Dinsdag 07/02/2023

Zeldzame eenjarige zoekt gepassioneerd tuinier

Als de botten op barsten staan en de eerste groene sprieten uit de donkere aarde priemen, is het weer tijd voor de traditionele voorjaarsplantendagen en -tuinbeurzen. Voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar zeldzame of bijzondere planten zijn deze plantendagen soms een buitenkans, omdat er een aantal gespecialiseerde kwekers uit binnen- en buitenland aanwezig is. Een overzichtje van de plantendagen in de maand april.

14-16 april: Fête des Plantes, Mélin

Het jaarlijkse plantenfeest in het domein van La Cense du Seigneur in Mélin-Jodoigne (Waals-Brabant) heeft dit jaar plaats van 14 tot 16 april. Naast een groot aantal gespecialiseerde plantenkwekers uit binnen- en buitenland vindt u er ook een aantal exposanten van tuindecoratie en kunt u er diverse voordrachten en demonstraties bijwonen.

Info: La Cense du Seigneur, rue des Beaux Prés 4, 1370 Mélin, tel. 010/81.31.92, fax 010/81.44.07.

16 april: Plantendag Kalmthout

Naar jaarlijkse gewoonte houdt het Arboretum van Kalmthout op zondag 16 april zijn Plantendag. Een zeventigtal gespecialiseerde kwekers en gedreven liefhebbers uit binnen- en buitenland presenteert en verkoopt er zijn vaak speciale planten. Dit is en blijft dé plantenbeurs van België, een vast jaarlijks rendez-vous voor de Belgische plantenfanaat. Hier dus geen toestanden met alle mogelijke tuinmeubelen en zogeheten tuindecoratiemateriaal. Van 10 tot 17 u.

Info: tel. 03/666.67.41

16 april: Plantendag Hombeek

Voor de tiende keer heeft in het centrum van de gemeente Hombeek (bij Mechelen) de jaarlijkse plantenbeurs plaats. Tientallen kwekers en ook veel liefhebbers verkopen er hun planten in een ongedwongen sfeer. Van een puur plaatselijk initiatief is deze jaarlijkse manifestatie op een paar jaar tijd uitgegroeid tot een vaste uitspraak voor veel plantenliefhebbers. Er zijn ook een aantal randmanifestaties met onder anderen tuinarchitecten die er hun werk voorstellen.

Er wordt gezorgd voor parkeerruimte op het industrieterrein van Mechelen-Zuid vanwaar om de tien minuten een pendelbus vertrekt.

Info: tel. 015/41.55.33

16 april: Plantendag Zonhoven

Zondag 16 april begint om 10 uur de grote plantendag van de zeer actieve Volkstuin in het Limburgse Zonhoven. De locatie is de parking van het Cultureel Centrum, Kneuterweg 2 in Zonhoven. Zoek hier geen verfijnde toestanden, maar een eenvoudige en eerlijke liefhebbersbeurs.

Info: Roger Coenen, tel. 011/81.69.36

16 april: Plantenruildag Gentse Plantentuin

De Vrienden van de Plantentuin van Gent houden op 16 april een plantenruildag. Op die dag worden veel zeldzame planten aangeboden, waarvan een aantal uit de collectie van de Plantentuin. Alle tuinliefhebbers zijn welkom. De Gentse Plantentuin bevindt zich in de Ledeganckstraat, vlakbij het SMAK en het Museum voor Schone Kunsten.

Info: tel. 09/264.50.73

24 april: Plantenruilbeurs Letterhoutem

Plantenfanaten kunnen op 24 april terecht in het Oost-Vlaamse Letterhoutem. Iedereen kan planten ruilen. Vanaf 10 u kan het publiek ook tuinmateriaal en planten kopen.

Info: tel. 09/360.55.93

28-30 april: Fête des plantes vivaces, Saint-Jean de Beauregard

Het Fête des plantes vivaces, dit weekend op het domein van Saint-Jean de Beauregard in het dorpje Les Ulis, een twintigtal kilometer ten zuiden van Parijs (richting Chartres), is ook bij Vlaamse plantenliefhebbers en -kwekers geen onbekende. Diverse gespecialiseerde kwekers uit Vlaanderen zijn er elk jaar present met hun bijzondere planten, naast uiteraard Franse en ook Engelse collega's.

Saint-Jean de Beauregard is nog een van de die beurzen waar de planten op de eerste plaats komen. Dit jaar wordt speciaal aandacht besteed aan het viooltje in al zijn aspecten. Maak van de gelegenheid ook gebruik om de prachtig gerestaureerde moestuin van het kasteel te bezoeken.

Info: tel. 00-33-1-60.12.00.01

29-30 april: Fête des Plantes, La Feuillerie

Het Fête des Plantes Rares et de Collection in La Feuillerie, in het centrum van de gemeente Celles (net over de taalgrens, tussen Doornik en Ronse), tijdens het weekend van 29 en 30 april is, net als Kalmthout, een geprivilegieerde ontmoetingsplaats voor liefhebbers van zeldzame en bijzondere planten. Er komen meer dan zeventig gespecialiseerde kwekers uit België, Frankrijk, Engeland en Nederland. De Franse Martine Lemonnier stelt er ondermeer haar collecties van Helleborus en Meconopsis voor en verder zijn er uitgebreide collecties van rozen, varens, hosta's en euforbia's te bewonderen. Ga liefst op zaterdagochtend om de grootste drukte te vermijden.

Info : Palick van Hüvell, 1, rue de la Feuillerie,

Celles, tel. 069/45.51.71,

E-mail: la.feuillerie@skynet.be

28-30 april & 1 mei: 't Huys in 't Groen, Beernem

Een nieuwe tuinbeurs in het Provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld in Beernem. De nadruk ligt vooral op tuin- en interieurdecoratie, met toch ook veel aandacht voor planten en bloemen.

Info: tel. 059/700 222, e-mail: thuys@pandora.be

29 april : Bourse d'échange d'anciennes variétés de plantes cultivées, Bilstain

Hebt u stekjes van een zeldzame cultivar of zoekt u zaden van oude variëteiten, dan kunt u op 29 april terecht op de ruilbeurs in het Waalse Bilstain. Wie vooraf reserveert kan gratis zijn plantgoed aan de man en vrouw brengen.

Info: 087/76.50.09

30 april: Plantenruilbeurs Beveren

Zondag 30 april wordt in het Hof ter Saksen in Beveren-Waas van 10 tot 18 u een plantenruilbeurs gehouden, waaraan iedereen gratis kan deelnemen.

Info: Groendienst, mevr. Maes, Stationsstraat 2 in 9120 Beveren, tel. 03/775 28 51 (het Hof ter Saksen ligt in de Zandstraat in Beveren).

30 april: Plantenruilbeurs Evergem

Voor de vierde keer heeft op 30 april in het Oost-Vlaamse Evergem een plantenruilbeurs voor liefhebbers plaats.

Info: 09/357.61.95

Over veertien dagen geven we een overzicht van de plantendagen in de maand mei.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234