kroatië, Letland, Bulgarije, Hongarije en, opmerkelijk, Denemarken. De procedure gebiedt dat Thyssen het voorstel opnieuw bekijkt. Ze kan vervolgens beslissen om het voorstel te behouden, aan te passen of terug te trekken. Wel moet de Belgische eurocommissaris sowieso haar beslissing motiveren.

De Commissie houdt staande dat haar voorstel het subsidiariteitsbeginsel respecteert. "Het is cruciaal voor de Commissie om de steun van burgers en bedrijven voor de interne markt te behouden en het vrije verkeer van werknemers te blijven bevorderen op basis van regels die duidelijk en fair voor iedereen zijn, en afgedwongen worden op het terrein. En wij denken dat ons voorstel evenwichtig is en het subsidiariteitsbeginsel respecteert", zo reageerde een woordvoerder. De Commissie gaat de bezwaren in detail bestuderen en "op collegiale wijze de volgende stappen bespreken", aldus de zegsman.

"Hallucinant"

Belgische Europarlementsleden roepen Thyssen alvast op om voet bij stuk te houden. Kathleen Van Brempt (sp.a) noemt het verzet "hallucinant". "Niet alleen zorgt het huidige systeem ervoor dat in onder meer de bouwsector Belgische werknemers uit de markt worden geprezen door goedkope arbeidskrachten uit andere EU-landen, die laatste worden op hun beurt als 'moderne' slaven misbruikt."

Ook Tom Vandenkendelaere (CD&V) vraagt de Commissie te vechten voor het plan. "Als we niks doen, dreigen de komende vier jaar in de Vlaamse bouwsector alleen tussen de 11.000 en de 14.500 jobs verloren te gaan. En dat moeten we kost wat kost vermijden. Het is tijd dat de Oost-Europese lidstaten beseffen dat Europees lidmaatschap niet alleen rechten, maar ook plichten inhoudt."

Procedure

De procedure van de gele kaart is een innovatie van het verdrag van Lissabon en is tot dusver twee maal geactiveerd. Bij een eerste procedure in 2012 over de verhouding tussen het stakingsrecht en het vrijheid van vestiging van bedrijven (Monti II) besloot de Commissie het voorstel in te trekken. Een jaar later trokken nationale parlementen de gele kaart voor het voorstel over de oprichting van een Europese openbare aanklager, maar dat besloot de Commissie niet in te trekken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234