Donderdag 29/10/2020

Gentse voyeur

"Zelf op onderzoek gaan kan zeer choquerend zijn": waarom politie best naar slachtoffers van voyeur speurt

Een 41-jarige man gaf toe vrouwen stiekem te hebben gefilmd in de doucheruimtes van het sportcomplex van de HoGent.Beeld Twitter

Bent u te zien op de beelden die een voyeur maakte in een sportcomplex van een Gentse hogeschool? Volgens experts is de politie het best geplaatst om die vraag te beantwoorden. Zelf op onderzoek gaan kan zeer choquerend zijn.

De Gentse lokale politie komt met een opmerkelijke oproep: ze vraagt mogelijke slachtoffers van de man die stiekem filmde in het sportcomplex van HoGent niet alleen om zich te melden, maar ook expliciet om de mogelijke plaats en tijdstip te mailen, samen met een foto van hun aangezicht. "Op die manier kunnen de speurders nagaan of er opnames van hen zijn gemaakt en kunnen ze het totale aantal slachtoffers in beeld brengen", licht woordvoerder Matto Langeraert toe. Of de oproep veel reacties teweegbrengt, kan hij, in het belang van het onderzoek, niet vertellen. 

Misbruikexperte Ines Keygnaert (UGent) noemt  de oproep een logische stap, want die politie moet een zo goed mogelijk zicht krijgen op de zaak. "Maar los daarvan is het ook een goede manier om massahysterie tegen te gaan. Je mag niet vergeten dat dit het tweede geval van voyeurisme is in Gent in vrij korte tijd en dat hier veel over wordt gesproken. We weten dat heel wat studenten ongerust zijn en zich afvragen of ze nu wel of niet op de beelden te zien zijn. Zij hebben duidelijkheid nodig."

Keygnaert gelooft dat de oproep en het antwoord van de politie zulke mensen weer een gevoel van veiligheid en controle kan geven. "Je hoeft weinig informatie te geven, maar de politie kan er veel mee aanvangen om de zaak op te lossen én om jou duidelijkheid te geven. Het voorkomt op deze manier ook dat mensen zelf het heft in handen nemen en naar zichzelf op zoek gaan in de filmpjes en op allerhande illegale fora en sites belanden."

Slachtofferhulp

Hoewel zo'n eigenhandige zoektocht wellicht niet meer mogelijk is, omdat de filmpjes offline zijn gehaald, raadt de experte ze toch af. "Je mag niet onderschatten wat zoiets kan teweegbrengen. Voor sommigen kan het zeer shockerend zijn om plots, zonder begeleiding, te ontdekken dat ze bijvoorbeeld naakt voor een camera te zien waren. In die zin is het beter om de screening aan de politie over te laten. Die kan je bij een positief resultaat ook meteen informeren over de mogelijke gevolgen, wat je kunt doen en je indien nodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld slachtofferhulp."

Verschillende mensen mogen dan al een klacht hebben ingediend tegen de voyeur, zo'n oproep blijft toch de moeite, meent Liesbeth Kennes, expert seksueel geweld bij CAW Oost-Brabant. Slachtoffers kunnen eventueel een klacht indienen en zich burgerlijke partij stellen bij een rechtszaak. "Ik hoop dat ze dat doen, want zoiets geeft een extra duidelijk signaal naar de voyeur en potentiële andere daders. Voor hen wordt het zo heel duidelijk welke schade ze berokkenen."

Hoe de politie in Gent de screening van de beelden aanpakt, wil ze niet kwijt. "Maar het is zeker niet zo dat de beelden worden bekeken door het volledige korps", zegt de woordvoerder. "Dit is de taak van een zeer beperkt groepje van vijf rechercheurs. Ze pakken dit heel discreet aan." Om diezelfde reden wordt slachtoffers ook gevraagd om te mailen. 

Keygnaert stelt dat er algemeen gezien verschillende technieken bestaan om zo'n screening te organiseren. "Vaak wordt er eerst met een programma gewerkt dat gezichten herkent en vergelijkt. Daarna wordt die informatie gedubbelcheckt door de rechercheurs. Bij twijfel kan de persoon ook worden uitgenodigd."

Einddatum

Het is trouwens belangrijk dat mensen die zich als mogelijk slachtoffer melden, niet te lang in het ongewisse blijven. Dat is niet alleen onaangenaam, maar maakt ook dat ze mogelijk alsnog zelf op zoek gaan naar beelden. "Ik hoop ook dat het mogelijk is voor slachtoffers om zich tot ver in de toekomst te melden. Er gaan zeker ook mensen zijn die zich nu niet kunnen of willen bekendmaken", zegt Kennes. Zij merkt op dat zoiets bij zedendelicten wel vaker gebeurt. "Omdat de slachtoffers er geen last van hebben of geen zin hebben in het intense proces dat mogelijk volgt."

De politie van Gent laat weten geen einddatum bij haar oproep te plaatsen. "We beloven ook binnen een redelijke termijn te reageren als slachtoffers ons mailen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234