Zaterdag 26/11/2022

Zeewind blaast huizenprijzen in Veurne de hoogte in

Ze zijn niet langer op één hand te tellen. De Belgen die de stadsdrukte verwensen en dromen van een landelijk huis op een plaats waar de kleur van het gras nog groen is en de dorpelingen nog knikken als ze je voorbijlopen. De Westhoek lonkt, maar niet naar ieders portemonnee.

Brussel

Eigen berichtgeving

Vanessa Debruyne

Wie echt op een boogscheut van de kust en de Franse grens wil wonen, moet steeds dieper in de zakken tasten. In Veurne lopen de huisprijzen op tot een gemiddelde van 190.000 euro. De prijskaartjes zijn het afgelopen jaar weer met 8 procent gestegen. Veurne ligt goed in de markt, maar trekt niet de hele Westhoek mee in zijn vlucht. Voor wie iets verder landinwaarts wil trekken, zijn er wel nog koopjes te doen. In Diksmuide kost een huis gemiddeld 110.000 euro. Daar hebben de prijzen zelfs de neiging om te dalen.

"Het grootste probleem is gewoon dat er niet veel aanbod is", zegt Ingard De Bever van Immo Veurne. "Er mogen in de Westhoek bijna geen huizen meer gebouwd worden, en er staat sowieso al niet veel", zegt De Bever. "Maar we mogen niet klagen. Het is juist door die schaarse bebouwing dat veel mensen zich aangetrokken voelen tot deze streek."

Veurne heeft trouwens meer te bieden dan zijn landelijk karakter. De kust ligt op een kwartiertje rijden en een appartementje in een Vlaamse badstad is dubbel zo duur als iets in de stadskern van Veurne. "We krijgen opvallend meer mensen over de vloer die op zoek zijn naar een tweede verblijf", zegt De Bever. "De kust is haar glans wat aan het verliezen. Mensen die de drukte willen ontvluchten, kunnen er geen rust meer vinden tussen de vele toeristen en woningblokken. En in Veurne is de zeewind ook al voelbaar. Een ritje van zes kilometer en je staat op het strand van De Panne", aldus de bediende van Immo Veurne.

De gestegen huurprijzen hebben volgens haar nog een andere oorzaak. "Het is veel te duur geworden om nog iets te huren. Als je maandelijks al minstens 450 euro moet neertellen voor een huurhuis is het voor veel mensen logischer om meteen iets te kopen. Aangezien blijkbaar te veel mensen die redenering maken, is er voor ieder huis dat te koop wordt aangeboden, een groeiend aantal bieders. Op die manier duwen ze ook de prijs omhoog", legt De Bever uit.

De nieuwe bewoners van de Westhoek zijn vooral op zoek naar hun eigen groene eiland, een landelijk huis met een stukje land en buren die ver genoeg wonen om er geen last van te hebben. "We horen ook dat mensen naar deze streek trekken voor de gezonde lucht", zegt Wiske De Vriendt van Amicus, een immobiliënkantoor in Diksmuide. "Astmalijders zouden hier veel minder last hebben van kortademigheid en ook de kans op allergie-aanvallen zou hier lager zijn. Ze zeggen dat het komt omdat er in de Westhoek minder industrie is. Maar net over de grens krioelt het van de kernreactoren", aldus De Vriendt. Ook zij merkt dat de prijzen in de Westhoek verschillende kanten opgaan. "In de grotere woonkernen dichtbij de kust vliegen de huizenprijzen de pan uit. Iets verder landinwaarts worden de prijzen gewoon aangepast aan de index en lijken ze in sommige kleine dorpjes zelfs te dalen", zegt de makelaar van Amicus. "Het groene landschap en de ruimte worden vaak niet meegerekend in de prijs. Er zijn mensen die vanuit Brugge naar de Westhoek trekken omdat het in de West-Vlaamse hoofdstad te duur is geworden."

