Woensdag 13/11/2019

Zeg niet te gauw: 'er zit een vrouw'

Honderden, duizenden vrouwen tonen zich, wegen op de publieke opinie en op de economische, politieke en sociale macht. Cijfers begeleiden deze orakels: de invloed van de vrouw, zo neemt iedereen aan, vergroot met de dag. Het Franstalige blad Le Vif / L'Express heeft ze vorige maand zelfs op een rij gezet, de honderd vrouwen die België doen 'bewegen'. Vrouwen uit de meest diverse geledingen van de maatschappij, zoals cineaste Chantal Akerman, advocate (van Michel Nihoul) Virginie Baranyanka, sportvrouw Ingrid Berghmans, senator Bea Cantillon, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, burgemeester Leona Detiège, syndicaliste Mia De Vits, procureur-generaal Eliane Liekendael, para-weduwe Sandrine Lotin, psychiater Catherine Marneffe, senator Joëlle Milquet, zangeres Axelle Red, minister Miet Smet, judoka Ulla Werbrouck...

"Ze zijn met meer, ze zijn aanweziger, en ze zijn krachtdadig", zegt professor Vrouwenstudies Magda Michielsens. "Wat in vergelijking met vroeger ongewoon is, is dat hun betoog losstaat van de vrouwenzaak. Het mogen privé dan misschien feministes zijn, ze staan niet om die reden in de belangstelling. Hun openbaarheid heeft met hun belang in hun specifiek dossier te maken."

Maar waar zitten de vrouwen in hoofdzaak en waar zitten ze, in vergelijking met de mannen, niet of nauwelijks? Een klein overzicht. Belgische vrouwen vertegenwoordigen 45 procent van het personeel van de twaalf federale ministeries. Ze maken, zo blijkt onder meer uit cijfers van het nationaal instituut voor de statistiek van 1995, een verpletterende meerderheid uit van de subniveaus van de administratie (niveau 4): 74 procent. Op niveau 1 bedraagt hun aantal slechts 24 procent. Vrouwen blijken ook de meerderheid uit te maken (55 procent) in verenigingen van openbaar nut zoals het Planbureau en de hulpkassen voor werklozen, en maken daarentegen gemiddeld slechts 18 procent uit van het personeel van de autonome overheidsinstellingen zoals de NMBS, Belgacom en De Post.

In de onderwijssector, vooral dan in het basisonderwijs, blijven zij de meerderheid uitmaken: 81 procent van het personeel in lager en kleuteronderwijs is vrouw. In het secundair onderwijs vormen vrouwen 55 procent van het korps, in de hogescholen 52 procent. Aan de universiteit is amper 11 procent van de professoren en docenten vrouw. Op 1 maart 1994 telde de magistratuur 30 procent vrouwen, en er zijn 35 procent vrouwelijke advocaten. Ook daar zijn er verschillen: de vrouwelijkste tak is de arbeidsrechtbank (42 procent), bij het hof van beroep vind je slechts 18 procent vrouwen. In de wereld van de 'haute finance' zijn de vrouwen nog witte raven (5 procent). (ML)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234