Maandag 06/02/2023

Zeg niet meer Matthias, maar Ridder Schoenaerts

Matthias Schoenaerts (37), de Antwerpse acteur die internationaal potten breekt, is door de Franse Orde van Kunsten en Letteren in de armen gesloten als Chevalier. Daarmee bevindt hij zich in goed gezelschap: Patti Smith en David Bowie gingen hem voor.

Mocht u hem binnenkort tegen het lijf lopen, dan mag u hem aanspreken als Chevalier Matthias Schoenaerts. De Franse minister van Cultuur, Fleur Pellerin, heeft immers besloten om 's lands meest succesvolle acteur tot de ridderstand te verheffen. Die eer is, zo luidt het officiële bericht, weggelegd voor wie zich laat opmerken op artistiek of literair vlak, of voor de bijdrage aan de uitstraling van de kunsten en letteren in Frankrijk en de rest van de wereld.

Incognito naar de supermarkt gaan is voor de acteur al enige tijd onmogelijk in ons land. En ondertussen gaan ook onze zuiderburen overstag. "Ik ga niet beweren dat hij wereldberoemd is in Frankrijk, maar wie hier ietwat geïnteresseerd is in film, weet heus wel wie Matthias Schoenaerts is", vertelt Dries Willems, die werkt als afgevaardigde voor de Vlaamse regering in Parijs.

Dat succes heeft de Antwerpenaar te danken aan zijn rol in de Frans-Belgische film De rouille et d'os, met publiekslieveling Marion Cotillard. Al was het Schoenaerts die in 2013 met de César voor beloftevolle acteur naar huis ging. Ook Rundskop deed het in Frankrijk allerminst slecht, net als zijn (Brits-)Amerikaanse producties als The Drop - weliswaar ook van Michaël Roskam - en Far from the Madding Crowd. Sowieso is de Belgische film steeds meer in trek bij de Vlaamse cinefiel én de media.

Of Fleur Pellerin zelf een boontje heeft voor Schoenaerts, dat zullen we wellicht nooit weten. De cultuurminister wordt voor dit soort aangelegenheden bijgestaan door een adviescommissie, die namen mag voorstellen. Wie op het hoogste schavot staat, wordt commandeur, de hoogste onderscheiding. Daarna volgt officier en ten slotte ridder. Elk jaar vinden drie promoties plaats, twee voor Franse staatsburgers, één voor buitenlanders. De gegadigden bestrijken de gehele culturele sector, en dit jaar zijn ze met een vijftigtal.

Dat maakt de geste niet minder relevant, maar ook Willems moet toegeven dat het clubje "nu ook niet zo exclusief is". Wel opmerkelijk: "Schoenaerts is erg jong. De meeste mensen krijgen deze onderscheiding pas tegen het einde van hun carrière." Andere landgenoten die geeerd worden zijn componist Philippe Boesmans (Commandeur), directeur-generaal van Bozar Paul Dujardin (Chevalier) en Bénédicte Selfslagh, voorzitster van ICOMOS Vlaanderen-Brussel (Chevalier).

Alain Platel mag zich sinds begin dit jaar Commandeur noemen, nadat hij in 2001 al gehuldigd werd als Chevalier. Idem voor wijlen Gerard Mortier, Anne Teresa De Keersmaeker en een handvol andere Belgen. En ja, de namenlijst van de Orde van Kunsten en Letteren tikt na al die jaren (sinds 1957) aardig aan. Schoenaerts kan nu wel met recht en rede verkondigen dat hij zich in goed gezelschap bevindt: Patti Smith, Audrey Hepburn, Umberto Eco, David Bowie, Vaclav Havel en andere grote der aarden werden eerder al opgenomen in de Orde.

Achtarmige ster

Dat Schoenaerts zichzelf nu Chevalier mag noemen, wil evenwel niet zeggen dat hij nu allerlei ceremoniële poespas moet doorstaan. Tot nader order hoeft hij niet op de knieën, en er wordt ook niet met een zwaard op zijn schouders getikt. Een ministeriële onderscheiding kan qua prestige immers niet echt tippen aan de Légion d'honneur, 's lands belangrijkste en meest exclusieve onderscheiding, die door de president zelve wordt uitgereikt. Daar hoort wel een plechtigheid bij.

"Eigenlijk gebeurt er nu helemaal niets", zegt Willems, al komt het ridderschap wel met een zilveren arabeske in de vorm van een achtarmige ster. Willems hoopt binnenkort voor Schoenaerts een feestje te organiseren op de Belgische ambassade of bij de Vlaamse afvaardiging, dit kleinood eventueel persoonlijk overhandigd kan worden. Wie weet valt er wel een Vlaams-Belgisch filmevenement aan te koppelen. "Matthias Schoenaerts is een uitstekend exportproduct en uithangbord voor de nieuwe lichting acteurs en regisseurs."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234