Vrijdag 27/01/2023

Zeilmeisje

Aan Laura Dekker, meisje dat rond de wereld zeilt, vandaag heb ik mijn log hersteld. Het lekt niet meer, voorlopig althans. Morgen zien we wel verder.

Ik hoop, Laura, dat je goed kunt koken, want naast de schipper is de kok de voornaamste persoon aan boord. De schipper blijft natuurlijk verantwoordelijk voor alles, maar doorgaans zijn er een elektricien, loodgieter, schrijnwerker, en ga zo maar door aan boord.

Sorry Laura, maar in mijn ogen is zeilen een ploegsport. In jouw geval moet er wel een sterke ploeg achter je staan, een ploeg die je deskundig routeert, de administratieve rompslomp tot een minimum herleidt, en als het nodig is je een hart onder de riem steekt wanneer je je eenzaam zou voelen. Een bekende Franse zeiler naaide ooit zijn tong er weer aan, op aanwijzen van een dokter via videosatellietverbinding. Ik bedoel maar, vandaag is veel mogelijk.

Momenteel geef ikzelf zeillessen aan twee sympathieke Vlamingen die naar Australië willen vertrekken, om terug te keren met een aldaar gekocht zeilschip. Buiten de nodige technieken wordt de nadruk vooral gelegd op verantwoordelijkheid en organisatie. Zij vullen elkaar uitstekend aan, maar jij zult er alleen voor staan, en dat meer dan 20.000 zeemijlen lang.

Ik twijfel er evenwel niet aan dat je deze uitdaging tot een goed eind zult brengen. Je gebrek aan ervaring compenseer je gewis met een ijzersterke fysieke conditie, een ruime technische bagage, ook op de wal, en tenslotte een huizenhoge motivatie. Deze kwaliteiten, en vooral je mentale ingesteldheid, staan garant voor het verkrijgen van wat men ‘goed zeemanschap’ noemt. Verder redeneer je waarschijnlijk vanuit het standpunt ‘de nodige ervaring doe ik wel op tijdens de reis’. Ik hoop maar voor jou dat je geen al te grote stommiteiten uithaalt, want ervaring is er nou eenmaal de optelsom van.

Laura, op een of andere manier heb ik als ervaren rot veel bewondering voor jou, en ik hoop van harte dat deze ongewone uitdaging je een schat aan levenservaring mag opleveren.

Brugge en de baron

Andries Baron Van den Abeele incarneert in zijn reactie (DM 6/8) nu net waarvoor ik wou waarschuwen: zo orthodox met je eigen gelijk bezig zijn dat je gevaarlijk wordt voor je omgeving. Nu hij de Unesco voor zijn kar spant om zijn ultieme slag te slaan wou ik Brugge, mijn geboortestad, waarschuwen voor de gevolgen qua verstarring en bloedloosheid (DM 4/8). Meneer AVdA mag misschien rancuneus zijn, maar hij mag niet ontkennen dat hij nog nooit hoog opgelopen heeft met hedendaagse architectuur in de binnenstad en dat hij met zijn Marcus Gerardstichting wel degelijk praktijken als ‘drie arbeiderswoningen samenvoegen’ toepaste. Wie er woonde, was minder belangrijk dan het behoud van de façade (in alle betekenissen van het woord). Dat hij de ironie niet snapt van mijn oproep tot de burgemeester om burgerlijk ongehoorzaam te zijn en toch hedendaagse plannen te smeden voor zijn stad is tekenend, en pijnlijk zelfs, want het is net hij die dagelijks de burgemeester de gordijnen injaagt met zijn ongenuanceerde kritiek op al wat maar enigszins nieuw is. Ontkennen dat Brugge neogotisch is, een dag na de oproep van het Sint-Lukasarchief om dat neogotische Brugge te respecteren, is ambetant. Het woord ‘DDR-architectuur’ in de mond nemen in een discussie over omgaan met moderne bouwwerken in een historisch gegeven, is schrijnend. En nogmaals, daarvoor wou ik waarschuwen: Brugge, let op uw ganzen, als de Unesco met AvdA de passie preekt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234