VS
Zelden zoveel massamoorden in de VS als in 2019: ‘Dit is de tijd van de schietpartij’
In de Verenigde Staten werden dit jaar 41 massamoorden geteld, waarbij in totaal 211 doden vielen. Daarmee was 2019 een van de jaren met de meeste massamoorden, terwijl het aantal moorden in het algemeen daalt. ‘Dit is de tijd van de schietpartij.’
Vanaf het moment dat er vier of meer slachtoffers vallen, geldt een moord als een massamoord. Dat is het criterium van The Associated Press, USA Today en Northeastern University, die samen het overzicht maakten. De cijfers zijn verontrustend: ook al neemt het aantal moorden in de VS over het algemeen af, werden in 2019 41 incidenten en 211 slachtoffers geteld. Dat is het hoogste cijfer sinds 2006, het jaar waarin de database werd opgericht. Toen werden 38 massamoorden geteld.
In 2017 vielen er wel meer slachtoffers, maar dat kwam door de schietpartij in Las Vegas. Die is met 59 doden de dodelijkste massaschietpartij in de moderne Amerikaanse geschiedenis.
Andere onderzoeken die teruggaan tot de jaren 70 suggereren ook dat dit een van de meest gewelddadige jaren was. Denk maar aan de schietpartij in Virginia Beach (13 doden in een overheidsgebouw), de schietpartij in een bar in Dayton (10 doden) en in een synagoge in Pittsburg (11 doden). De meeste slachtoffers vielen in een Walmart in El Paso, toen 22 mensen om het leven kwamen.
Vuurwapens
Het gros van de moordpartijen (33 van de 41) gebeurde met vuurwapens. De meeste incidenten (8) deden zich evenwel voor in Californië, een van de staten met de strengste wapenwetten. Nog volgens de database haalden de meeste moorden nauwelijks het nieuws, tenzij ze in de openbare ruimte plaatsvinden. Meestal gaat het over familiedrama’s, drugs- of bendegeweld en mensen die in conflict liggen met hun werkgever of collega’s. Zo werd de eerste massamoord van 2019 gepleegd door een 42-jarige man die in Oregon met een bijl zijn moeder, stiefvader, vriendin en baby doodde.
Volgens de onderzoekers is het moeilijk om uit de database af te leiden wat de moordenaars precies zo ver drijft. “Wat ook opmerkelijk is, is dat het aantal massamoorden stijgt in een tijd dat het aantal moorden over het algemeen daalt”, vertelde professor James Densley, criminoloog van Metropolitan State University in Minnesota, aan de Associated Press. “Dit lijkt het tijdsperk van de schietpartij.” De professor is ook bezorgd dat de daders elkaar aansteken.