Woensdag 12/05/2021

Zelden geklist: de diamantdief

De overval in Zaventem, afgelopen maandag, is de derde grootste diamantroof van de afgelopen tien jaar in ons land. De kans dat de politie de daders zal vinden is miniem. Diamantrovers worden immers zelden geklist. Daarvoor zijn ze te goed voorbereid en hebben ze te veel geduld.

De acht mannen met bivakmutsen die maandagavond diamant ter waarde van 50 miljoen dollar buit maakten, zijn spoorloos verdwenen. Methode, uitrusting en uitvoering wijzen in de richting van militair getrainde commando's, mogelijk afkomstig uit Oost-Europa. Zonder aanknopingspunten achten gerechtelijke bronnen de kans op een snelle doorbraak in het onderzoek laag.

Geduldig, georganiseerd, goed voorbereid en met een enorme voorkennis, zo typeert een gerechtelijke specialist in de materie diamantdieven. "En enorm sluw." De moderne diamantrover denkt en werkt als een KMO, zegt Jean-Charles Verwaest, jurist en auteur van een boek over de échte diamantroof van de eeuw, tien jaar geleden.

Toen haalde een Italiaanse bende, bijgenaamd De School van Turijn, onder leiding van Leonardo Notarbartolo geruisloos voor 100 miljoen dollar aan diamanten uit het hart van de Antwerpse diamantwijk. Daar ging een voorbereiding van twee jaar aan vooraf. Notarbartolo gaf zich uit als handelaar in edelstenen en huurde een kantoortje in het World Diamond Centre. Dat leverde hem de bijnaam 'het paard van Troje' op. Met een team van vijf was hij negen beveiligingssystemen (op basis van warmte, beweging, licht, trilling, videobewaking, monitoring van de kluisdeuren, video, sleutels en een code met 100 miljoen mogelijke cijfercombinaties) te slim af.

Zoals elke bedrijfsleider zoeken criminelen naar risicospreiding. Antwerpen is een gegeerde plek. "De Antwerpse diamantsector heeft vorig jaar een omzet van 51,9 miljard dollar gedraaid. Dat trekt vliegen aan", zegt Verwaest. "In Ant-werpen passeert voor 200 miljoen dollar aan diamant. Per dag. Over-vallers rekenen op routine en nonchalance. Je kan haast elke dag je kans wagen." Op de luchthaven wordt geregeld een pakje achterovergedrukt. Tussen 1995 en 2005 gebeurde dat vier keer, met waardes tussen 700.000 dollar en 7,5 miljoen. Door bagagepersoneel, dat al snel door de mand valt."

Trolly vol diamant

Ook het feit dat België geen zware straffen uitdeelt aan diamantrovers maakt ons land aantrekkelijk. Diamantrovers riskeren hier maximaal vijf jaar, de bendeleider kan tien jaar krijgen. Leonardo Notar-bartolo zit sinds kort weer in een Belgische cel. Het hof van beroep had hem, als 'bendeleider' in 2005 tot tien jaar cel veroordeeld. Hij moet de resterende 1.430 dagen in ons land uitzitten. De buit van 100 miljoen werd nooit teruggevonden. In Groot-Brittannië kreeg het brein achter de overval op diamantair Graffs, ter waarde van 65 miljoen dollar, in 2009 23 jaar gevangenisstraf. Drie mannen die in 2000 een mislukte poging ondernamen om een diamant van meer dan 300 miljoen dollar te stelen, kregen straffen tussen 15 en 18 jaar.

Diamantrovers worden zelden geklist. Speurders moeten veelal afwachten tot iemand een steek laat vallen, of z'n mond voorbijpraat. Dat gebeurt zelden, zegt de gerechtelijke specialist. "Het verhoor van de Isra-ëlische broers die in 2007 voor ruim 20 miljoen euro diamant uit de kluizen van ABN-Amro meeroofden, bestond uit een paar woorden: naam, voornaam, geboortedatum."

Het broederpaar Yehuda en Elizier Mishali, ondertussen rijpe zestigers, waren meer dan een jaar bezig met de voorbereiding van de superroof. Yehuda, de oudste, maakte gebruik van een gestolen identiteit en deed zich voor als een succesvolle zakenman. Dagelijks liet hij zich zien in de Diamantwijk, strak in het pak, altijd in voor een praatje. Hij won het vertrouwen van de beheerder van de kluizen van de ABN Amro-bank in de Pelikaan-straat. Daar liggen diamanten die handelaars soms gebruiken als onderpand. Via slinkse manipulatie slaagde Mishali er in een afdruk te maken van de loper. Zijn broer zou op basis van die mal de perfecte loper bij elkaar gevijld hebben. Yehuda achterhaalde, zonder dat de bediende het doorhad, waar de bank haar sleutels bewaarde. Toen hij vroeg om 'discreet' zijn eigen kluisje te mogen vullen, kreeg hij een half uur voor sluiting exclusief toegang tot het heiligdom van de bank. Voldoende om zijn lege trolly vol te laden met 24 kilo diamant, en rustig naar buiten te wandelen.

Later bleek dat de broers in de VS hetzelfde truukje al hadden uitgehaald, vermoedelijk sloegen ze eerder ook in Londen toe. Yehuda Mishali werd in 2009 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar. Zijn broer ging vrijuit bij gebrek aan bewijs. De stenen zijn nooit gerecupereerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234