Zondag 24/10/2021

Zeespiegel in 2100 tot 1,6 meter hoger dan vandaag

De zeespiegel stijgt meer en sneller dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een rapport van de Arctische Raad. Het poolijs dat door de 6 decennia van opwarming steeds sneller smelt is de belangrijkste reden daarvoor.

Het rapport van de Arctische Raad, het internationale orgaan dat het milieu op de noordpool beschermt, is pas vandaag verwacht, maar een dagblad in Kopenhagen wist er afgelopen weekend al de hand op te leggen. Tot het jaar 2100 moet rekening worden gehouden met een stijging van 0,9 tot 1,6 meter, zo staat in de wetenschappelijke bevindingen. Het internationale klimaatpanel van de VN, het IPCC, voorzag in 2007 een zeespiegelstijging van 18 tot 59 centimeter. Leden van het panel werken aan een update van hun studie en gaven eerder al aan dat de zeespiegel sneller stijgt dan in 2007 was aangenomen.

Tussen 2003 en 2008, zo blijkt nog uit het rapport van de Arctische Raad, steeg de zeespiegel ongeveer 3 millimeter per jaar. Smeltend poolijs droeg daar voor 40 procent aan bij, zegt de Arctische Raad.

Een recente internationale studie die in het blad Nature verscheen, geeft ook aan dat smeltende gletsjers en ijskappen op de Canadese Arctische Eilanden een veel grotere rol spelen in de zeespiegelstijging dan tot zover aangenomen.

‘Vergeten’ regio

99 percent van al het landijs ligt opgeslagen in de ijskappen van Groenland en Antarctica. Gletsjers en andere kleinere ijskappen, bijvoorbeeld in de Canadese Arctische Eilanden, Alaska of Patagonië, vertegenwoordigen slechts 1 procent van het totaal. Die gebieden zijn dan ook vaak over het hoofd gezien in studies over zeespiegelstijging. Maar ondanks hun kleine afmetingen zijn ze verantwoordelijk voor net zoveel of zelfs meer zeespiegelstijging als Groenland en Antarctica samen. Vooral de ongeveer 1.400.000 vierkante kilometer grote Canadese Arctische Eilandengroep speelt een veel grotere rol dan gedacht.

Tijdens de eerste drie jaar van de studie, van 2004 tot 2006, verloren de gletsjers en ijskappen in die ‘vergeten’ regio jaarlijks gemiddeld 30 kubieke kilometer aan water. Dat verdrievoudigde tussen 2006 en 2009 tot niet minder dan 90 kubieke kilometer of 90 biljoen liter water per jaar.

Europees Commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) hoopt dat het nieuws een impuls kan zijn voor de stagnerende klimaatonderhandelingen: “De cijfers geven aan dat het de verkeerde kant opgaat”, zegt de Deense.

Eerder vorige week gaf Hedegaard evenwel samen met de VS-afgevaardigde aan dat er niet te rekenen valt op een internationaal en bindend klimaatverdrag tijdens de VN-onderhandelingen dit jaar in Zuid-Afrika.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234