Donderdag 09/02/2023

Zeg niet 'libero' maar 'centrale verdediger'

De gemeenteraad in Denderleeuw heeft gisteravond een Vlaams Manifest goedgekeurd. Dat is een strijdplan tegen de verfransing. Van de markt tot het sportveld: in de Denderstad spreekt men alleen nog Nederlands.

Boules de Berlin? Een libero? Als het van de gemeentecoalitie met N-VA, CD&V en Open Vld afhangt, hoor je op de markt van Denderleeuw voortaan alleen nog 'Berlijnse bollen' en op het voetbalveld 'centrale verdediger'.

Volgens het nieuwe Vlaams Manifest van de stad moeten "verenigingen, wijkfeesten, markten en andere initiatieven van handelaars en middenstanders" alle activiteiten in het Nederlands organiseren. Voor tijdschriften, krantjes en reclamebladen geldt hetzelfde. Frans is niet toegelaten. En nieuwe handelaars worden aangemoedigd om een Nederlandse naam te kiezen voor hun zaak.

Randstad

De nieuwe burgemeester Jan De Dier (N-VA) werkte het plan uit, met inspraak van alle partijen uitgezonderd de socialisten. Ook Vlaams Belang kreeg zijn zeg. "De laatste jaren is onze gemeente zeer sterk veranderd. Van een Vlaamse stad in de Denderstreek naar een randstad van Brussel. Maar Denderleeuw blijft een gemeente in Vlaanderen. En daar willen we nu opnieuw respect voor eisen van anderstalige inwoners, die toch een 25 procent van het totaal uitmaken", vertelt De Dier. "We beschermen ons eigen karakter."

Om geen twijfel te laten bestaan over dat geel-zwarte karakter, komt op elke invalsweg naar de stad een bord met het opschrift 'Denderleeuw, een Vlaamse gemeente!' Alle straatnaamborden krijgen naast het wapenschild van de gemeente ook een Vlaamse Leeuw. En naast het gemeentehuis moet voortaan ook aan het OCMW, de gemeentescholen, de gemeentelijke kinderopvang, de bib en de sporthallen permanent een Vlaamse leeuwenvlag wapperen.

Volgens De Dier kunnen de nieuwe regels niet afgedwongen worden. "We willen op een positieve manier werken. Is vragen om Nederlands te spreken op het voetbalveld absurd? Voor mij niet. De eerste prioriteit is taalcursussen. Maar ook trainers kunnen op een laagdrempelige manier helpen. Want mensen verstaan vaak wel onze taal, maar durven ze daarom niet te spreken."

Over mogelijke boetes staat in het Manifest wel dat "anderstaligen die het gebruik van het Nederlands afwijzen, gesanctioneerd kunnen worden". De burgemeester geeft toe dat zijn diensten bekijken hoe men GAS-boetes kan opleggen aan bijvoorbeeld een aannemer die Franstalige borden plaatst. En als het OCMW moet bijspringen voor het onderwijs van anderstalige kinderen, wil de stad ook hun inschrijving in een Nederlandstalige school eisen.

Sp.a-gemeenteraadslid Jürgen Ruysseveldt vreest dat het Manifest eerder een middel wordt om nieuwkomers uit te sluiten dan om ze beter te integreren. "Het Vlaams karakter van de gemeente wordt steeds vereenzelvigd met de taal, en alleen de taal. Dat is een heel eenzijdige benadering. Eigenlijk gaat het om pure symboolingrepen, zoals het uithangen van Vlaamse leeuwenvlaggen. Zal dat de situatie in de praktijk veranderen? Ik denk het echt niet. Mijn moeder heeft een café. Ze zal pintjes blijven verkopen in alle talen die ze kent."

Aalst

Ook in buurstad Aalst klauwt de Leeuw sinds kort weer volop onder de nieuwe N-VA-burgemeester Christoph D'Haese. Er hangen meer Vlaamse vlaggen uit. En er waren ook plannen voor straatnaambordjes met een Vlaamse Leeuw. Dat idee verdween wel in de koelkast. In Kortrijk wordt de middenstand al gevraagd om een Nederlandse naam te kiezen. Zo werd frituur 'Grand Place' omgedoopt tot frituur 'Grote Markt'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234