Dinsdag 19/01/2021

Zedig zwijgen of tegenstellingen overstijgen?

Het is weinig waarschijnlijk dat wij op korte termijn een Afrikaanse premier zullen hebben in België. Wat is uw plan om dat te verhelpen, meneer De Wever?

Geert Buelens noemt het opiniestuk van Bart De Wever een karikatuur

@5 INFO Opinie:Geert Buelens is schrijver en tot eind juli Kluge Fellow van de Library of Congress in Washington.

Geachte heer De Wever,

U schrijft: "Maar dat men dan liever zedig zwijgt over de natuurlijke sympathie van de progressieve medemens voor Obama. (DM 11/2)" Dat staat aan het eind van een stuk dat begint met een uitvoerige parafrase van wat ik beweerd zou hebben over de band tussen Europeanen en de Amerikaanse Democraten (DM 7/2). Eigenlijk begint uw misvatting daar al, want die sympathie staat helemaal los van Obama. Ze bestond immers al veel langer. Ik had het ook nergens over de "progressieve medemens", ik sprak over "Europeanen". Ik neem aan dat dit ook in uw wereld geen synoniemen zijn.

Maar voor ik het zelf verkeerd begrijp, vraag ik het u maar rechtstreeks. Zegt u nu dat ik zedig moet zwijgen omdat Janssens en uw kartelgenoten Van Peel en Heylen geen "nieuwe burgers" in hun Antwerpse schepencollege hebben opgenomen? Of omdat Bettina Geysen speechte met een hoofddoek op? Is dat uw techniek, silencing-by-proxy?

Waar heb ik ooit de link gelegd tussen migratie, nationale identiteit en uitsluiting? Ik ben heel erg voor het Canadese inburgeringssysteem dat eindigt met een groot feest. Ik ben, als overtuigde voorstander van een federaal Belgie, bepaald niet allergisch voor discussies over nationale of Vlaamse identiteit. In een van mijn columns claimde ik heel expliciet de erfenis van de Vlaamse beweging (DM 3/1/'07). En in een ander stuk nam ik (samen met Matthijs de Ridder, DM 31/10/'06) het Vlaams Literair Festijn op de korrel omdat daar een onproductieve karikatuur werd gemaakt van de Vlaamse beweging en onze geschiedenis. Maar die nuance kunt of wilt u niet zien, want ze past niet in uw kraam.

Wat de grond van de zaak betreft, maakt u er natuurlijk evenzeer een karikatuur van. De geschiedenis van de migratie in de VS is slechts in beperkte mate vergelijkbaar met die in Europa. Ik heb dan ook nergens gesuggereerd dat het verhaal van Obama een Europees verhaal zou zijn. Het is inderdaad een American dreamverhaal, met alle ontroerende en problematische aspecten die daarbij horen. Als hij slaagt, slaagt die droom vaak op de allerspectaculairste manier. En waar hij faalt, doet hij dat al evenzeer op extreme wijze.

Zal ik u vertellen over die vele duizenden getraumatiseerde Vietnamveteranen die hier in de VS op straat leven omdat de overheid hun instellingen heeft gesloten, wellicht uit angst om die oudstrijders - in uw woorden - te bevestigen in "hun rol van hulpbehoevende"? Ja, sociale mobiliteit is in de VS doorgaans makkelijker te bereiken dan in Europa. En ja, de verschillende vormen van sociale bescherming spelen daarin mee. Maar het omgekeerde is evenzeer waar: het bodemloze sociale kerkhof dat ik in de VS zie, bestaat in Belgie niet. Een van de belangrijkste programmapunten van zowel Obama als Clinton is net de totstandbrenging van een sociaal vangnet op het vlak van gezondheidszorg.

Ik kan me een debat indenken waarin de pro's en contra's van beide systemen tegen elkaar worden afgewogen. Maar dat debat voert u natuurlijk niet. U speelt de blaming game: als migranten het in Belgie moeilijk hebben, dan is dat de schuld van alle linkse vriendjes die in een groot complot de migranten electoraal exploiteren.

Maar wie strijdt er eigenlijk tegen het gebruik van het vreselijke etiket 'allochtoon'? Strijdt u of uw partij daar tegen? Ik ken eigenlijk alleen maar 'progressieve medemensen' die daar een punt van maken. De Borgerhoutse districtsvoorzitter Farid Hemdane bijvoorbeeld. Hij is van Algerijnse afkomst en heeft het ondanks onze 'gesubsidieerde apathie' toch maar mooi tot dat ambt geschopt.

Opwaartse mobiliteit is dus van het grootste belang. Maar staat niet zowat het hele beleid van onderwijsminister Frank Vandenbroucke in het teken daarvan? Brengt hij dat niet heel expliciet als een rechten- en plichtenverhaal? Of bent u de enige die zijn geheime agenda ziet: hoe sussen we die arme dutsen nog wat langer in slaap?

En inderdaad, het is weinig waarschijnlijk dat wij op korte termijn een Afrikaanse premier zullen hebben in België. Wat is uw plan om dat te verhelpen? Obama's campagne gaat over het overstijgen van verschillen. Uw politiek gaat over het telkens opnieuw herbevestigen daarvan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234