De meeste klanten van de immobiliënkantoren in Veurne, Heuvelland en Diksmuide hebben hun roots in de Westhoek. Ze zijn in de streek opgegroeid en kunnen nergens anders aarden. Veel jonge mensen raken hun wilde haren kwijt na enkele jaren in een grote stad, maar om zich te settelen, zoeken ze toch weer hun eigen plaatsje in Bachten de Kupe. De IJzer beschermt het gebied nog een beetje voor de snelheid waarmee het leven in de stad verandert. "We lopen hier misschien wel een beetje 'achter', maar dat heeft ook zijn charmes", zegt Marianne Vansteelandt, een jonge vrouw die opgegroeid is in een klein dorpje bij Veurne en na haar studies in Gent samen met haar man weer op zoek is naar een huisje op den buiten. Toch ziet ze ook nadelen aan een leven in de Westhoek. "Je kunt niet meer op het laatste moment beslissen om even naar de bioscoop te gaan. Ook andere culturele uitstapjes vergen veel meer organisatie. Maar je krijgt er wel de huiselijke sfeer van een dorp voor terug", zegt Vansteelandt. "Ik denk dat het gras altijd groener is aan de overkant. In de stad verlangen mensen naar de rust van het platteland. En op den buiten zijn we soms jaloers op het bruisende leven in de stad", vindt de vrouw. "Ik weet van mezelf dat ik de onpersoonlijke omgang in de stad soms echt kan missen. Als ik hier de supermarkt binnenstap, weet het hele dorp bij wijze van spreken wat ik die avond op tafel zet. Maar dan kun je nog altijd 20 kilometer verder rijden naar een Delhaize waar niemand je kent", zegt Vansteelandt "En geloof me vrij, daar heb je soms echt behoefte aan." Het jonge stel wil een huis kopen in de streek van Veurne. Maar ook zij schrikken terug van de prijzen die voor de woningen in hun geboortestreek worden gevraagd. "Wij hebben natuurlijk wel het voordeel dat veel kennissen en familieleden een oogje in het zeil houden. De dorpelingen kennen elkaar goed en weten wanneer er een huisje vrijkomt. Op die manier is het wel nog mogelijk om een koopje te doen."

Volgens Luc Deprez van een immobiliënkantoor in Vleteren kunnen jonge mensen niet meer opboksen tegen de portefeuilles van de rijke gepensioneerden uit de stedelijke gebieden. "Vooral de landelijke woningen op een boogscheut van de Vlaamse kust zijn populair. En niet alleen bij onze eigen zestigplussers, er zijn ook steeds meer Nederlanders en Duitsers die zich aangetrokken voelen tot de contreien van Veurne", zegt de makelaar van Deprez Immo. "De echte Westhoekers voelen zich genoodzaakt om verder landinwaarts te trekken. Daar is het nog altijd een stuk goedkoper dan in de rest van West-Vlaanderen. Eenzelfde huis kost in Houthulst de helft minder dan in Kortrijk", aldus Deprez. "In een deelgemeente van Langemark heb ik onlangs nog een woning met vijf slaapkamers verkocht voor iets meer dan 70.000 euro. Toegegeven, er was nog wat werk aan, maar het was wel een prachtig oud huis." Volgens de makelaar trekken mensen naar de Westhoek voor de prijs.

In de Westhoek is de vergrijzing duidelijk voelbaar. Gepensioneerden vormen een zeer belangrijke bevolkingsgroep in de kleine landelijke dorpskernen. "Zolang ze zich met de auto of eventueel de fiets kunnen verplaatsen, zijn ze niet uit hun huis te krijgen. Maar als die mobiliteit wegvalt, worden ze te afhankelijk van hun kinderen of buren en verhuizen ze vaak naar het centrum van grotere kernen als Veurne, Diksmuide of Ieper. Daar is de supermarkt dichtbij en kan een verpleegster of dokter gemakkelijk even langskomen", zegt makelaar Paul Marquant van Marliemmo in Zonnebeke.

Want een landelijke woning heeft zo haar nadelen. "Ik heb er al veel zien komen, maar al evenveel weer zien vertrekken", zegt Mark Heyman van HIM, een immobiliënkantoor in Heuvelland. "Veel mensen hebben een idyllisch beeld van het leven op het platteland. De kinderen kunnen onbezorgd buiten spelen, straatlawaai bestaat niet en ook van een drummende buurjongen kun je geen last hebben", zegt Heyman. "Maar na een tijdje blijkt dat de kinderen meer willen dan alleen maar buiten spelen. Ze moeten naar school, naar de muziekles, naar de voetbaltraining.... En daar moeten ze telkens met de auto naartoe worden gebracht. Na enkele jaren zie je veel ouders helemaal horendol worden van dat over-en-weerrijden. Dan pakken ze hun boeltje en zijn weer weg naar de bewoonde wereld", aldus Heyman.

Bij Vastgoed Moris in Veurne herkennen ze die verhalen. "Veurne is populair en dat vertaalt zich natuurlijk in de prijzen, maar in de kleine dorpjes, waar zelfs geen school, apotheek of bakker is, blijft het moeilijk om een huis te verkopen."

'Veel mensen hebben een idyllisch beeld van het leven op het platteland. Na enkele jaren zie je veel ouders hoorndol worden van het over-en-weerrijden met hun kinderen'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234