Zelaya stemt in met vertrek naar Dominicaanse republiek
De ten val gebrachte Hondurese president Manuel Zelaya heeft ingestemd om naar de Dominicaanse republiek te vertrekken. Daarmee nam de sinds vier maanden in de Braziliaanse ambassade in de hoofdstad Tegucigalpa ingesloten politicus een aanbod aan, dat zijn verkozen opvolger Porfirio Lobo en de Dominicaanse president Fernández woensdag zijn overeengekomen.
Lobo had in een afspraak met Fernández gegarandeerd dat Zelaya onmiddellijk na zijn ambtsaanvaarding komende woensdag een vrijgeleide zal krijgen. Fernández bood Zelaya en diens familie en naaste medewerkers een gepriviligieerde status aan.
Terugkeer na verzoening
Zelaya verklaarde in een gesprek met radiozender Globo dat een terugkeer pas in vraag komt na een nationale verzoening. Daarmee zinspeelde hij op amnestie. Enkel dat kan een tegen Zelaya lopend arrestatiebevel ongedaan maken. Justitie in Honduras beschuldigt hem van hoogverraad en ambtsmisbruik omdat hij via een volksraadpleging een eventuele hervoming van de grondwet wilde doordrukken. Die moest zijn herverkiezing mogelijk maken.
Putsch
Zelaya werd op 28 juni van de macht verdreven en door een overrompelingsactie van het leger naar Costa Rica gebracht. De putsch lokte een staatscrisis uit die het toch al verarmde Midden-Amerikaanse land in een afmattende machtsstrijd onderdompelde en internationaal isoleerde. Zelaya bleef de enige internationaal erkende staatsleider van Honduras en keerde in september heimelijk naar Honduras terug. Sindsdien zit hij wegens een arrestatiebevel vast in de Braziliaanse ambassade, waar hij na zijn terugkeer naartoe was gevlucht. Van daaruit streed hij tevergeefs voor zijn herinstallatie als verkozen president.
Eind oktober kozen de Hondurezen evenwel in een omstreden stembusgang de conservatief Lobo tot nieuwe president. (belga/vsv)